09 septembrie 2011

Ieşirea e costisitoare, dar intrarea şi participarea, sunt şi mai şi



 
Ieşirea unei ţări din zona euro ar presupune costuri imense.
"Noi succese, tovarăşi !"
Estimările făcute de banca elveţiană UBS arată că probabilitatea ca o ţară să abandoneze uniunea monetară este zero.

Între 9.500 şi 11.500 de euro anual pe cap de locuitor - atât ar costa ieşirea unei ţări din zona euro. În procente, sumele s-ar traduce între 40 şi 50 % din PIB şi asta numai în primul an.


Banca elveţiană UBS estimează că nici o ţară, nici chiar cele considerate a fi verigi slabe în ansamblul zonei euro, nu vor părăsi uniunea monetară în acest context. Scenariul într-un astfel de caz e punctat de un val de pierderi. Raportul UBS arata că ieşirea unei ţări cu finanţe slabe din zona euro ar duce la incapacitatea de plată a datoriilor statului, prăbuşirea sistemului bancar şi a exporturilor şi la falimente în rândul companiilor. Estimări negative se fac şi referitor la moneda naţională a ţării în cauză, care ar cădea cu 60% în comparaţie cu euro.


Dacă în primul an costurile pe cap de locuitor ar ajunge la 11.500 de euro, în anii următori ele s-ar diminua la 3-4 mii de euro. Raportul UBS arata că pentru o ţară ca Germania, consecinţele părăsirii zonei euro ar merge de la falimente de companii, până la prăbuşirea comerţului cu exteriorul şi nevoia recapitalizării sistemului bancar. Costurile ar ajunge în primul an până la 8 mii de euro pe locuitor, adică echivalentul a 25 % din PIB.


Prin comparaţie, costul salvării Greciei, al Irlandei şi al Portugaliei în eventualitatea unei intrări a acestora în incapacitate de plată ar depăşi doar cu puţin 1.000 de euro pe cap de locuitor în cheltuieli totale.

Raportul băncii elveţiene mai arată şi că fragmentarea zonei euro ar implica, deasemenea, costuri politice, deoarece citez “conceptul de Europa unită şi autoritatea ei ca atare pe scenă internaţională ar deveni desuete şi ar apărea riscuri de război civil ori de ascensiune a unei guvernări autoritare sau militare.”  [Babau' !]


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: