18 decembrie 2010
Teodor Baconschi : "în UE există tendinţa de a se lua decizii strategice în formate restrânse"
România liberă: Baconschi: Există riscul ca România să fie considerată un membru UE de rangul al doilea
Ministrul de externe Teodor Baconschi avertizează asupra riscului ca România să fie tratată ca un membru UE de rang inferior vorbind, într-un interviu publicat vineri de La Libre Belgique, de dificultăţile politice pe care Bucureştiul le întâmpină cu aderarea la spaţiul Schengen, potrivit NewsIn.
Teodor Baconschi spune că în UE există "tendinţa de a se lua decizii strategice în formate restrânse", ceea ce "riscă să afecteze solidaritatea Uniunii şi modul în care statele mijlocii şi mici privesc construcţia europeană", scrie La Libre Belgique.
Ministrul român de externe vorbeşte despre o "strategie alternativă de temporizare, bazată pe îngrijorări iraţionale" referindu-se la propunerea de a amâna aderarea României la Schengen şi de a lega aceasta de progresele din lupta anticorupţie. "În mod categoric, (propunerea de amânare a aderării - n.r.) nu este justificată de fapte", dă asigurări şeful diplomaţiei române.
"România se conformează obligaţiilor legale impuse de Schengen. Nu este vorba despre un bonus pentru noi, ci despre o responsabilitate suplimentară pe care suntem gata să ne-o asumăm, pentru că, printre altele, am investit mai mult de un miliard de euro în modernizarea infrastructurilor pentru securizarea frontierelor. Este, deci, în interesul nostru să păzim aşa cum trebuie frontiera Uniunii, pentru că suntem în prima linie. Nu suntem de acord cu această strategie alternativă de temporizare, bazată pe îngrijorări iraţionale", a explicat Teodor Baconschi.
El a făcut aluzie la temerile exprimate de Franţa, care consideră că România are probleme la frontiera cu R. Moldova, pentru că ar acorda prea uşor paşapoarte româneşti cetăţenilor acestei ţări, dar şi la îngrijorările Olandei, care a înscris în acordul de guvernare condiţionarea aderării României la Schengen de progresele în lupta anticorupţie.
În plus, a arătat ministrul român, "am făcut progrese considerabile în reforma din justiţie şi le amintim partenerilor noştri că este vorba despre un Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV- n.r.) al Comisiei, nu de un mecanism punitiv. Nu are nicio legătură cu Schengen", a subliniat şeful diplomaţiei române.
"Am acceptat MCV şi el poate fi denunţat unilateral în orice moment. Nu am vrea să îl vedem folosit împotriva interesului legitim al României, inclusiv integrarea în spaţiul Schengen", a punctat ministrul de externe.
La observaţia reporterului că "două lucruri îngrijorează europenii" - corupţia şi problema romilor în România - ministrul a replicat: "Vorbiţi despre 'europeni', dar românii sunt şi ei europeni, de patru ani deja, politic, tehnic, juridic! Ceea ce contează nu este să facem schimb, prin medii interpuse, de îngrijorări singulare sau colective, ci să dialogăm. În privinţa chestiuniii romilor, ne-am asumat clar responsabilităţile implementând politici publice menite să accelereze incluziunea socială a acestei minorităţi. Trebuie să privim noii membri, în special România şi Bulgaria, ca membri deplini. Cu siguranţă mai avem multe lucuri de finalizat, dar nu există niciun motiv să acceptăm două clase de state membre", a accentuat Teodor Baconschi.
Întrebat dacă România are impresia că este considerată un stat membru din "zona secundă", ministrul a răspuns că "acest risc există".
Teodor Baconschi a dat explicaţii şi în privinţa paşapoartelor pe care România le acordă cetăţenilor din R. Moldova, gest care a provocat temeri în contextul discuţiilor despre aderarea la Schengen. Ministrul a spus că înţelege aceste temeri, dar nu le poate găsi o justificare. "Pe de o parte, nu se acordă cetăţenia română colectiv, ci de la caz la caz, respectându-se regulile europene. Acest proces se adresează celor ale căror rude şi-au pierdut cetăţenia fără să dorească acest lucru. Este o restaurare morală. Pe de altă parte, să nu fim ipocriţi, cetăţenii moldoveni care au fost determinaţi de o subdezvoltare economică să emigreze spre piaţa de muncă occidentală sunt deja acolo de ani de zile, legal sau nu!", a atras atenţia Teodor Baconschi.
El a mai spus în interviul pentru La Libre Belgique că în politica externă europeană România este interesată de acţiunile vizând Parteneriatul Estic. "În calitate de stat membru care va apăra cea mai mare frontieră estică a Uniunii, după Finlanda, avem interesul să ne stabilizăm vecinătatea. Suntem foarte activi în ceea ce priveşte evoluţiile democratice în R. Moldova, dar şi în Ucraina", a explicat ministrul.
Întrebat dacă Ucraina are vocaţia de a adera la UE, Baconschi a arătat că "parcursul este lung", iar o altă condiţie este ca Ucraina să "se ataşeze durabil de această aspiraţie", altfel, legitimă. "România a avut nevoie de 20 de ani şi a făcut multe sacrificii pentru a adopta acquis-ul, pentru a reforma societatea, economia şi instituţiile, pentru a-şi demonstra capacitatea de a funcţiona în Uniune. Parcursul este lung, dar, dacă Ucraina se ataşează durabil de această aspiraţie, această ambiţie este legitimă", a spus Teodor Baconschi.
În ceea ce priveşte noul serviciu european de acţiune externă, şeful diplomaţiei române este de părere că el nu trebuie să se substituie diplomaţiei bilaterale şi nici acţiunilor fiecărui stat membru, ci să fie complementar acestora. "Ne bazăm mult pe o mai bună circulaţie a informaţiei între capitale şi doamna Ashton şi pe misiunile punctuale ce ar putea fi efectuate de anumiţi miniştri, de exemplu în Orientul Mijlociu", a arătat ministrul român de externe.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Iniţiatorii referendumului pro familia normală demască impostura politicienilor, care doar simulează sprijinul pentru normalitate (şi în g...
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
În artele vizuale se numeşte fundal. În imagologie, mesaj subliminal * . Care vizează statul naţional unitar român. Aşa, ca de Centenar ....
-
Şi eu care ziceam că disidenţii din PSD, care perfect previzibil vor pierde congresul , ar face bine să sară din mers în PAN. Din 4000 de...
-
Nici unul dintre motivele invocate obișnuit în campaniile de ațâțare a popoarelor nu m-ar fi putut face să lupt cu ură și cu dorința de a u...
-
Procesul antidemocratic aflat în desfășurare - şi tolerat de partidele politice standard - aparent nu poate fi oprit prin mijloacele democr...
8 comentarii :
vorbele lui vor ramane in aer...in europa tot tarile mari vor lua deciziile majore in daune intereselor tzarilor mici si in special a celor est-europene...eu as vrea o mai stransa colaborare si o voce comuna a romaniei impreuna cu polonia, cehia si tzarile baltice in special pt a mai tempera obsesia germaniei, frantei, a italiei si a bulgarilor si ungurilor de a se arde la buci cu rusii...
Taie Polonia de pe lista, cât timp acolo este guvernul care a fost complice la atentatul de la Smolensk din 10 aprilie 2010.
Sunt curios ce va face Viktor Orban, de la 1 ianuarie preia Ungaria preşedinţia UE.
Auzi cine vorbeste de coruptie: Olanda !
Ce se mai pacalesc si se fura unii pe altii acolo , nici nu vreau sa ma gandesc.
In Olanda este foarte puternic dezvlotat inca simtul stapanului de colonii.
Comportamentul multor olandezi ( mai ales cei instariti si neaosi) este unul specific colonistilor .Au tendinta de a se purta cu noi ca si cu sclavii.
Lupta este extrem de mare( mai ales din cauza orgoliilor lor, pentru ca altfel le place marfa romaneasca si fac profit din afacerile cu Romania.
Mai este mult pana sa fim tratati de la egal la egal.Au senzatia ca sunt raza superioara,desi cei mai multi au nivel de educatie de 10 clase,
În Olanda este un guvern nou din aceasta toamnă, care este atent la problema imigraţiei. Nu le-o plăcea faza cu moldovenii, dar mai bine să spună exact ce nu le convine, nu aiureli.
nu o sa spuna ca-s penali. multi fac parada pina la proba contrarie.
:)))
Cred ca Baconschi a pus punctul pe i in relatia cu UE. Prea li se pare normal la alde Sarkozy si Ashton-Rompuy ca putem inghiti bobarnace si ghionturi fara motiv, doar asa, preventiv.
Cand Polonia va relua relatia speciala cu Bucurestiul, atunci se va restabili un echilibru in plan european. Sunt sigur ca si Ungaria va sprijini un proiect democratic din est.
Au alegeri generale la anul (Polonia), să sperăm că va fi bine.
China - pe cale de a invada Coreea de Nord ?
http://riddickro.blogspot.com/2010/12/china-pe-cale-de-invada-coreea-de-nord.html
http://britanniaradio.blogspot.com/2010/12/north-korea-on-verge-of-collapse-china.html
Trimiteți un comentariu