Europarlamentarul Elena Băsescu de la PePeEeDL tratând probleme globale şi regionale în plenul Parlamentului European (Mediafax):
În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, Elena Băsescu a spus că acest "subiect extrem de important" a ocupat agenda publică din România din ultima perioadă. "Din păcate, dezbaterile au atins mai mult forma proiectului şi nu fondul. Tema reorganizarii administrative este una de actualitate mai ales pentru noile state membre", a spus Elena Băsescu.
Ea a apreciat că, din perspectiva Parlamentului European aceasta este o temă importantă deoarece are două efecte majore, respectiv creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi îmbunătăţirea relaţiilor comunităţilor locale cu autorităţile statului. "Totodată, înseamnă descentralizare", a mai spus Elena Băsescu.
"Din punctul de vedere al dezvoltării strategice, în următorii ani acest proces va conduce la o rupere ireversibilă de conceptul de stat comunist. Va însemna trecerea la un stat construit pe baza conceptului european, care pune accentul pe dezvoltarea regională", a spus Elena Băsescu.
Elena Băsescu a mai vorbit în cadrul dezbaterilor privind situaţia din Nagorno-Karabah, politicile externe ale UE în favoarea democratizării, situaţia din lumea arabă şi din Africa de Nord - situaţia din Yemen - situaţia din Siria, femeiile şi conducerea întreprinderilor, sprijinul bugetar al UE acordat ţărilor în curs de dezvoltare, serviciul universal de urgenţă şi numărul 112 pentru apeluri de urgenţă, vânzarea în lipsă şi anumite aspecte ale swap-urilor pe riscul de credit şi supravegherea suplimentară a entităţilor financiare care aparţin unui conglomerat financiar.
"Salut iniţiativa Comisiei de a crea un cadru legal privind vânzările în lipsă şi Credit Default Swap-urile referitor la situaţiile în care aceste operaţiuni de piaţă ar deveni o ameninţare la adresa stabilităţii financiare sau a încrederii pe pieţe. Sunt de acord cu propunerea de a introduce un regim de transparenţă care presupune notificarea către autoritatea competentă a poziţiilor semnificative nete scurte în acţiuni, în funcţie de praguri specifice", a spus Elena Băsescu.
Referindu-se la situaţia din Nagorno-Karabah, Elena Băsescu a spus că susţine ajungerea la o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi în cadrul grupului de la Minsk.
"Rezolvarea conflictelor îngheţate, precum Transnistria sau Nagorno-Karabakh, este una dintre priorităţile noii politici, în scopul asigurării unei zone de stabilitate la frontierele UE", a spus Elena Băsescu. Ea a reamintit că "tensiunile se accentuează între părţile conflictului".
Referitor la situaţia din Siria şi Yemen, Elena Băsescu a spus: "Discursul preşedintelui Assad nu a oferit garanţia unui dialog deschis şi angajat cu reprezentanţii societăţii civile din ţară".
Ea a mai spus că populaţia cere reforme concrete şi construirea unei democraţii autentice, îns până acum autorităţile nu s-au aratat receptive la aceste apeluri.
"În continuare sunt semnalate cazuri de cenzură a manifestaţiilor antiguvernamentale, precum şi arestări abuzive. Dreptul la libera exprimare este monopolizat de către cei loiali regimului", a mai comentat Elena Băsescu în luarea de cuvânt referitoare la Siria şi Yemen.
7 comentarii :
Fiecare epoca proprii doctori honoris causa .Epoca actuala o are pe EBA
O tzoapa parvenita ..
O calamitate. De la bun început mi-am dat seama că nu-i lucru curat.
De mai multe zile tot calatoresc prin tara.Ce pot sa constat este ca toata lumesa realizeara ca lucrurile nu sunt curate cu UE , ca este o bataie de joc generala, ca tara este impinsa intr-o directie GRESITA ( UE ) .Multi inca asteapta de la EuroBase sa fie PATRIOT .Le-am spus ca se inseala amarnic ....
Toti constata ca nu exista inca o opozitie inchegata eurosceptica, dar TOATA lumea o asteapta...
Prea ne-am învăţat să facă mereu alţii. Noi, dacă se poate, să venim la de-a gata. Nu ţine...
Adevărul este că majoritatea depind de nenorocitul ăla de salariu, şi trebuie să se prezinte zilnic pe plantaţie ca să şi-l ia de două ori pe lună, nu este timp de activităţi politice.
Multi spun ca nu exista vointa politica de schimbare si ca tot ceea ce se face este ca sa ne infundam si mai mult.Asta o spunea un director de fabrica cu vreo 130 de angajati..
Cam aşa văd şi eu - să fim duşi într-o criză din care să fie singura alternativă una ca cea care e acum în Grecia.
Da,oamenii au inceput sa se simta neputinciosi.Daca nu se ia o initiativa ferma de oprire a directiei actuale se ajunge , in cativa ani la razboi.Fie civil fie altfel, oricum la un sistem politienesc de supunere a populatiei
Trimiteți un comentariu