Primirea României în spaţiul Schengen nu poate fi condiţionată în niciun fel de stadiul reformelor în justiţie sau lupta anti-corupţie şi nici de situaţia creată de ţiganii cu cetăţenie română aflaţi pe teritoriul Franţei, afirmă clar comisarul european Viviane Reding.
'Am vrut să am un document oficial tranşant şi neechivoc din partea acelui oficial al Comisiei Europene care este cel mai în măsură să interpreteze legislaţia europeană deoarece, observând recentele reacţii şi atitudini ale unor reprezentanţi ai unor State Membre, este clar că există riscul real ca România să rateze intrarea în Spaţiul Schengen. Să nu uităm că aceste state au pus cândva la punct nişte criterii de aderare iar noi am făcut acum eforturi considerabile pentru a le îndeplini şi chiar le-am depăşit.
În aceste condiţii, m-am adresat gardianului respectării tratatelor europene, care este Comisia, pentru a lămuri această chestiune. Am formulat trei întrebări concrete la care am aşteptat trei răspunsuri la fel de concrete, ceea ce s-a şi întâmplat.
Poziţia Comisiei Europene este una neechivocă: nu există nicio legătură juridică între admiterea României în Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. De asemenea, nici între admiterea României în Schengen şi problemele create de ţiganii români în Franţa sau în altă parte.
În aceste condiţii, cred că intenţia câtorva State Membre de a vota în Consiliul European împotriva aderării României este o negare de Justiţie, ceea ce constituie un lucru trist. Mai mult, ar putea fi un precedent periculos.' , declară europarlamentarul PDL, Sebastian Bodu.
Comisarul european aminteşte că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit pentru a monitoriza progresul realizat în domenii specifice, precum reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
Comisarul Viviane Reding spune şi că evaluarea României în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen se referă la 'controlul frontierelor terestre, maritime sau aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, Sistem de Informaţii Schengen, precum şi protecţia datelor'. Reding adaugă că executivul european 'sprijină eliminarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria, cu condiţia ca toate cerinţele prealabile să fie îndeplinite', lucru care s-a intamplat. Astfel, Romania este perfect pregatită din punct de vedere tehnic şi, deci, juridic, pentru aderare.
În luna octombrie a acestui an, europarlamentarul Sebastian Bodu a adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui Franţei, dl. Nicolas Sarkozy, în care a pledat cauza României pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
Departamentul de comunicare al Partidului Democrat Liberal
AGERPRES
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu