31 mai 2011

Preda joacă pentru PNL (?)



”Avantajează PDL și PSD pentru că ei au cei mai mulți primari și, practic, prin legea asta primarii în funcție au șanse foarte mari de a fi realeși. PNL e cel mai dezavantajat. De fapt, a fost o înțelegere între PDL și PSD. Subterană, nu publică. Între inițitatori au fost și pesedişti, dar pe urmă s-au retras să nu pară că... Dar lor le convine. Lovitura cea mai mare pe care o primesc liberalii este că în acest moment ei vor trebui să susțină candidații PSD în foarte multe localități”.
"Mă tem însă că decizia de a susține votul într-un tur a fost luată din rațiuni strict populiste. Dacă ar fi fost altfel, am fi auzit de vreo evaluare a modificării survenite în cazul președinților consiliilor județene. A sporit oare calitatea guvernării locale după ce aceștia nu au mai fost aleși de consiliile județene, ci direct de către cetățeni? Nu a existat nicio discuție în PDL care să mă implice în vreun fel, așa că mă consider dezlegat de orice responsabilitate în susținerea unei asemenea măsuri arbitrare. Cred că ar fi bine ca Președintele să nu promulge legea. Un argument ar fi acela că e nevoie, mai ales în contextul unei proiectate revizuiri constituționale, de o reflecție aprofundată asupra relației dintre sistemele de vot și instituțiile noastre alese”.

10 comentarii :

Riddick spunea...

Şi nu doar pentru PNL, ci pentru USL.

Mai multe primării PNL înseamnă mai multe voturi pentru USL la alegerile generale.

Deci... ?

postoricanu spunea...

1) Sistemul asta inseamna mai multe primarii USL decat in celalt. Doar in teorie mai putine primarii PNL. Cine presupune asta crede ca aia vor fi idioti sa puna candidati fara sansa, numai pentru ca sunt PSDisti. Eu zic ca e doar o soparla de a lui Lazaroiu menita sa ii incaiere.

2) Preda deplange demult ca in primele 5 orase ale tarii PDL are primar in doar 1 si ala pe locul . Tocmai sistemul asta favorizeaza pe cine e la putere si inchide orice perspectiva pentru figuri noi care nu vor putea sa convinga intr-un tur. Sa nu uitam ca Basescu, Boc...pierdeau dupa legea asta.

3) Apoi...dpdv democratic e un regres fata de sistemul actual, fie ca serveste unor partide azi...maine va putea servi unor adversari care vor fi mult mai greu de doborat. In principiu s-a dovedit si in democratie ca daca iti sapi groapa, o sa cazi singur in ea.

Riddick spunea...

"France Telecom" ;-), dacă nu-i consideri proşti pe PSD-işti, că ar pune candidaţi fără şanse, eu de ce să-i cred proşti pe PDL-işti (şi UNPR-işti !) că vor modificarea sistemului ?

Cât despre afirmaţiile lui Lăzăroiu - e fraier dacă ar crede că i-ar încăiera în modul ăsta.

Crystal Clear spunea...

Votul intr-un singur tur este o limitare a democratiei.

Preda se declara mereu "liberal" ( care a lucrat la stat toata viata si habar n-are ce inseamna economia de piata).

Lazaroiu : se da mare "guru" dar n-are habar de politica adevarata .Cum o fi ajuns asta consilier,stau si ma crucesc !

postoricanul spunea...

Lazaroiu isi apara mai ales propriul cap...el trebuie sa convinga primarii PDL ca sistemul asta nou o sa ii avantajeze...si cum argumentele ii lipsesc pentru cei din Ardeal...unde UDMR-ul va castiga sigur mai mult cu noul sistem, ii alina pe nemultumiti ca ii vor distruge pe PNL.

Repet, daca se joaca cinstit, teoretic...o alianta e favorizata de sistemul asta, si daca are primarul in functie e de neinfrant. Daca PDL e multumit de ce are acum, e sigur ca va mai pierde mai ales la UDMR, si ca renunta la capitalele provinciilor istorice pentru foarte mult timp, unde va face figuratie cu 1-2 exceptii.

Bineinteles ca nici PDL nu e prost (probabil va folosi organele statului), dar mai ales UDMR nu e prost. PDL au si ei strategiile lor...insa strategiile astea sunt pe baza de lovituri in culise care scad importanta confruntarii directe, razboiul purtandu-se si prin interpusii "iepuri", de ex. il amenintam cu un dosar pe primarul in functie si il punem sa candideze independent.

Strategia asta sa ii spunem "conservatorista" e cam pierzatoare pe termen scurt, poti pastra mult din ceea ce ai, in acelasi timp e sigur ca va fi foarte greu sa recastigi ce ai pierdut. Daca Preda vede dincolo de alegerile viitoare are toate motivele sa fie ingrijorat.

Dar, indiferent de cate primarii pastreaza uniii si altii, ca cetateni ar trebui sa fim ingrijorati ca:
- reprezentativitatea primarului ales, scade
- posibilitatea de a aranja prin manevre primarul, creste.
- ca se va bloca practic atat concurenta cu noii veniti din partid cat si a celor fara partid
- nu am auzit de primari alesi intr-un tur prin Europa civilizata
- baronii locali vor deveni eterni.

Repet, cu sistemul asta: Boc pierdea, Basescu pierdea...Schelariu era si azi primar. Nu l-a facut PSD ca sa se conserve...il face PDL?

Riddick spunea...

@Crystal Clear: Este o limitare, adevărat. Părerea mea este că prin aceasta lege arăţi că nu ai încredere în şansele tale pentru 2012. Preda este liberal în sensul termenului anglo-saxon, adică "centru-stânga, internaţionalist", dar nu recunoaşte. Paleologu, tot liberal, dar e la Fundaţia... Creştin-Democrată. Lăzăroiu nu este bun comunicator, si nici bine intenţionat.

@postoricanul: Cam pe genunchi strategia asta cu un singur tur, cred că PDL urmareşte să adune primari care nu-s acum la PDL, cine ştie, poate tratativele sunt avansate şi vor face anunţul mai târziu acei primari. Dar soluţia asta dă un semnal de nesiguranţă. O fi totuşi o analiză la baza ei...

Anonim spunea...

E nevoie să se schimbe legile electorale la fiecare legislatură? A provocat sistemul actual de alegere a primarilor, în 2 tururi, nemulţumire reală printre alegători?
Legea electorală trebuie gîndită să fie cît mai corectă, să asigure reprezentarea în conformitate cu voinţa poporului, nu să asigure vremelnice avantaje unor anumite partide. Căci asta mi se pare preocuparea multor politicieni: cum să schimbăm legea electorală ca să iasă mai bine partidul nostru? Preocuparea normală ar trebui să fie cum să convingem mai mulţi alegători să ne voteze, ca să cîştigăm nu prin chiţibuşuri legislative ci prin numărul de voturi.
Un singur tur dezavantajează forţele politice noi care ar dori să apară şi de care poate e nevoie. Cînd sînt 2 tururi, se pot face dezbateri la televiziunile locale între cei 2 candidaţi rămaşi după primul tur şi alegători vor vota astfel mai informaţi. Nu a acelaşi lucru o dezbatere cu 2 candidaţi şi o dezbatere cu 10 candidaţi.

Riddick spunea...

Cu acest sistem sunt avantajate grupurile locale "de interese" mai organizate, fără a fi şi majoritare.

postoricanul spunea...

deci sa traiasca si sa infloreasca baronii locali! bun, asa se face reformarea statului si a clasei politice de jos pana sus.

Riddick spunea...

Am constatat, n-am zis că e bine.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: