26 mai 2011

Sunt de acord, amânarea nu este o rezolvare



Ci renunţarea explicită, definitivă, la adoptarea euro-ului ca monedă "naţională". Dar pentru asta ne trebuie partide şi politicieni care să asculte şi să facă ce spun cetăţenii, nu ce le spune UE.

Ziarul  Financiar:

Vasilescu: Suntem admirabil de nepregătiţi pentru aderarea la euro, dar amânarea nu este o rezolvare

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, consideră că românii sunt "admirabil de nepregătiţi" pentru adoptarea euro, el adăugând că în zona euro, se intră cu bilet iar România şi-a exprimat deocamdată doar intenţia de a procura tichet, fără a şti cu ce va călători. 

Analiştii consideră însă că procedura de aderare nu ar permite României să intre în zona euro la 1 ianuarie 2015, termen care ar presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) cel mai târziu la mijlocul anului viitor, pentru a ieşi din această anticameră în a doua jumătate a lui 2014. După această procedură, Banca Centrală Europeană şi Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul pentru aderare, procedură care durează câteva luni.

Consilierul guvernatorului BNR a atras atenţia că aderarea la euro nu înseamnă că "se deschide imediat un buzunar din care să înceapă să răsară bunăstare pentru populaţia României".

"Dar se deschide o cale pentru ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat populaţia României să aibă ceva de câştigat de pe calea aceasta", a adăugat el.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu recunoaşte că România nu este încă pregătită să adere la zona euro.
"La noi apare această întrebare. Suntem pregătiţi să intrăm în zona euro în 2015? Răsunsul, din punctul meu de vedere: Nu, nu suntem pregătiţi. Dar eu privesc înapoi în istoria României şi văd aşa: pentru unirea din 1859 nu am fost nicidecum pregătiţi, dar am făcut-o în condiţiile în care foarte multe ţări vroiau să ne blocheze. Am avut şi prieteni în Europa care ne-au ajutat şi am trecut de hopul ăsta. Pentru Unirea din 1918 nu am fost pregătiţi, dar am făcut-o şi pe asta. Pentru bătălia de la Mărăşeşti nici atât nu am fost pregătiţi şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Comandanţii francezi, înainte de bătălia asta, le spuneau ostaşilor români «Dragii mei, sunteţi admirabil de nepregătiţi». Cred că şi acum suntem admirabil de nepregătiţi. Dar dacă nu ne stabilim un reper, oricât vom amâna ... dacă zicem 2017, amânăm pregătirile pentru 2017. Dacă zicem 2024, cum a zis nu-ştiu-ce mare bancă, atunci începem pregătirile", a spus Adrian Vasilescu.

"Avem o împărţire în trei Românii. Şi, dacă am vorbit despre unirea de la 1859 şi despre unirea de la 1918, eu cred că trebuie să ne gândim pentru zona euro acum la cum facem să avem a treia unire, pentru că avem o Românie a marilor oraşe, avem o Românie a micilor oraşe (...) şi marea Românie a satelor care constituie la ora actuală şi marea noastră problemă şi factorul care va suferi în viitorul apropiat cele mai mari schimbări", a mai spus Vasilescu.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce propaganda scarboasa face boshorogul naibii !
A inceput cu exemple din istorie !
Nu i-ar fi rusine !

Riddick spunea...

73 de ani. L-a "luat" pe Ceauşescu, ăla avea 71 când "s-a retras".

Ce şcoală jegoasă are, de compară el evenimente istorice pozitive cu bişniţăreala asta planetară, din care euro e doar o parte.

Crystal Clear spunea...

O jigodie elitista de-a lui Isarescu


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: