24 octombrie 2010

Frontiera româno-română şi experienţa Germaniei



Frontiera româno-română şi experienţa Germaniei
sursa: blog.nistru-prut.info
foto: photobucket.com
1412



După ocuparea Germaniei de est autorităţile sovietice au încercat să-şi facă o Germanie “proprie”. Germanilor estici li se insufla că Republica Federală Germană este o ţară străină şi chiar inamică, iar în RDG a început să se formeze o naţiune est-germană distinctă, o naţiune germană “socialistă”.

Din 1955, în Germania Federală era activă “Doctrina Hallstein” conform căreia RDG-ul, cât şi hotarele sale, nu erau recunoscute, iar guvernul federal era obligat să aibă grijă de toţi germanii, inclusiv de cei din spaţiul ocupat de sovietici…

La 1 februarie 1970 Germania Federală a semnat tratatul “Gaz contra ţevi” în baza căruia, Uniunea Sovietică a obţinut posiblitatea să exporteze, pentru prima dată, gaze naturale în ţările capitaliste. Pe de altă parte, Germania de vest putea obţine gaz rusesc la preţuri foarte convenabile.

Peste 6 luni, la 12 august 1970, Willy Brandt, cancelarul Republicii Federale Germane renunţă de la “Doctrina Hallstein” şi semnează la Moscova tratatul prin care recunoştea frontiera cu RDG…

Întrebare: Ne aşteaptă aceeaşi manevră?

 Jurnal.md

Jurnalul istoricului de veghe

2 comentarii :

Anonim spunea...

nu e exclus ca de dragul gazului puturos si ieftin din teava south stream, sa renuntam la teritoriile ocupate cu sila de rusnacii betivi...la mine pe blog discutam despre Revolutia Franceza de la 1789 sau Paleocomunism nenorocit?

Riddick spunea...

Nu e vorba atât de noi cât de basarabeni.

Oricum, până nu se rezolvă într-un fel sau altul problema Transnistriei, nu poate fi vorba de Unire.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: