20 august 2011

Primăriile nu se înghesuie la propaganda ajutorului "fondurilor-pleaşcă" europene



Premierul Emil Boc s-a declarat, vineri, dezamăgit de faptul că autorităţile locale au accesat în mică măsură garanţiile guvernamentale pentru contractarea de credite bancare în vederea cofinanţării proiectelor europene.

"Sunt dezamăgit că programul de garanţii guvernamentale pentru autorităţile locale în vederea cofinanţării proiectelor europene nu este suficient de mult solicitat de primării şi consilii judeţene. Doar trei autorităţi locale au primit, până acum, garanţii în urma solicitării lor, şi doar 16 sunt acum în procedură de acordare prin cererea de acord în vederea susţinerii cheltuielilor cu cofinanţarea proiectelor europene. Noi am pus la dispoziţie acest mecanism printr-o garantare de 300 de milioane de euro să asigurăm primăriilor posibilitatea de a se împrumuta cu garanţia statului, peste plafonul de îndatorare pe care primăriile sau consiliile judeţene îl au, pentru a putea să atragă bani europeni", a spus Boc.

El a făcut apel la primării şi consilii judeţene să utilizeze garanţiile guvernamentale.

"Din nefericire, nu au apelat încă autorităţile locale şi fac un apel la primării şi consiliile judeţene să-şi aducă banii pentru cofinanţarea proiectelor europene prin acest instrument pus la dispoziţie de către stat: cofinanţare cu garanţia statului şi peste plafonul de îndatorare", a mai afirmat şeful Guvernului.

Premierul a discutat, vineri, la sediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu reprezentanţii acestei instituţii şi ai Ministerului Finanţelor Publice, despre programele de garanţii de stat. 

AGERPRES

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: