07 martie 2011
Războiul aşa-zişilor reformişti din PDL a fost pierdut înainte de a începe (Curentul)
S-a vorbit zile, săptămåni şi chiar luni de zile despre grupul aşa-zişilor reformişti din PDL, despre sprijinul de care beneficiază în partid via Traian Băsescu şi despre cutremurul pe care îl vor produce în partid reformele susţinute de ei. Realitatea demonstrată la şedinţa CND al PDL ne arată că nu a fost vorba decât despre o amplă campanie de marketing politic şi atåt, deoarece marele grup reformator din partid e alcătuit doar din trei persoane, Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, cărora nu li s-a alăturat altcineva la reuniunea CNC. Nici măcar vechii tovarăşi Teodor Baconschi şi Traian Ungureanu, care au votat varianta de statut susţinută de majoritate în detrimentul trioului mai sus menţionat.
Sedinţa Consiliul Naţional de Coordonare al PDL, de la sfårşitul săptămånii, a fost marcată de atacuri dure la scenă deschisă între aşa-zişii reformişti Cristian Preda, Monica Macovei şi greii partidului Vasile Blaga şi Radu Berceanu.
Încă de la debutul şedinţei, Preda şi Macovei au cerut explicaţii pentru respingerea de către Colegiul Director a criteriilor de integritate propuse de ei pentru statutul PDL.
De la tribuna Consiliului Naţional de Coordonare al PDL, desfăşurat la Palatul Parlamentului, Monica Macovei a calificat amânarea adoptării propunerilor reformiştilor drept o „lipsă de responsabilitate“.
„Aceste criterii sunt pentru beneficiul partidului. Nu înţeleg de ce amânăm aceste criterii şi facem la vară un cod etic. Amânarea este determinată de o lipsă de responsabilitate.
Vreau să spun că prezumţia de nevinovăţie o decide Justiţia, nu partidul politic. Partidul trebuie să aibă grijă ca ideile politice să fie iniţiate şi duse la oameni de persoane credibile, or o persoană trimisă în judecată pentru fapte de corupţie şi fraudă nu este una credibilă. Este ca şi cum lăsăm să opereze un chirurg care vine în sala de operaţie cu mâinile murdare“, a declarat Macovei, la Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.
La rândul său, europarlamentarul Cristian Preda a afirmat: „Aş vrea ca domnul Jean Marinescu (preşedintele Comisiei pentru statut) să ne explice care au fost argumentele pentru această răsturnare de situaţie. Ar trebui să avem foarte clar în faţă tabloul acestor justificări, pentru că, altfel, tot ceea ce se poate înţelege este că decidem azi că merele sunt sănătoase şi poimâine că ne aduc boli grave“.
Primarii PDL - un bagaj inutil pentru Cristian Preda
Discursurile lui Macovei şi Preda nu au avut prea mare trecere în rândul democrat-liberalilor care, rând pe rând, de la tribună, i-au contrazis pe cei doi. Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, le-a atras atenţia că atacarea preşedintelui partidului nu dă dovadă de reformă în partid.
„Pentru unii, schimbare şi reformă înseamnă dărâmarea partidului. Nu cred că reforma înseamnă să ataci preşedintele partidului, să nu faci nimic şi îi ceri să se dea la o parte să te aşezi în locul său“, a spus Oltean.
La rândul său, Cezar Preda a continuat, subliniind că nu se poate face credibilizare prin prevederi de statut, „ci prin decizia politică şi curajul de a face ordine. Nu să ne uităm cum îi scot alţii la televizor pe cei pe care noi nu i-am sancţionat“.
Aceste intervenţii critice care au fost aplaudate de sală l-au deranjat pe Cristian Preda, care a revenit la tribună şi a ţinut să explice de ce a pledat pentru criteriile de integritate. „Eu personal vă spun foarte deschis: dacă e să alegem între 100 sau 200 de primari care ar fi trimişi în judecată şi de care ne temem noi că odată exlcuşi se vor duce la opoziţie şi 200.000 de voturi ale oamenilor integri, prefer 200.000 de voturi. E vorba de cazurile de corupţie, Cristian Boureanu şi ceea ce am cerut este o soluţie procedurală nu pentru a-i sancţiona pe cei care la reclamaţia opoziţiei ar fi excluşi. (...)“, a declarat Preda.
„Ce dracu’, domn’e, nu vă e ruşine?“
Fără să ţină cont de zicala „dacă tăcea, filosof rămânea“, Cristian Preda a stârnit, cu această declaraţie, o reacţie foarte dură în sală: „Cine eşti tu, bă?“, i-a strigat deputatul Gelu Vişan. De altfel, discursul lui Preda l-a iritat pe secretarul general al PDL, Vasile Blaga, care l-a avertizat pe acesta că o decizie luată trebuie respectată.
„Unii au venit azi aici să vadă noaptea cuţitelor lungi, măcel, sânge pe pereţi. Şi vă mulţumesc încă o dată pentru că, într-adevăr, ne purtăm ca nişte oameni serioşi şi ca un partid demn, dacă trebuie dezbatem până mâine, dar dacă decizia a fost luată, nu vreau să citesc pe blog că am fost la altă şedinţă. Decizia trebuie respectată, am avut statut şi până acum, dar din slăbiciunea unora am ajuns aici, că n-aveam discuţia asta dacă luam măsuri atunci, să ne înţelegem bine (...) Dragi colegi, nu procurorul hotărăşte cine e vinovat, el e avocatul statului, ci judecătorul, când dă cu ciocanul în masă. Ori respectăm această regulă pe care o dorim să fie a oricărui cetăţean român şi trebuie să fie şi a noastră, ori, dacă vrem, facem declaraţii populiste doar de dragul de a fi în joc“, a avertizat Blaga.
Un alt nume greu al PDL, Radu Berceanu, i-a atacat şi el dur pe Macovei şi Preda. Berceanu şi-a început discursul făcând aluzie la statutul de procuror al Monicăi Macovei înainte de Revoluţie.
„Am vechi state de serviciu în a-mi spune părerea foarte direct chiar şi atunci când nu e foarte uşor. Pe vremea când unii erau procurori comunişti şi lucrau mână în mână cu Securitatea, eu eram cercetat de Securitate. (...) Ce s-a întâmplat la Colegiul Director? S-a întâmplat că nu aţi fost acolo. Înţeleg că veniţi decât (sic!) la şedinţele la care este televiziunea, acolo nu era. Ar fi trebuit să veniţi, aşa cum Traian Ungureanu a venit, puteaţi să veniţi (...) S-a stat trei ore în şedinţă şi acolo au fost argumente şi contraargumente“, i-a atacat Berceanu.
Atacul lui Berceanu a fost primit cu aplauze, fapt care l-a făcut pe Cristian Preda să strige din sală: „S-a stat cinci ore în şedinţă şi a fost un show“. Replica acestuia l-a iritat şi pe Vasile Blaga, care a intervenit de la prezidiu, adresându-i lui Preda: „Ce dracu’, domn’e, nu vă e ruşine? Vă opresc eu, domn’e“.
„Da, da, este un show şi să ştiţi că atunci când nu vreţi să mai faceţi show-uri, invitaţi la show-uri. (...) Dacă vă luptaţi aşa, singuri, cu blogurile sau pe bloguri, nu cred că rezolvă problemele în interiorul partidului. La astfel de dezbateri sau la dezbateri în Colegiul Director, în Biroul Politic sunt locuri unde putem să ne ascultăm unii pe alţii, să avem argumente şi contraargumente şi până la urmă să găsim cea mai bună soluţie“, i-a replicat Berceanu lui Preda.
TRU: „M-a întrebat cineva pe culoar: «Pe Gaddafi nu-l suspendaţi?»“
Pentru a detensiona atmosfera, europarlamentarul Traian Ungureanu a luat cuvântul de la tribună şi a făcut glumiţe. Ungureanu şi-a început discursul în faţa parlamentarilor PDL spunându-le că el este intelectual şi că intelectualii îşi pun tot felul de întrebări şi de probleme. El a arătat că se întreabă dacă PDL este un partid anticorupţie şi a apreciat că acesta ar trebui să devină un partid anti-USL.
„Să-i răspund domnului Berceanu ce căutam aseară (n.r. - vineri seara) la reuniunea Colegiului Director: m-am dus să ascult ce vorbeşte lumea şi să le spun după aia lui Cristi şi Monicăi. Dar cum nu ne-am văzut, le spun acum. Ce s-a întâmplat aseară e că încercarea lor a dat greş„, a precizat Traian Ungureanu.
El a apreciat că propunerile făcute de Macovei, Preda şi Voinescu i-au împins pe oameni să vadă în aceştia „o încercare de control“, de „epurare“.
„O să riscăm să devenim obsedaţi. M-a întrebat cineva pe culoar: «Pe Gaddafi nu-l suspendaţi?». Eu sper să se autosuspende“, a spus Traian Ungureanu, stârnind hohote de râs în rândul reprezentanţilor PDL, dar şi aplauzele acestora.
El a mai spus că „nu vede tonusul PDL“ şi că reprezentanţii PDL „fac o figură de depresivi“. „Facem o figură de depresivi, suntem toţi emo, unde e tonusul PDL? Asta nu mai văd“, a adăugat Traian Ungureanu.
Au rămas doar trei
De altfel, nici Traian Ungureanu, nici Teodor Baconschi şi nici alţi tovarăşi de reformă pe bloguri nu au susţinut varianta de statut cu criteriile de integritate propuse de trioul Macovei-Preda-Voinescu. După trei ore de discuţii tensionate şi de declaraţii dure, CNC a aprobat modificările aduse la statutul formaţiunii cu votul majorităţii celor prezenţi, înregistrându-se doar trei voturi contra (Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda) şi şapte abţineri. Statutul PDL nu a suferit mari modificări faţă de cel anterior, cea mai importantă prevedere fiind că alegerea preşedintelui, a prim-vicepreşedinţilor, a vicepreşedinţilor şi a secretarului general se va efectua uninominal.
De asemenea, membrii CNC au mandatat Colegiul Director Naţional să acorde individual, la solicitarea celor care vor candida la funcţia de preşedinte al PDL, o derogare de la condiţia de vechime (cinci ani) prevăzută în statut. Democrat-liberalii au aprobat, tot sâmbătă, convocarea Convenţiei Naţionale pentru zilele de 14-15 mai.
Şi tu, Teodor?
După votul din CNC, aşa-zişii reformişti au declarat că nu renunţă la lupta lor, exprimându-şi totodată dezamăgirea faţă de atitudinea celor pe care-i considerau deja în tabăra lor. Astfel, Cristian Preda a declarat că este dezamăgit de Teodor Baconschi, care a votat noul statut al PDL în ciuda eliminării unor criterii de integritate.
„(...) E mai grav că e vorba despre prieteni politici, Teodor Baconschi dădea o declaraţie în care spunea că salută acest lucru şi astăzi votează împotriva introducerii criteriilor în statut“, a declarat Cristian Preda, criticând faptul că „sunt colegi care nu se hotărăsc dacă susţin sau nu lupta anticorupţie“.
http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011030755550/Actualitate/Razboiul-asa-zisilor-reformisti-din-PDL-a-fost-pierdut-inainte-de-a-incepe.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
Cu greu ar putea fi închipuită o mai mare decădere : un organ judiciar, DIICOT, să pună în discuţie (chiar şi indirect) "pilonii de...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
-
La întâlnirea cu Herman van Rompuy, Traian Băsescu a declarat : "Cred că domnul preşedinte Herman van Rompuy a acoperit toată ...
-
Nici unul dintre motivele invocate obișnuit în campaniile de ațâțare a popoarelor nu m-ar fi putut face să lupt cu ură și cu dorința de a u...
-
"Elefantul nu a consumat carne din cauză foamei, ci pentru că a vrut să se răzbune pe oameni" Un elefant `canibal` a fost împu...
-
The Germanization of Europe 2011/02/14 BERLIN - "Pactul UE pentru Competitivitate" propus de către Germania şi Franţa ...
17 comentarii :
CP, MM, SV -niste marionete fabricate si manipulate din spate doar pentru a face imagine negativa PDL.Niste papagali fraieri.
Trebuiau opriti la timp.
Boc n-avea puterea necesara pentru asa ceva.
Inteleg ca acum vrea sa separe functiile politice de cele din administratie (daca am inteles eu bine).
Adica sa puna tehnocrati peste tot in Guvern ?????
Alta tampenie
Fraieri, sub aspectul rezultatului pe care credeau că îl vor obţine. Altfel, aveau clar scenariul pe care trebuiau să îl urmeze.
Ma aştept la faze propagandistice tari de tot pâna la congres.
Eu i-am citit în totalitate de-abia în decembrie 2009, până atunci mai credeam ca sunt teribilisme, nu "o misiune".
Boc e pe cale sa faca o tămpenie - "depolitizarea", o lege prin care guvernul numeste oamenii până la nivelul de subsecretar de stat, restul, "prin concurs". Adica, numiţi de mafia UE, care vrea euroregiuni (şi care deja e implantata în RO: lobbyşti, think-tank-uri, fundaţii, chiar miniştri). La fel ca ocupaţia KGB-1945. Şi ştiu bine ce spun.
Adică, în clar: BOC NE VINDE.
Incredibil !!!!!
Vezi, eu relatez ceea ce se observa asa, din afara ,ca tot omul care incearca sa priceapa ceva din viata poloitica .
Tu, care citesti atat, ai in fata imaginea mult mai crunta a realitatii si poti judeca lucrurile mult mai profund.
Exact asta este idea : "numirea" prin asa-zisul "concurs".
"Numirea" este unul dintre sloganurile celor de la KAS .
Daca indraznesti sa pronunti "alegeri democratice" ai incurcat-o -se uita urat de tot la tine.
Asta imi aminteste de "testarea profesionala" la care eram supusi pe timpul comunistilor.
Era doar un balci in care noi invatam ca prostii iar ei ne epurau dupa bunul plac al celor care conduceau din umbra.
Nici nu vreu sa-mi mai amintesc !
Acum e pe furiş, măcar comuniştii aveau sedinţe publice (mă rog, pentru membrii PCR), acum directivele se dau verbal, oamenilor "sistemului". Încă nu au reuşit înlocuirea "birocraţiei" româneşti cu roboţeii telecomandaţi de Comisia Europeană, dar vor încerca.
Ai rupt legătura partid de guvernare-instituţii de stat din teritoriu, ala nu mai e stat, e altceva.
Bineinteles : e dictatura !
Nu mai ai nevoie de partide, nu mai nevoie de alegeri.
Boc a inceput s-o ia razna rau de tot!
M-am lămurit şi cu ăsta.
Eu sunt stupefiata !
Oare oamenii astia nu gandesc ?
Sunt doua posibilitati:
Ori sunt platiti ori nu sunt in stare sa gandesca singuri.
Tot sistemul de partide a crescut pe o baza nesănătoasă. Şi naţia e una de milogi, care aşteapta cu mâna întinsa, în loc să facă ceva.
Sincer, nu văd o ieşire mai devreme de 10-15 ani.
Mai trebuie încheiat al treilea ciclu al "tranziţiei".
E problema de climat economic.
Cu europeistii pe cap nu se face nimic nici in 10-15 ani.Ei tocmai de asta au nevoie : de sclavi milogi care au fost creati in ultimii 70 de ani de comunism.
Libera initiativa a micilor afaceri in fata colosilor multinationali lasati sa inunde piata romaneasca e calcata in picioare.
Din 2007 o data cu intrarea in UE au fost sugrumate, aproape desfiintate micile afaceri, care sunt baza capitalismului si care abia se formasera dupa 1989.
Din cauza cresterii preturilor de dupa 2007 micii intreprinzatori n-au avut cum sa mai capitalizeze, sa investeasca si sa creasca.
S-au zbatut si se zbat ca pestele pe uscat.
Uite cum gandeste Sulfina Barbu
Alta panarama europeista :
vrea sa punem corporatisti peste tot...
http://www.gandul.info/politica/sulfina-barbu-boc-ar-trebui-inlocuit-cu-un-tehnocrat-din-zona-corporatista-sau-bancara-8034791
Sper să pună congresul pe altcineva în locul ei, si la vicepreşedinţi, şi la organizaţia de femei.
Fondurile UE sunt date pentru fabrici care au deja clienti supranationali .
S-a creat si este in curs de creare o retea : furnizori-clienti pentru distributie globalista.
Cei mici sunt priviti cu condescendata si acceptati doar din cand in cand .
Din cauza ca nu mai exista fabrici s-a creat o disorsiune a relatiei furnizor-client.
Nu se mai aplica principiul: "clientul nostru-stapanul nostru" ci "furnizorul nostru-stapanul nostru"
Ne curăţă ca pe ceapă.
Da.
Este o complicitate guvern-corporatii in mai tot Occidentul care se implementeaza perfect in tarile ex comuniste datorita lipsei de cultura politica si a "disciplinei comuniste" de 70 de ani impusa populatiei
Trimiteți un comentariu