12 decembrie 2010
Traian Ungureanu: Vest și Est - geografie inexactă istoric
După un timp, competența sau gradul de informare pe teme Est Europene al europarlamentarilor poate fi măsurat destul de bine fără sondaje sau întrebări directe. Deciziile și opiniile exprimate în împrejurări oficiale sau neoficiale nu lasă urmă de îndoială. În mare, toată lumea are motive să creadă că gradul de pregătire e mic la vest-europeni și mult mai mare la est-europeni.
Cantitativ, imaginea e corectă. Însă asta numai dacă „tema est-europeană” rămîne o chestiune generală, fără alte nuanțe și precizări. Lucrurile se chimbă, însă, dacă tema est-europeană se concretizează în chestiuni precise. De pildă, dacă agenda est-europeană înseamnă poziția față de acțiunile Rusiei sau gradul de adecvare al statelor est-europene la cutare program al Uniunii Europene.
De îndată ce acest gen de probleme practice apar în discuție, raporturile previzibile se răstoarnă. Astfel, discuția asupra Flotei Ruse a Mării Negre ca generator de risc strategic va fi mult mai pătrunzător purtată de politicieni occidentali cu un bun antrenament în dezbaterile macro și cu o la fel de solidă obișnunță a gîndirii politice pe termen lung. În schimb, o parte din est-europeni vor fi tentați să treacă subiectul între complicațiile inutile ale dezbaterilor europene. Obișnuiți să facă politică de supraviețuire imediată și să neglijeze procesele macro sau pe termen lung, mulți parlamentari est-europeni vor da din mînă, superior, a lehamite. În acest punct, occidentalii sînt de regulă derutați, dacă nu blocați: cum de nu există un consens est-european, atunci cînd e vorba de mișcările strategice ale Rusiei? Lăsînd la o parte dezinteresul interesat al est-europenilor aliați cu agenda Rusiei, mirarea occidentală e rezultatul unei incapacități (scuzabile) de înțelegere.
Mai exact, europarlamentari sau funcționari europeni occidentali nu pot percepe cadența ilogică, schimbătoare, inconsecventă și „meschină” a logicii politice esteuropene. Ce nu știu occidentalii e că acest soi de dezinteres e dictat de o ordine sau, mai degrabă, de o dezordine mai largă care cuprinde în întregime laturile vieții.
Est-europenii trăiesc de pe o clipă pe alta și, în consecință, fac politică, presă și calcule de pe o clipă pe alta. Nimeni și nimic nu e îndeajuns de important pentru a impune viziunea pe termen lung, într-o lume care a învățat că nimic nu rezistă și că principiile pot supraviețui dar societățile riscă să cadă în orice clipă. Egoismul est-european e arondat, dealtfel, în funcție de experiența istorică locală: cine a fost destructurat sau restructurat de comunism are instinctul mărunt al clipei de față și atît.
Cine a rezistat cu adevărat are de apărat ceva mai mult decît clipa de față. Iată de ce, polonezii sînt mereu cu un ochi pe politica de lungă durată iar bulgarii și românii nu se pot dezlipi de durata scurtă. Iată de ce românii, bulgarii dar și, mai la sud, grecii sau italienii nu pot articula proiecte politice ample și nici nu suportă proiectele complexe ale Uniunii Europene (ceea ce înseamnă că fondurile europene pot fi neglijate sau delapidate dar nu fructificate).
Există și un soi de amoralism enervant dar el e excepția și poate fi găsit numai în cazul situațiilor istorice norocoase (Slovenia, cruțată de comunismul fundamental e un exemplu de miopie programată în raport cu temerile est-europene față de Rusia).
Însumînd, diferențele de accent și densitate ale gîndirii politice sînt repartizate mult mai suprinzător decît o sugerează logica așteptărilor standard. Vestul și Estul nu sînt blocuri compacte. Geografia cedează în fața experienței istorice.
http://www.europalibera.org/content/blog/2245868.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
"Elefantul nu a consumat carne din cauză foamei, ci pentru că a vrut să se răzbune pe oameni" Un elefant `canibal` a fost împu...
-
La întâlnirea cu Herman van Rompuy, Traian Băsescu a declarat : "Cred că domnul preşedinte Herman van Rompuy a acoperit toată ...
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
-
The Germanization of Europe 2011/02/14 BERLIN - "Pactul UE pentru Competitivitate" propus de către Germania şi Franţa ...
-
- Băse - Soros - niku_elektriku - Alina Mungiu-Pippidi - Mr. Blogary - Theophyle - sunt un impertinent (n'aşa ? ;-) ...
-
Revista AGERO Psiholog - Cercetător drd. Gabriel Ungureanu „Ploaia care va veni le va potopi pe toate, Să încercăm să facem noi...
-
NEW.EURO-MED.DK : East-west theatre II T he following shows how the NWO actors play a deceptive game to delude us into their Lucifer...
7 comentarii :
"cine a fost destructurat sau restructurat de comunism are instinctul mărunt al clipei de față și atît. "
Eu n-as generaliza mai ales in privinta romanilor.Cred ca este doar o impresie falsa.
Si asta pentru ca dupa parerea mea 95% dintre politicienii romani sunt rupti de populatie (fie sunt fosti comunisti,fie au educatia data de o revolutie trucata).
Iar in privinta proiectelor complexe si a fondurile UE sa fim seriosi.Platim la UE mai mult decat luam, iar asta este o afacere proasta pentru Romania.
Ceea ce ar trebui sa subliniem mult mai mult este ca in timp ce noi, cei din EST am luptat ca sa supravietuim nu numai intelectual dar si moral si fizic, Vestul se rasfata si facea mofturi.
Nu cred ca pe romani nu-i intereseaza politica pe termen lung.
Romanii nu pot sa-i vada pe rusi in fata ochilor,in orice domeniu.
Si bine fac.
In Romania patura intelectualilor a fost exterminata sau a emigrat in masa si dureaza ceva timp pana se regenereaza. Politica este facuta in continuare ,din pacate de ramasitele comunistilor educati la Moscova de care trebuie sa scapam cat mai repede.
Nu trebuie să cădem în extrema cealaltă - "în timp ce noi luptam cu turcii, Vestul construia catedrale" (să nu uitam de Reconquista - frontul de Vest cu islamul, de cruciade, de bătălia de la Lepanto, şamd).
Nu sunt sigur la ora asta că o majoritate a românilor ştie cu adevarat ce vrea.
Motivele sunt multe, majoritatea le cunoaştem.
Cred ca majoritatea omenirii nu stie cu adevarat ce vrea din cauza manipularii din mass media.
Iar la polonezi : sa nu uitam ce lupta este si acolo.Kacynski a murit cum a murit.
Norocul polonezilor este ca au fost mai aproape de Vest.Si al cehilor, la fel.
Geografia, totusi are rolul ei .Eu sunt convinsa de asta .
:)
Ca sa nu mai vorbim de bietii moldoveni care sunt sufocati de apropierea de Rusia ( deja sunt rusificati)
De fapt, poate nu m-am exprimat bine.
In unele locuri geografia coincide cu experienta traumatizanta a comunismului adus de Rusia .
nu exista o politica comuna a est-europenilor indreptata impotriva rusiei atata timp cat bulgarii, ungurii, moldovenii si chiar si grecii si italienii se tot tarasc prin tzarana in fata rusilor...
la mine pe blog Prea Cucernicul Micul Prostescu se teme de ispita "Dracului" de Basescu!!!!!
Avem de tras de pe urma idioţilor. Vin şi la postarea cu Prostescu.
Nu exista politica comuna pentru ca Rusia are inca mare influenta in tarile de mai sus.Este infiltrata in toata mass media, in firme, etc, etc, etc.
Este zona de influenta a Rusiei
Trimiteți un comentariu