21 februarie 2011

Care e, atunci, miza germană privind accesul Schengen pentru România şi Bulgaria ?



Germania importă forţă de muncă

Companiile din mai multe sectoare ale economiei Germaniei se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. 

De altfel, Germania a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a şomajului din ultimii 18 ani. Ceea ce pentru alte state ar fi o fericire, pentru Germania reprezintă un motiv de îngrijorare, întrucât o rată mică a şomajului înseamnă un mare deficit de muncitori. 

Astfel, de la 1 mai, vor fi ridicate restricţiile pe care Germania şi Austria le-au impus din 2004 pentru est-europenii care vor să lucreze în cele două ţări. Studii de specialitate arată că până în anul 2020, Germania ar putea avea un deficit de două milioane de muncitori.

Economiştii germani se tem că mulţi dintre est-europenii care au vrut să emigreze au făcut-o deja şi că nevoia de forţă de muncă va fi dificil de acoperit. Cu toate acestea, decalajele de dezvoltare, şi implicit de salarii, dintre economiile din Europa de Est şi cele din centrul şi vestul Europei rămân mari. Ceea ce înseamnă că Germania şi Austria au toate şansele să atragă forţă de muncă din Europa de Est. Spre exemplu, industria de tehnologia informaţiilor şi cea a telecomunicaţiilor au deja nevoie de oameni. Estimările arată că sunt vacante aproximativ 30.000 posturi de muncitori calificaţi.

Sectorul sănătăţii va avea şi el nevoie până în anul 2030 de un milion de angajaţi care să îngrijească persoanele în vârstă. De asemenea, sectorul serviciilor, precum cele hoteliere, se estimează că va face recrutări de personal.

Chiar şi în aceste condiţii, Berlinul şi Viena acţionează cu paşi mici. Cele două state se tem că un aflux mare de muncitori ar destabiliza piaţa locală a forţei de muncă. Este vorba despre presiuni de scădere a salariilor şi nemulţumiri ale cetățenilor autohtoni care şi-ar vedea locurile de muncă ocupate de străini. Astfel, Germania şi Austria au stabilit deja un set de reguli stricte pentru est-europenii care doresc să lucreze în aceste ţări.
Specialiştii estimează că 100.000 de est-europeni vor veni în Germania după luna mai a acestui an. Germania este văzută că motorul Europei şi acest fapt va atrage forţă de muncă flexibilă, bine educată şi calificată.


5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Si eu m-am gandit la asta.

Sa nu uitam ca Merkel a declarat multiculturalismul (cu musulmani,africani ) a esuat....

Riddick spunea...

A zis mai mult din cauză că vin alegeri regionale şi alegerile generale.

Crystal Clear spunea...

A pierdut cucoana :
http://riddick2.blogspot.com/2011/02/germans-voting-against-more-bail-outs.html#links

Dar e cosmar pentru ca ies stangistii:

"Christian Democrats were buried 21.6% to 48.5% by the leftist Social Democrat Party"

In PSD german parca e uratul ala de Schulz

Riddick spunea...

Ce mi-e Merkel, ce mi-e Schulz...

Unii vor să ne mănânce copţi, alţii, fierţi.

Crystal Clear spunea...

:)))))

Mai mult in suc propriu,prin pacate...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: