29 octombrie 2010

Václav Klaus - Discursul către membrii Corpului Diplomatic cu ocazia Zilei Naţionale a Cehiei



Excelenţe, doamnelor şi domnilor,

http://media.klaus.cz/size/250x/1500.jpgSunt încântat să vă urez bun venit tuturor aici, la Castelul Praga, în ziua care are o semnificaţie deosebită pentru cehi, pentru Republica Cehă, pentru istoria sa, pentru prezentul său, precum şi pentru viitorul său.

Ne adunăm aici în fiecare an cu acest prilej pentru a sărbători aniversarea fondării statului ceh modern, care s-a întâmplat în urmă cu 92 ani, pe 28 octombrie 1918. Este o sărbătoare, este o zi festivă a republicii noastre, a democraţiei noastre şi a suveranităţii noastre. Toate acestea sunt pentru noi legate simbolic de această dată.
 

Ştim, deasemenea, şi o ştim prea bine, că aceste atribute ale statalităţii noastre nu pot fi considerate un dat, şi că existenţa lor trebuie să fie asigurată încontinuu. Voi vorbi despre aceasta în detaliu în această seară, la o ceremonie la care sunteţi invitaţi să participaţi.

Permiteţi-mi să spun câteva cuvinte despre cum vedem ţara noastră acum, în anul 2010. Am reuşit să ajungem la sfârşitul perioadei celor patru ani ai unui parlament divizat antagonic, care a fost un obstacol pentru funcţionarea eficientă şi decisă a guvernului. Alegerile parlamentare din acest an au adus o delimitare nouă, clară şi distinctă a scenei politice cehe, au adus politicieni noi şi noi partide politice şi au făcut posibil pentru coaliţia de guvernare să guverneze cu o majoritate parlamentară puternică. Eu cred că acest lucru va aduce stabilitate, hotărâre şi un curaj mai mare de a face posibile schimbările foarte necesare.
 

În mod intenţionat nu am spus reforme. A vorbi despre reforme este adesea doar o manevră  evazivă, nu un interes în schimbări reale, care sunt - aici şi în alte părţi - inevitabile. Ţările nu pot trăi permanent peste mijloacele lor. Şi mai ales o parte importantă a lumii - Europa - nu o poate face. 

http://media.klaus.cz/size/250x/1501.jpgAcest an a însemnat, deasemenea, un punct de cotitură în dezvoltarea economică a acestei ţări. Indicatorii macroeconomici s-au transformat din cifre negative în cifre pozitive, deşi numerele cu semnul plus sunt încă relativ mici. Problema căreia trebuie să îi acordăm o atenţie deosebită - şi aceasta este o problemă comună pentru multe ţări europene, precum şi pentru unele ţări de pe alte continente - este stabilizarea finanţelor publice şi o reducere a deficitelor bugetare. Aceasta nu este o sarcină uşoară şi nu va fi uşor de câştigat sprijinul public pentru ea, dar problema noastră nu este din fericire atât de gravă cum este în alte ţări. Acesta este motivul pentru care, deasemenea, reducerile bugetare necesare nu vor trebui să fie dramatice.

În Europa, anul 2010 a fost anul primilor paşi în direcţia implementării Tratatului de la Lisabona şi cred că nu va fi luată ca o expresie a unei atitudini neprietenoase euro-pesimiste, atunci când spun că primii paşi nu au fost nici prea decisivi, nici convingători. În primăvară totul a fost tras înapoi de criza monedei euro, căreia criza datoriei greceşti, şi nu numai greceşti, i-a dat un impuls major. Pentru unii dintre noi, aceasta nu a venit ca o surpriză. Singura întrebare a fost care parte din lanţul fragil al integrării monetare europene va ceda mai întâi.

Momentul cel mai important în politica mondială de anul acesta - din perspectiva Republicii Cehe - a fost semnarea Tratatului privind reducerea şi limitarea în continuare a armelor strategice ofensive de către preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a avut loc în luna aprilie aici, la Castelul Praga. Suntem încântaţi că acest Tratat există şi am dori un follow-up al acestuia.
 
În anul 2010, atât gripa porcină cât şi încălzirea globală au dat înapoi, dar un virus nou a apărut. Îl văd în ideea din ce în ce mai mult şi mai mult promovată a guvernării globale, care este o supra-ambiţioasă, arogantă, trufaşă încercare din partea neaveniţilor pentru a crea o noua ordine mondială, faţă de care cei dintre noi care au trăit în comunism suntem foarte neîncrezători. Ar fi suficient ca buna şi vechea cooperare internaţională să funcţioneze mai bine decât o face acum. Guvernanţa globală nu este necesară. În orice variantă ar fi extrem de nedemocratică.

Excelenţe, doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc pentru sărbătorirea acestei zile alături de noi. Am să repet ceea ce tocmai am spus, au fost doar remarci introductive. Discursul meu principal va fi în această seară şi veţi fi cu toţii foarte bineveniţi aici, din nou, la Castelul Praga.

Václav Klaus, Sala Rothmayer, Castelul Praga, 28 octombrie 2010

http://www.klaus.cz/clanky/2704


Address of the President of the Czech Republic on the occasion of the Czech National Day, 28 October 2010

11 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Superb !!! :
"În anul 2010, atât gripa porcină cât şi încălzirea globală au dat înapoi, dar un virus nou a apărut. Îl văd în ideea din ce în ce mai mult şi mai mult promovată a guvernării globale, care este o supra-ambiţioasă, arogantă, trufaşă încercare din partea neaveniţilor pentru a crea o noua ordine mondială, faţă de care cei dintre noi care au trăit în comunism suntem foarte neîncrezători. Ar fi suficient ca buna şi vechea cooperare internaţională să funcţioneze mai bine decât o face acum. Guvernanţa globală nu este necesară. În orice variantă ar fi extrem de nedemocratică."

Riddick spunea...

Cehii erau mai interesaţi de independenţă în 1914-18 decât românii din Transilvania, trebuie spus asta. La nivel politic, nu ca sentiment în mase.

Totuşi, ungurii (!) au fost primii care au cerut oficial secesiunea Ungariei de Imperiu (când a auzit premierul ce vrea delegaţia ungară, a rămas cu gura căscată; bineînţeles, ungurii considerau în continuare Transilvania ca parte a viitoarei Ungarii).

Crystal Clear spunea...

L-am auzit pe Base azi la conferinta de presa despre modificarea tratatului
Cred ca el ia ca parte buna a apartenentei la UE faptul ca guvernele Romaniei , de orice fel ar fi ele vor fi controlate la cheltuieli.
Asta va fi poate pe termen scurt, pentru ca apoi vor decide complet pentru noi...
UE este doar o iluzie...
O teapa mare ca si Revolutia din decembrie

Riddick spunea...

Îmi pare rău să o spun, dar Piratu' nu prea le are cu politica externă (mă refer la intrigile bruxelleze).

Crystal Clear spunea...

Da, ia lucrurile prea simplist

Cateodata am impresia ca nici nu banuieste in ce viespar se invarteste la Bruxelles...

Trist, dar adevarat .

Poate se trezeste..

Riddick spunea...

Cu consilieri precum Leonard Orban şi ăla care a lucrat 10 ani pt Comisia Europeană... (fostul ministru al agriculturii, acum consilier prezidenţial pe... probleme de agricultură).

Parcă n-ar fi învăţat nimic în urma Săftoilor, lui Pleşu, ba chiar şi a lui Preda şi Macovei.

Riddick spunea...

... şi Weber, of course.

Crystal Clear spunea...

Absolut.Perfect adevarat.

Cateodata am impresia ca nu vrea sa intre in profunzime in problema UE.
Poate este satul ca sa mai lupte si la extern.Are destule probleme. Partea interna ii ajunge si-o cunoaste foarte bine.

Tot incearca ceva, ceva cu Moldova-dar nu face decat s-o impinga dintr-un colhoz intr-altul ( voba ta).

Pentru extern si mai ales UE asteptam de la Pirat trecerea la o faza noua, superioara, realista, updatata

Riddick spunea...

Om vedea...

Traduc discursul "lung" al lui Klaus de Ziua Natională a Cehiei, va fi postarea de noapte. Mai am cam 60%. :)

Crystal Clear spunea...

Eram sigura c-a sa-l traduci.Foarte bine .

Tocmai l-am citit ! Este absolut superb !!

Un exemplu desavarsit de patrotism real,al zilelor noastre !M-a facut sa ma gandesc la ultimul meu comentariu de mai sus si mi l-a confirmat.

Sunt absolut entuziasmata de discurs.Klaus este inepuizabil si foarte modern.
Are o minte tanara, agera, inteligenta ,inteleapta si echilibrata.Este perfect conectat timpurilor noastre.
Abia astept sa-l citesc maine in romana.
Spor la treaba !
Am mai spus : este absolut remarcabil tot ceea ce faci pe blog.
Felicitari

Riddick spunea...

Sunt la 2/3. Este un text de referinţă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Bogdan Chirieac, 2013: "Cu alte cuvinte, Germania a avut dreptate să considere România o țară neguvernabilă. Poate de aceea sunt necesare și Statele Unite ale Europei cu Berlinul pe post de Washington. Astfel, în sfârșit, și aceste teritorii însemnând România, Bulgaria, dar și Italia, Grecia, Ungaria, vor deveni guvernabile."

Bogdan Chirieac, 2022: "UE nu se va dezintegra sub nicio formă. Dimpotrivă, mersul va fi, că vrem, că nu vrem - şi eu personal vreau - către formarea Statelor Unite ale Europei. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar în niciun caz nu se dezintegrează Uniunea Europeană. Astea sunt nişte vorbe de toacă. Deocamdată, cu plus, cu minus, până la urmă a făcut faţă cu bine şi pandemiei de Covid şi situaţiei economice dificile şi crizei energetice, plus solidaritatea în cazul războiului provocat de Rusia în Ucraina... deci are şi părţi incontestabile Uniunea Europeană!"

 

 

Postări populare: