Nu intru în multe detalii - după alegerile prezidenţiale, s-au proclamat doi preşedinţi: Laurent Gbagbo, recunoscut de Curtea Constituţională, şi Allasane Ouattara, recunoscut de "comunitatea internaţională" (ONU, UE, etc).
ONU are o misiune de menţinere a păcii în Coasta de Fildeş, UNOCI, în urma unui război civil început în 2002 şi îngheţat în 2007 (ţara este divizată, nordul este controlat de rebeli). Gbagbo susţine că aceştia au falsificat rezultatul alegerilor din zona pe care o controlează, rezultatul pe ţară fiind astfel influenţat decisiv pro-Ouattara, adică cel recunoscut de ONU şi de alte organizaţii şi state.
De fapt, UNOCI asigură acum deplăsările propagandistice prin ţară ale lui Ouattara, şi postul de radio al misiunii ONU este pus la dispoziţia acestuia, precum şi alte mijloace (bunuri, clădiri, vehicule, etc). Practic, ONU sprijină un guvern paralel, al gauleiterului internaţional Ouattara.
Guvernul lui Gbagbo a cerut forţelor ONU să părăsească ţara, mandatul expirând la 31 decembrie (9000 de militari din 41 de ţări; 4000 francezi - de fapt, o armată franceză de ocupaţie sub masca mandatului ONU). ONU l-a prelungit cu 6 luni.
Instituţiile de stat din Coasta de Fildeş sunt sub controlul lui Gbagbo. Privind realist, doar un nou război civil ori o intervenţie străină, directă ori mascată drept "lovitură de stat" ar putea aduce la putere "preşedintele legitim".
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu