22 decembrie 2010

Ach was... nu-i place lui Deutsche Welle "consensul negativ de la Bucureşti"...



La Bucureşti s-a creat un consens negativ


Scrisoarea miniştrilor de Interne din Franţa şi Germania privind amânarea admiterii României în Spaţiul Schengen a provocat la Bucureşti o mare frustrare, prilejuind declaraţii emotive şi neliniştitoare.

Tonul oarecum agresiv al preşeditelui sugerează că România se gândeşte la decizii extreme. În orice caz, acestea au fost evocate aluziv la nivelul cel mai înalt. De exemplu, Ministrul de Externe Teodor Baconschi a sugerat într-un interviu recent acordat ziarulul La Libre Belgique că România ar putea denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare. „Noi am acceptat acest mecanism, dar, a spus Teodor Baconschi, acesta poate fi oricând denunţat unilateral". Faptul că sugestia a venit de la ministrul de externe şi nu de la un politician exaltat şi marginal sau de la un ziarist afiliat Guvernului a dat de gândit.

Mult mai prudent, dar la fel de neliniştitor a fost mesajul consilierului prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, care a declarat că MCV are consecinţe bune pe plan intern, deoarece stimulează reformele, dar că pe plan extern a devenit „un intrument extrem de dur care poate fi deturnat împotriva intereselor româneşti". Leonard Orban a insistat, declarând că personal a avertizat de multă vreme împotriva acestui mecanism. Este o precizare revelatoare. Într-adevăr, încă de pe vremea când era funcţionar al Guvernului Năstase, în cadrul Departamentului de Integare Europeană, Leonard Orban spunea că deciziile UE sunt în esenţă „politice", cu aerul că ele conţin o mare doză de subiectivitate. Aşadar aparatul de stat manifestă, în atitudinea sa faţă de UE, o deplină continuitate, în ciuda alternanţei politice la guvernare. Cu alte cuvinte, în intimitatea birocraţiei româneşti, a existat de la bun început şi s-a păstrat în procesul integrării europene o anumită duplicitate justificată prin „patriotism”.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6366380,00.html?maca=rum-rss-rom-all-1493-rdf

Ei, nu chiar consens, tonomaţii au speculat situaţia. Nu şi-au permis-o însă politicienii (cu excepţia unor europarlamentari, de la toate partidele).

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Astia ne cred prosti ..

Riddick spunea...

Pepine, autorul, este bursier Soros.

Anonim spunea...

probabil ca va fi lasata moarta in porumb chestiunea pana la anul..

la mine pe blog am depus un Omagiu Iliestian pentru 22 Decembrie 1989!!!

Crystal Clear spunea...

Soros type "brain washing"

Riddick spunea...

Vin la "Omagiu". :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: