02 martie 2011

TRU: Nebuni dar nu din întîmplare



Mohammar Gaddafi, o figură stranie și exotică, un clown și un nebun periculos, în aceași persoană. O noutate psihotică, o apariție fără seamăn și precedent. Așa să fie? Discursul stupefiant rostit de Gaddafi pe 23 februarie la Tripoli pare să confirme. Un bărbat care continuă să pozeze cu frivolitate stridentă în tînăr nepieritor, răcnește pițigăiat și lovește cu pumnul în masă, anunțîndu-i pe libieni că sînt proprietatea Marelui Lider și vor fi stîrpiți dacă au, cumva, altă părere. Gaddafi e pur și simplu bezmetic, rupt de realitate și de bun simț în toate: de la costum și decor, la voce și text, postură și vîrstă proprie. Gaddafi e nebun.

Realitatea clinică a nebuniei Marelui Lider, dealtfel divulgată de cercurile apropiate și atestată de psihiatri, în mai multe rînduri, de-a lungul ultimilor 20 de ani, e incontestabilă și șocantă. Forța dereglării înspăimîntă și împinge pe podium concluzia după care Gaddafi e o excepție monstruoasă, un soi de aberație fără de soi provocată de accidente biologice și potriviri istorice cu totul întîmplătoare. Însă istoria analizată ca suită de cicluri și interacțiuni îl așază pe Gaddafi într-o companie străveche și ilustră.

Marii nebuni ai istoriei sînt o populație numeroasă și recurentă. De la Irod la Stalin și de la Ludwig al Bavariei la Ceaușecu, Lenin sau Kim Il Sung, așa zișii nebuni desfac istoria în tragedii separate și lasă în urma lor ideea unei apariții individuale catastrofale. Istoria iese prost, mai bine zis, prost înțeleasă sub presiunea crîncenă a acestei serii de mari nebuni. Mai întîi, pentru că duce ușor la teoria superficială a „politicii ca joc al nebunilor”. În al doilea rînd, pentru că destui mari nebuni nu-și merită faima.

Irod, de pildă, e, în descriereea istoricilor creștinismului, un suveran abil, defăimat de interpretări creștine. Lenin a fost un politician necruțător, un intelectual competitiv și un fanatic desăvîrșit. Nebunie leninistă e complexă, greu de înțeles și explicat cu mijloacele caricaturii. Stalin, politicianul pragmatic și planificatorul total, pare un candidat improbabil. Esența violentă și pasiunea constantă pentru exterminare spun altceva.

Nebunia și puterea sînt legate în mod tainic. Discuția e enormă. Ceva trebuie, totuși, observat, într-o dezbatere care mizează prea mult pe hipnotismul politic al răului întrupat în nebuni: societățile sînt complice. Tot o legătură tainică dar directă leagă și popoarele de nebunii care reușesc să le înrobească. Întîrzierea istorică în forme înapoiate și legături nefirești strică societățile. După un timp, ele produc nebunii tocmai bine pregătiți să desăvîrșească răul tolerat prea mult de oamenii de rînd.

http://www.europalibera.org/content/blog/2325380.html

9 comentarii :

MacGregor spunea...

Man ai citit Atlas Shrugged?

http://giorno24.blogspot.com/2011/03/atlas-shrugged-filmul.html

Crystal Clear spunea...

Apropos de formularea lui TRU :
"Tot o legătură tainică dar directă leagă și popoarele de nebunii care reușesc să le înrobească."

Cea mai buna replica este data de Petru Bogatu mai jos :

"Politicienii dau de înţeles că poporul nu-i merită. Că ţara-i frumoasă, păcat că-i locuită de nişte rataţi. Că liderii vor şi pot, dar n-au cu cine"

"N-aveţi alt popor? Alt electorat? Cu voi nu mai scoatem ţara din impas. Nu sunteţi popor, sunteţi idioţi! Şi nici internetul nu vă scapă. Mai bine golan decât forumist. Mai bine mort decât jurnalist!"

http://bogatu.voceabasarabiei.net/?p=891


Este jenant sa dai vina pe popor cand esti europarlamentar si poti influenta lucrurile in mod real.

Si nu ma refer la Libia

Riddick spunea...

@Mac Gregor: Ici-colo, câte un pasaj/clip. Am să încerc să procur cartea. Şi DVD cu noul film.

TRU vrea să spună (cred eu) că unii ajung la putere prostind lumea cu promisiuni.

E un salt, totuşi, de la masele feseniste care urlau în Piaţa Victoriei (28 ianuarie 1990) "Căposu roade osu'!", şi cu pancarte pe care scria "Nu vrem patroni" şi "Nu vrem partide".

Crystal Clear spunea...

:)))

Da, e un pas fata de 1990, dupa 50 de ani de comunism adus de politicienii tradatori in Romania... :(

Pana la urma aici este problema: tradarea poporului de catre politicieni.
Una spun si alta fac

Riddick spunea...

Tov. Câmpeanu a dat ordin oficial ca grupul PNL să plece din Piaţa Victoriei (au plecat - parţial - ăia cu pancarte PNL, grosul a rămas acolo).

Pe seară, TVR "descoperea"
un individ bărbos, într-un palton ponosit, care îşi dădea cu părerea despre evenimentele în curs de desfăşurare. Era Marian Munteanu. Trebuia cumva "legendat" (pour les connoisseurs ;-) ).

anarchix spunea...

Jegul ala se mai joaca de-a comertzul cu arme?

Riddick spunea...

Nu cred că mai are "intrare" acum unde trebuie ca să o mai facă.

John Galt spunea...

Ia uite cum au inceput sa iasa la suprafata toti, cum se activeaza ei ca din senin..

Riddick spunea...

Previzibil. Coşea ăla a participat la un grup de lucru (Grupul Rompuy) pentru guvernanţa economică la nivelul UE (ca independent ?)

http://riddickro.blogspot.com/2010/12/romania-fost-reprezentata.html


http://riddickro.blogspot.com/2010/03/mircea-cosea-semnaleaza-dar-nu.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: