22 februarie 2012

Ilie Șerbănescu: Corbii financiari coboară prețul



Paradoxal - dar numai aparent - cand liderii UE se strofocau sa perfecteze pactul bugetar-fiscal, cu destinatia de a salva euro, agentiile de rating, adica agenturile marii finante private transnationale, penalizau state din zona euro, pentru a le grabi sa arunce programe de austeritate asupra populatiei.

Si, culmea, tot atunci imprumuturi lansate pe piata privata chiar de catre oile negre ale zonei euro au fost "onorate" de piata fara probleme si chiar la preturi mai rezonabile decat anterior!

Sa nu ignoram nici cazul romanesc. Romania ultimilor ani a facut servicii imense marii finante internationale, acceptand experimentul FMI de a arunca direct si de la inceput asupra populatiei cresterea impusa a indatorarii publice. N-a primit nicio recompensa.

Calificativul financiar din partea agentiilor de rating a ramas acelasi: "under investment grade" sau, in jargon financiar, "junk" (adica gunoi), fara recomandare de investitii financiare! Exact cand, insa, ultimele detalii ale pactului bugetar UE se perfectau la Bruxelles, Romania iesea pe piata americana sa imprumute 1,5 miliarde dolari. "Junk"-ul a avut parte de oferte de 7 miliarde dolari!

Nu cred ca exista ceva mai semnificativ decat ceea ce a fost considerat succesul Romaniei in lansarea unui imprumut pe piata privata americana pentru evidentierea caracterului nerealist, daca nu chiar himeric, al asa-numitului pact de disciplina fiscal-bugetara stabilit de liderii UE!

Prin aplicarea pactului cu pricina s-ar lasa fara obiectul muncii toata marea finanta privata transnationala, care traieste exclusiv din imprumutarea altora, in frunte cu statele. Si doamna Merkel crede ca o sa fie lasata sa rapeasca acestei finante dintre clienti toata Europa!

SUA - cu ratingul redus, dar cu cost de imprumut mai mic

Dupa decizia soc de anul trecut a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's de a priva, in premiera, SUA de ratingul maxim, toata lumea s-a ingrozit de ceea ce ar putea urma in Statele Unite si in lume. Guvernul american a continuat sa se imprumute insa intr-o veselie. Si inca mult mai ieftin! Costurile de finantare ale celei mai mari economii din lume s-au redus.

Aceeasi poveste este valabila in mare si pentru zona euro, unde, contrar asteptarilor, Germania se imprumuta la costuri reduse record. Dar nu numai Germania. Costurile de finantare ale Frantei si Spaniei - penalizate amarnic de aceeasi Standard & Poor's - scad, iar cererea pentru obligatiunile fondului de salvare din zona euro (EFSF) depaseste cu mult oferta dupa valul masiv de taieri de ratinguri la care a recurs aceeasi agentie Standard & Poor's.

Mai mult, pana si in cazul extrem al Greciei, asa-zisii investitori financiari privati au acceptat o reducere chiar de 70% a incasarilor prevazute la titlurile guvernamentale grecesti nu atat pentru ca daca se declara falimentul Greciei nu mai incasau nimic, ci mai mult pentru ca, intr-o atare eventualitate, s-ar fi creat o bresa majora si definitiva in regula necapitalista in baza careia functioneaza capitalismul contemporan, anume ca investitorii financiari privati sa fie compensati de catre state daca nu-si incaseaza profiturile preconizate la plasamentele lor.

Daca nu dau cu imprumut, se sufoca!

Sa fim realisti! In lume exista capitaluri private in cautare de profit financiar direct de peste 70.000 miliarde dolari, mai mult decat valoarea cumulata a PIB-urilor statelor. Aceste resurse nu sunt angajate in investitii care vizeaza profitul din afaceri, ci urmaresc profitul direct din speculatii pe curs sau pe dobanzi ori din achizitii de titluri guvernamentale. Din asta traiesc si prospera, exploatand financiar pe toti ceilalti, imprumutandu-i intr-un carusel nesfarsit. Daca nu dau cu imprumut, se sufoca! Si nici gand sa se dea sufocati!

Dimpotriva, conduc lumea si nu vor s-o dea din mana. Pentru aceasta trebuie insa sa nu inceteze s-o imprumute! Agenturile lor, adica agentiile internationale de rating, nu au decat misiunea de a speria statele pentru ca acestea sa arunce povara platii datoriilor pe oameni, pe salariati, pe pensionari, pe constribuabili! Nicidecum sa inceteze cumva de a-i imprumuta pe toti ceilalti. Daca scad imprumuturile, corbii financiari sunt gata chiar sa coboare pretul! Dupa cum se si vede! Caci, daca n-ar mai imprumuta, s-ar autostrangula! Totul este pe viata si pe moarte!

Business24

12 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"Mai mult, pana si in cazul extrem al Greciei, asa-zisii investitori financiari privati au acceptat o reducere chiar de 70% a incasarilor prevazute la titlurile guvernamentale grecesti nu atat pentru ca daca se declara falimentul Greciei nu mai incasau nimic, ci mai mult pentru ca, intr-o atare eventualitate, s-ar fi creat o bresa majora si definitiva in regula necapitalista in baza careia functioneaza capitalismul contemporan, anume ca investitorii financiari privati sa fie compensati de catre state daca nu-si incaseaza profiturile preconizate la plasamentele lor."

Crystal Clear spunea...

Exeptional articol !

Il iau si eu pe blog

Riddick spunea...

Toată austeritatea asta are ca scop intrarea în parametrii de trecere la euro, obținerea unor indici macroeconomici și nu sănătatea reală a economiei la bază, adică firme solide și salariați mulțumiți.

Supărarea pe Olanda cu chestiunea Schengen are aceeași explicație - nu te poți apuca de trecut la euro fără să fi rezolvat mai întâi cu Schengen. Că doar nu i-o durea pe ei sufletul de salariații români din UE.

Crystal Clear spunea...

Prin semnarea tratatului puterea si opozitia sunt complici cu acesti corbi.Cu siguranta isi primesc rasplata.
Problema este ca distrug capitalismul si libertatea noastra.
Singura solutie pentru salvare este LEGEA .Trebuie interzise astfel de practici ,altfel vom asista exact la ceea ce planuiesc nemernicii astia :NWO,guvernanta globala, Agensa 21, etc. Sunt bagati insa peste tot, in parlamente, guverne etc.Fiecare tara trebuie sa lupte individual ,asa cum face UK, Olanda ( PVV)Cehia, incearca si Ungaria, dar nu reuseste deocamdata...

Riddick spunea...

Nu îmi dau seama ce vrea DDD cu Partidul Poporului ăsta. Parcă dinadins nu vrea să facă ceva serios, dă impresia că ar fi doar un colector de voturi ale "prostimii", spre a le preda altora.

Cam numai PP-DD ar fi un partid-alternativă, so far. Ar mai fi și Partidul Civic Maghiar, dar e "de nișă".

Crystal Clear spunea...

PP-DDD - trebuie identificata sursa de bani..

Daca nu se face ceva nu ne ramane decat un stat mafiot

gogu spunea...

@Crystal Clear
Sursa e peste girla, acest lucru rezultind explicit in unele emisiuni de la OTV. Asadar, ''unii'' ne spun: daca nu mai vreti clasa politica de pina acum luati si alegeti intre DD si MRU. Cei care platesc au ACEEASI nationalitate, in ambele cazuri !
Conditiile ''democratiei'' sint indeplinite! Sau nu credeti ?

Riddick spunea...

Tot ce se poate. Să vedem ce alianțe face după locale.

gogu spunea...

Daca DD va fi consecvent, NU va face aliante cu niciun partid care a fost la putere ! Asa spune el si spun cei din jurul sau(inclusiv consilierii si grupul de ''personalitati'' de peste girla care il ajuta) !
Nu stiu daca aveti rabdare si disponibilitate dar, din cind in cind, vizionat OTV. Va fi util pentru a intelege ce se va intimpla in continuare, inclusiv dupa alegeri ! Scuze pentru lungimea postarii !

Crystal Clear spunea...

Da, se poate,dar as vrea nume clare si sursa banilor ( cum produc ei acesti bani)

Riddick spunea...

Gogu, o să încep să mă uit mai des. Dar mă enervează vocea monotonă a lui DDD, care nu sintetizează ce are de zis și tuu-uuruie non-stop.

Crystal Clear spunea...

Gogu, stiu , ai dreptate.
A fost o perioada cand am incercat sa urmareasc OTV prin 2008 ca sa ma lamuresc si intr-adevar, DD stie multe.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: