15 ianuarie 2011

Comunicat MAE - Demersuri privind libertatea de religie şi de credinţă



15 ianuarie 2011 Comunicat de presă

Demersuri privind libertatea de religie şi de credinţă

La 14 ianuarie a.c., ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a transmis o scrisoare omologilor din statele membre UE în care a salutat şi a susţinut includerea pe agenda viitorului Consiliu al Afacerilor Externe din 31 ianuarie a.c. a subiectului referitor la libertatea de religie şi de credinţă.

În document se arată că România rămâne consecventă poziţiilor sale principiale, de condamnare a oricărui atac de natură să aducă atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Multiculturalitatea, diversitatea şi toleranţa religioasă reprezintă valori perene, esenţiale pentru dezvoltarea societăţii umane, bazate pe dialogul între culturi şi civilizaţii şi cooperarea regională şi internaţională.

România apreciază benefică o discuţie pe această temă în cadrul Uniunii Europene, inclusiv în contextul atacurilor recente la adresa unor comunităţi religioase şi consideră că UE ar trebui să examineze posibile soluţii pentru descurajarea acţiunilor de acest fel, în paralel cu promovarea toleranţei şi a dialogului inter-religios şi inter-confesional.

Elemente de context

Subiectul respectiv a fost propus printr-un demers comun al miniştrilor de externe ai Franţei, Ungariei, Italiei şi Poloniei, materializat sub forma unei scrisori adresate recent Înaltului reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton.

Libertatea de religie şi de credinţă reprezintă una dintre temele tradiţionale promovate constant de România, inclusiv în cadru multilateral.

Direcţia Comunicare


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: