23 martie 2011

Moliile roşii de la Academia Română produc maculatură



Dinozaurii roşii de la Academia Română sunt contrariaţi de faptul că guvernul Boc aplică (timid...) măsurile clasice pentru depăşirea crizei, şi nu vreo nouă teorie "la modă" ("Sunt respinse principiile pe care se fundamentează statul social de mai mult de un secol. România este singura ţară care a preluat public, la 30 de ani diferenţă, tema ideologiei thatcheriste împinsă spre extremul său").

Iar dacă metodele "sunt vechi de peste 30 de ani", cuibul lor lor de coropişniţe roşii academice este mai vechi...  

Iată aşa-zisul "raport" al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, care în loc să fie - aşa cum se pretinde - un document ştiinţific, este, de fapt, unul politic:

Studiu: Boc scindează societatea românească, aplicând politica lui Margaret Thatcher, veche de peste 30 de ani

Deblocarea sistemului politic este adevărata soluție pentru ieșirea României din criză, arată Raportul social „România: răspunsuri la criză”, realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV). Cu alte cuvinte, avem nevoie de consens social și politic, adică exact opusul guvernării actuale, care promovează politica anti stat social, ceea ce va exclude complet România din Europa. Datele incluse în raport sunt îngrijorătoare și arată o Românie la marginea Uniunii Europene. 

Cheltuieli sociale 2000-2007 (medie)
Ponderea cheltuielilor sociale, cea mai mică din UE, este de 37% din totalul cheltuielilor publice, față de media europeană de 56%, ca medie a perioadei 2000-2007. Ce face Guvernul Boc? Promovează o politică de reducere a cheltuielilor sociale. Un alt procent ne așează la coada UE. Este vorba despre unul important, veniturile bugetare, care în România reprezintă 33% din PIB (Produsul Intern Brut), față de media europeană de 45%. Unde se situează Bulgaria, țara care până ceva timp era pe ultimul loc din UE? La un procent de 39,5%.

Datoria externă a României
Datoria externă a României a crescut de la 51,9% din PIB în 2008 la 77,2% din PIB în 2010. În același timp, datoria guvernamentală s-a dublat în aceeași perioadă.
Criza mondială a găsit în România o economie deja slabă şi cu o structură care nu oferă şanse de redresare rapidă. Din acest motiv, criza românească este una dintre cele mai profunde din Europa. Plata datoriilor angajate în ultimii doi ani va afecta şi mai mult situaţia economică şi socială din viitor.

Boc aplică soluții vechi de peste 30 de ani pentru ieșirea din criză

boc margaret thetcherÎn România s-a lansat o ideologie unică în Europa, cu o viziune proprie, atât ca amploare, cât mai ales cu enunţuri extrem de tăioase. Sunt respinse principiile pe care se fundamentează statul social de mai mult de un secol. România este singura ţară care a preluat public, la 30 de ani diferenţă, tema ideologiei thatcheriste împinsă spre extremul său. Este vorba despre programul dur al premierului britanic Margaret Thatcher, de la sfârşitul anilor '70, caracterizat prin diminuarea severă a statului, de o reducere drastică a cheltuielilor bugetare.

Societatea se scindează: bogați vs. săraci, bugetari vs. angajații la privat

Rezultatul acestei politici este un nou clivaj social. Neformulat explicit, el este inevitabil: societatea se scindează. Pe de o parte, puţinii beneficiari de profit sau salarii ridicate şi beneficiari ai corupţiei, şi, pe de altă parte, masa de salariaţi cu salarii mici, şomeri, marginalizaţii ocupaţional, familiile cu 2 şi mai mulţi copii şi, masiv, vârstnici cu pensii tot mai mult împinse spre sistemul asistenţial al venitului minim garantat. La acest clivaj se adaugă unul de imagine: între cei angajaţii din sistemul privat şi cei din sistemul public („bugetari”, „dependenţii de stat”).

Problemele nerecunoscute ale României

Cei vizați nu vor recunoaște, dar asistăm vizibil la o guvernare prin forţă, prin blocajul dialogului politic. În același timp, se produce decredibilizarea guvernării, prin neîncrederea în guvernare şi în întregul sistem politic (guvern, preşedinţie, parlament, partide). În același timp, prin măsurile adoptate de Guvern, se produce dezechilibrarea relaţiei patronat - muncă în defavoarea muncii.

Soluția propusă de ICCV: o strategie politică, bazată pe un consens social și politic

Economia singură nu oferă cheia ieşirii din criză. Problema se află în altă parte. Raportul argumentează că variabila strategică se află în sfera politicului; doar măsuri politice corecte pot scoate ţara din criză. Dar sistemul politic este el însuşi blocat de conflicte de o amploare necunoscută în ultimele două decenii. Cum ar putea fi deblocat sistemul politic este o altă temă crucială la care raportul încearcă să răspundă.
O strategie este să lăsăm lucrurile să meargă de la sine spre bine, trimestru după trimestru. Şi aşteptarea este o strategie, dar ea asigură doar subdezvoltare. Singura şansă de a ieşi din criză prin dezvoltare este să construim o strategie consensuală.

Riscurile guvernării Boc, potrivit raportului:

- Economie săracă, fără resurse şi cu vulnerabilitate ridicată în competiţia mondială.
- Ocupare scăzută, joburi predominant slab calificate şi prost plătite, locuri de muncă nesigure şi putere discreţionară a angajatorului.
- Buget cronic subfinanţat, incapabil să susţină dezvoltarea economică şi socială.
- Accentuarea polarizării societăţii. Numărul persoanelor dependente de stat ar putea ajunge la jumătate din populaţie.
- Cronicizarea sărăciei acelui segment de populaţie aflat sub limita simplei supravieţuiri.
- Degradarea continuă a serviciilor de sănătate şi de educaţie, şi diminuarea accesului celor săraci la servicii de calitate.
- Riscul creşterii explozive a criminalităţii, inclusiv a corupţiei.
- Sistem politic slab, blocat de lupta pentru resurse economice şi publice reduse.
- Demoralizarea populaţiei, stare de neputinţă frustrantă.
- Riscul unor explozii de violenţă, ca urmare a creşterii tensiunilor sociale.
- Societatea divizată, solidaritate socială scăzută, neîncredere în instituţii şi în poporul român.

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce jigodii puturoase si pline de ifose comuniste !

Riddick spunea...

Parca o aud pe "profesoara" de economie politică, ne spunea de eşecul capitalismului, şi ea venea la ore în blugi aduşi pe sub mână.

John Galt spunea...

"Moliile" :D

Riddick spunea...

N-am avut altă rimă... ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: