01 decembrie 2011

Crizele lui Tapalagă



Tapalagă... fă tu "trecerea la al treilea nivel", "saltul mental". Vezi, pe jos să fie ciment, nu pământ...

Criză și patriotism (HotNews)

Exista astazi - si nu doar la noi - tentatia de a supralicita identitatea nationala. Este, poate, si un efect al crizei economice, care schimba azi fata Europei.
Ce inseamna, azi, sa-ti iubesti tara? Cat mai conteaza identitatea nationala intr-o Europa in care conceptul de stat-natiune, lansat acum doua secole, in timpul revolutiei franceze, s-a perimat? Am voie astazi sa iubesc una, doua sau trei patrii in acelasi timp? Una poate fi tara de origine, de care ma leaga traditia, memoria si un set de valori. Alta poate fi tara de adoptie (Spania, Italia, Franta etc), care ma seduce printr-un contract social mai corect, prin perspectiva unei vieti mai bune. In fine, ultima mea patrie ar putea fi chiar spatiul acesta vast si compozit, care s-ar putea transforma intr-o zi in Statele Unite ale Europei.

La fel ca pe vremea altui imperiu, patria este acolo unde iti este bine. Pana la urma va trebui sa intelegem asta cu totii.

Mai avem apoi de facut trecerea la al treilea nivel. Mai trebuie sa reusim un salt mental, de la patriotismul local si cel national la un fel de patriotism european, daca-i putem spune asa. Asta inseamna sa ne dorim cu adevarat valorile occidentale, sa traim cu ele in noi.

Sentimenul national se destrama si din cauza ca guvernele pierd tot mai multa putere, transferata catre Burxelles sau catre finantatori externi. In consecinta, elita politica locala are si ea motive de ingrijorare. In aceste zile se discuta soarta Europei. Cata suveranitate mai trebuie cedata catre Bruxelles in chestiuni economice? Cat sunt dispuse sa cedeze marile puteri? Vom avea, in fine, sa o guvernanta economica europeana? Constitutiile multor tari vor trebui schimbate pentru a permite acest lucru. Daca euro se va prabusi, ne vom intoarce la nationalismele si patriotismele noastre locale, luptandu-ne mizerabil pentru iluzorii salvari individuale.

Europa de astazi, asa cum functioneaza ea, descurajeaza efuziunile patriotarde, insa criza economica scoate la suprafata monstri xenofobiei. Intr-un spatiu fara granite, strabatut in lung si-n lat de valuri de imigranti, sentimentul apartenentei se dizolva accelerat. Insa discursul anti-imigrationist agitat de extremisti, trezeste alte resentimente. Acestea nu au nimic de-a face cu patriotismul, ci cu barbaria in stare pura.

Elita politica de la Bucuresti are obligatia sa mentina cu orice pret Romania in interiorul Uniunii Europene. O alta misiune este sa o introduca intr-o buna zi in clubul celor 17 (Schengen). Mai trebuie sa inteleaga apoi ca aceasta tara are inca nevoie de biciul extern pentru a putea progresa.  Isi dispretuiesc poporul acei politicieni care, in numele unei demnitati nationale prost intelese, cauta sa elibereze acum Romania de mecanismele de monitorizare instalate de Comisia Europeana sau de Fondul Monetar International. Pana una alta, ele ne garanteaza mersul inainte.

Multi vad in cedarea de suveranitate catre Bruxelles (legilativa si economica) un atentat la insasi fiinta nationala. Auziti destui politicieni romani care vorbesc cu dispret de Bruxelles, numindu-l Inalta Poarta in sens peiorativ. Altii deplang statutul de "colonie" pe care l-ar avea Romania in raport cu alte tari UE, adresandu-se astfel sensibilitatilor nationalist - primitive. Toti acesti politicieni viseaza in taina la iesirea de pe orbita valorilor occidentale si revenirea la vremurile cand puteau dispune in mod discretionar de puterea lor. ​

10 comentarii :

Simeone spunea...

...
Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
Îndrăznesc ca să rostească pîn' şi numele tău... ţară !

La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene,
Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene,
Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos...
Ce a scos din voi Apusul cînd nimic nu e de scos ?

Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil,
Drept ştiinţ-avînd în minte vre un vals de Bal-Mabil,
Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană...
O, te-admir, progenitură de origine romană !

Mihai Eminescu - Scrisoarea III

Riddick spunea...

Ce actuale sunt versurile alea !

Crystal Clear spunea...

In toata viata mea nu m-am gandit ca se poate ajunge pana aici . Sunt uluita asa cum am fost cand ne-au fugarit minerii in iunie 90.

Mineriada intelectualilor...

Riddick spunea...

Elementele de acest gen trebuie ținute la distanță cu furca înroșită în foc.

postoricanul spunea...

decat o furca...poate mai bine sa ii punem direct pe ei pe foc, nu? sau e prea radical? mai intai artciolele lor si sa ii scoatem din tara, mai bine?...unde am mai auzit de arderea cartilor si de expulzarea intelectualilor indezirabili? sub hitler cumva? adica dicatatura de "stanga"? misto cum ajungem sa ne dorim ceea ce in teorie uram ;)

haida...sa discutam nu face rau nimanui. are dreptate am intrat in ue fara sa stim in ce...insa nu acum suntem preaintegrati si prea saraci ca sa facem mare branza in reformarea europei, am intrat trebuie sa jucam dupa regumlile lor...vom primi manualul in plic, asteptama 9 decembrie ca pe ziua de apoi.

Crystal Clear spunea...

Da, tradatorii de tara sunt ,de obicei pusi pe foc...

postoricanul spunea...

sunt condamnati in 3 instante independente mai intai, scumpa democrata...altfel nu suntem mai presus de securistii care din cate povestiti v-au prigonit familia, sau de inchizitia care opera cu secole in urma...numai sub dictaturi exista delictul de opinie si executia sumara.

Crystal Clear spunea...

Da, si apoi pusi pe foc....
Si mai ales pe lupii in blana de oaie...

postoricanul spunea...

hotnews sunt pe fata sustinuti de UE...au finantare castigata direct apoi au depus la Nutzy un proiect tot cu finantare europeana si li s-a aprobat. Au echipament cu abtibilde UE...deci le scrie pe frunte.

postoricanul spunea...

P.S. la comentariul de mai sus, asta nu inseamna ca tapalaga nu are dreptate pe punctul asta, chit ca nu sunt de acord cu premizele lui. Pe hotnews apar multe stiri la comanda si nu apar altele...pentru are redactori care nu traiesc din ce salariu, si pentru ca sefii lor ii tolereaza. el pare a fi unul dintre ei.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Zoe Petre, 2012: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în ParlamentSau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".

 

Postări populare: