03 mai 2011

Avea cineva urechi de auzit, în martie 2002 ?



"NU VĂ GRĂBIŢI CU EURO"

Vicepresedintele Bãncii Centrale Europene, Christian Noyer, a declarat cã este îngrijorat de faptul cã tãrile candidate vor sacrifica cresterea economicã a lor pentru a încerca sã se integreze cât mai rapid în spatiul euro prin adoptarea monedei comune.
Unul din obiectivele cele mai dorite de cãtre orice tarã candidatã la aderare este atingerea stabilitãtii economice pe care o au tãrile deja membre UE. Pentru acest lucru ele privesc cu încredere spre adoptarea monedei unice euro. Totusi, tãrile candidate nu pot sã adopte aceastã monedã imediat dupã aderare, ele trebuind mai întâi sã îndeplineascã anumite conditii, cum ar fi urmarea cel putin doi ani a unui sistem de rate de schimb limitate numit ERM II, anumite mãrimi pentru deficitul bugetar, inflatie etc.
Se apreciazã de cãtre unii oficiali europeni cã si o perioadã de 2 ani este prea scurtã pentru anumite state candidate pentru a putea sã adopte moneda unicã euro, datoritã diferentei foarte mare dintre economiile acestor state si celor ale celor care deja fac parte din spatiul euro.


http://www.europeana.ro/arhiva/032002/nu%20va%20grabiti%20cu16032002.htm


>> Arhiva Europeana.ro
>> Euro-boii (Adevărul)
>> Christian Noyer, BCE (2009) : Extinderea zonei euro este periculoasă, dacă nu se face cu prudenţă

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: