08 noiembrie 2010

Touché !



Parlamentul României    Camera Deputaţilor

Comunicat de Presă


Adrian Gurzău îi atrage atenţia lui Mugur Isărescu că îşi depăşeşte mandatul dat de Parlament. Nu cumva îşi neglijează propriile atribuţii?


  Îl ascult de la o vreme încoace pe guvernatorul Mugur Isărescu făcînd diverse remarci şi aprecieri asupra politicii din România. Spune cînd este sau nu este o problemă schimbarea guvernului sau face aprecieri asupra politicii în general.

'O schimbare a Guvernului, chiar şi în următoarele patru luni, nu ar afecta stabilitatea macroeconomică, dacă viitorul Executiv va fi "serios" şi va continua programul inevitabil de ajustare', spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. După care, refuză invitaţia unui jurnalist de a se face premier, spunînd că a fost o dată, iar 'ulciorul nu merge de două ori la apă'.

Nu-i este nimănui interzis să facă aprecieri, dar, dacă invocă seriozitatea, atunci trebuie să-i amintesc şi eu, în calitate de parlamentar român, că îi cer, la modul cât se poate de serios să înceteze a mai fi un analist politic pe la televizor sau pe unde apucă şi să se ocupe de atribuţiile pe care le are ca guvernator.

Recunosc sincer că am avut aşteptări mult mai mari de la guvernatorul Isărescu. Mă întreb în acelaşi timp, dacă nu cumva domnia sa a întrupat mai degrabă nevoia poporului de un mit pozitiv, decât o realitate validată ?

Nu sunt un supărat de conjunctură pe domnul Isărescu şi înţeleg o parte a misiunii sale economice. Aşa cum domnia sa ţine la controlul inflaţiei, tot astfel am ţinut şi eu, cu mijloacele pe care le-am avut, la stabilitatea preţului la gaze, ştiut fiind faptul că o creştere în această zonă ar fi inflamat toate celelalte preţuri.

De douăzeci de ani vedem cum fiecare se ocupă de ce are celălalt de făcut, cu mai multă aplecare decât asupra propriei misiuni. Domnul Mugur Isărescu a fost trimis de Parlamentul României să conducă BNR, nu să conducă guverne.

Şi ce vedem că s-a întâmplat în sistemul bancar supravegheat de Mugur Isărescu timp de 20 de ani?

Mafia politico-economică a falimentat bănci mari din România, poporul a ajuns să plătească pagubele însutit şi înmiit. Încet-încet, sub ochelarii fini ai domnului Isărescu s-a născut o junglă bancară din care scapă cine poate. Băncile au funcţionat ca în sălbăticie, fără reguli, fără limite.

Cetăţeanul român nu poate spune că a fost protejat de vigilenţa BNR nici bugetul de stat din care s-au plătit oalele sparte de bancheri. Şi atunci mă întreb, pentru cine lucrează domnul Isărescu?

Recent s-a pronunţat pe Ordonanţa 50, sugerînd aplicarea ei restrînsă, doar la contractele viitoare pe motiv că ar afecta băncile!

Precizez că Mugur Isărescu trebuie să reprezinte, în funcţia sa, interesele statului român şi implicit ale cetăţeanului, de aceea l-a trimis Parlamentul acolo. Nu este menirea guvernatorului să se îngrijească de profitul băncilor, ci ca cetăţeanul român să aibă parte de acelaşi tratament ca orice cetăţean european. Românii au fost jefuiţi de bănci şi prin neglijemnţa sa, i-a lăsat la latitudinea OPC, iar acum apără tot interesele băncilor.

Domnul Isărescu uită tot mai des ce rol are.

Învocă seriozitate, dar prestaţia domniei sale din ultima vreme mă face să cred că funcţia de la BNR este secundară pentru guvernator de vreme ce-i rămâne atâta timp la dispoziţie încât să facă analize politice şi şedinţe foto pentru reclame. Un om serios se gândeşte de zece ori înainte să implice şi să asocieze funcţia de guvernator cu activităţi de socializare şi popularizare, dar şi cu mesaje care-i depăşesc atribuţiile.

Ca membru al Parlamentului care i-a dat mandatul de guvernator mă simt dator să-i atrag atenţia domnului Isărescu că are multe de făcut chiar în fişa postului domniei sale, iar dacă s-a plictisit să spună. Parlamentul aşteaptă cu nerăbdare o discuţie cu domnia sa asupra rezultatelor în misiunea de supraveghetor al vieţii bancare din România, pe care a avut-o

Iar dacă pur şi simplu s-a săturat de această funcţie unde ulciorul i-a mers de prea multe ori la apă, poate renunţa la mandat.

Adrian Gurzău

Deputat de Cluj
Grupul Parlamentar PDL
Bucureşti,
8 noiembrie 2010

12 comentarii :

Crystal Clear spunea...

In sfarsit ,cineva remarca public ca Isarescu isi face campanie electorala !

Cel mai cinstit ar fi sa-l schimbe din functia de guvernator.

Chiar habar n-are ce s-a intamplat cu toate falimentele bancare din anii '90-2000 cand tot guvernator era?
Nu-l trage nimeni la raspundere pe Isarescu?

Riddick spunea...

Isărescu este foarte dibaci, ra-aar de tot îl prinzi cu o strâmbă, atunci când nu poate formula altfel obiectivul din "agendă". Trebuie urmărit Croitoru, ăsta rosteşte public direcţia, şi Adrian Vasilescu vine apoi cu damage control dacă apar controverse. Guvizii gen Eugen Rădulescu ("euro la 6 lei") aruncă tiribombe, să capteze atenţia şi să vada reacţiile.

Am să caut să văd dacă Adrian Gurzău are blog, îl pun în blogroll.

Crystal Clear spunea...

Da, aici e o cheie foarte interesanta de urmarit cu mare, mare atentie.

Nu stiu daca ai vazut:

http://www.contributors.ro/dezbatere/standardul-aur-de-la-banca-mondiala-la-rosia-montana/

Riddick spunea...

Am auzit că unele ţări ne-occidentale vor sa introduca un nou sistem financiar (a scăpat Hugo Chavez o aluzie).

Oricum, ei lucrează deja la chestia asta (este implicat şi Iranul, Siria,ţări din Africa şi America de Sud, poate si China şi Rusia).

Crystal Clear spunea...

Da am citit si eu ceva

Riddick spunea...

Wow. Chavez Reveals Creation of New Financial System for a New Multi-Polar World

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread626656/pg1

Crystal Clear spunea...

Un comentariu decent la linkul de sus:

"I believe in free markets. A currency should actually be treated as any other product, open on the markets.

Only problem is, are they going to use another fiat currency? Or will it be based just like the US Dollar, nothing"

Riddick spunea...

Fără cel puţin China sau Rusia implicate TOTAL, nu va ieşi nimic.

gabarelo spunea...

Tare asta cu Gurzau, asta. De unde dracu ii scoti, soro?

Dar sa il iei si in serios, e prea de tot.

Nu stiam ca mai e PRM-ul in Parlament. Imi plac mult astia care le interzic altora mai destepti sa vorbeasca in public si ii trimit la munca.

Crystal Clear spunea...

Corect.

Dar, si eu cred ca este nevoie sa se mearga pe reacoperirea in aur a monedelor.Am citit pe la inceputul verii pe NR un articol foarte bun l-am salvat-imi propusesem sa-l traduc. O sa-l caut

Am fost si eu la niste cursuri de economie mondiala si relatii internationale si mi-a ramas in cap cat de mult se accentua acoperirea in aur a monedelor

Riddick spunea...

Desigur, cine observă aiurelile şi atrage atenţia "este de la PRM" (asta-i o sperietoare d-aia, political correct). Da' ce-i Isărescu, faraon, ca să stea 20 de ani pe o funcţie publică importantă ?

Crystal Clear spunea...

@gabarelo

"Extremisti de dreapta" soro, extremisti


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: