05 decembrie 2010

Presa rusă anunţă o coaliţie între comunişti şi democraţi în R. Moldova




Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat au creat o coaliţie majoritară de centru-stânga, a declarat duminică pentru RIA-Novosti liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Agenţia rusă scrie că la o astfel de înţelegere s-a ajuns după o întrevedere între cele două formaţiuni şi că acestei coaliţii nu i-ar ajunge patru voturi pentru alegerea preşedintelui.
Ştirea RIA Novosti este difuzată în contextul vizitei la Chişinău a şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, despre care analiştii au scris că are drept scop crearea unii coaliţii de centru stânga după alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Duminică după-amiază Narîşkin a avut o întrevedere cu reprezentanţii comuniştilor şi ai democraţilor. Aceştia însă nu au oferit declaraţii după discuţii.

Solicitat de Agerpres, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a negat informaţia transmisă de RIA Novosti. 'Nu este corectă informaţia. Cum poate fi creată această coaliţie, dacă în partid chestia asta nu a fost discutată?', a declarat el.

Pe de altă parte, comunistul Vadim Mişin, unul dintre participanţii la negocierile de duminică, a comunicat pentru Agerpres că încă nu s-a ajuns la o înţelegere privind crearea alianţei, dar discuţiile sunt constructive. "Negocierile sunt intensive şi vor continua, iar întrevederea de astăzi a fost din nou în favoarea acestor negocieri", a spus Mişin, precizând că cele două formaţiuni poartă negocieri de mai mult timp.

Patru partide din Republica Moldova, care au acces în parlament în urma alegerilor de duminica trecută sunt în căutarea unei coaliţii majoritare. Cele mai discutate sunt reeditarea Alianţei pentru Integrare Europeană, de centru dreapta, dintre democraţi, liberali şi liberali democraţi, care ar fi susţinută de occident, sau o coaliţie de centru-stânga între democraţi şi comunişti, care ar fi mai favorabilă Rusiei.



>> RIA Novosti - Center-left coalition comes to power in Moldova says Communist leader Voronin

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"According to Lupu, Voronin then suggested that he understood Lupu had "many obligations," and openly offered a sum of USD five million if Lupu would agree to join the Communists. Lupu said he stated that he was not interested. According to Lupu, Voronin then doubled the offer to USD ten million, which he also turned down"

http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/224071

http://traianungureanu-tru.blogspot.com/2010/12/cunoasterea-e-putere.html#comments

Riddick spunea...

Suna mai mult a scuză, Lupu este liderul celei de-a doua echipe a Moscovei, necesară unei alianţe cu PCRM.

"Scindarea" PCRM din 2009 a fost o minciună.

Crystal Clear spunea...

Am uitat sa spun ca probabil conform wikileaks de mai sus va forma Serghei Narîşkin coalitia de centru stanga de la Chisinau

Riddick spunea...

Totul este deja stabilit, sosirea lui Narîşkin este în scopul de a arăta foarte clar cine controlează Moldova. E pe faţă, doar niţel mai înfăşurat în mesaje diplomatice.

Crystal Clear spunea...

Exact ,PE FATA !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: