01 septembrie 2010

Bulgaria introduce (parţial) votul online


Amendamentele la legea electorală vor include votul online pilot pentru alegerile prezidenţiale şi locale de anul viitor, a anunţat marţi televiziunea bulgară bTV .
 

Proiectul-pilot va include doar unele secţii electorale din ţară, care urmează să fie decise ulterior de către Comisia Electorală Centrală (CEK). Cei care aleg să voteze online vor primi propriile lor coduri PIN, unice. Sistemul va permite fiecărei persoane să voteze a doua oară prin internet, în cazul în care greşeşte prima dată. 

Pentru a împiedica transferurile PIN către alte persoane, partidul de guvernământ Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) propune ca legea electorală să permită ca alegătorii care au votat pe internet, să poată schimba încă o dată votul vizitând secţia de votare personal şi folosind un buletin de vot de hârtie, în timp ce votul online va fi anulat. Acest lucru va fi posibil, deoarece buletinele de vot depuse online vor fi păstrate până la sfârşitul zilei alegerilor pe servere speciale numite cutii electronice de vot. 

În timpul alegerilor generale, în vara anului 2009, numai o secţie de votare a avut un fel de vot electronic pilot, dar s-au folosit carduri inteligente, care nu vor avea nimic de-a face cu votările din 2011. CEK a decis că votul cu maşini electronice, o practică curentă în multe ţări occidentale, este prea scump pentru Bulgaria. 

Dacă votul online pilot se dovedeşte de succes, va fi introdus pentru toţi bulgarii, oferindu-le posibilitatea de a vota de oriunde de pe glob, cu condiţia ca aceştia să aibe conexiune la internet, având încrederea că alegerea lor ar fi înregistrată corect. Votul online va începe nu mai devreme de 5 zile şi se încheie nu mai târziu de 48 de ore de la ziua alegerilor. 

Mişcarea este planificată pentru a face mai uşor votul pentru numărul foarte mare de emigranţi bulgari, spune un parlamentar de la GERB.  

Viitorul sistem va permite deasemenea ca alegătorii să selecteze online locaţia lor de vot preferată, cu două luni înainte de alegerile reale, lăsând birourilor consulare bulgare suficient timp pentru a organiza secţii de votare. 

Parlamentarii au stabilit obiectivul de a trece legea electorală până la sfârşitul anului 2010. 

Costul proiectului-pilot este încă necunoscut.



10 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Numai cine nu vrea ,nu poate.
Ca sa pot face plati online cu banca am asa :
card care se inmaneaza personal si pentru care semnez si care se schimba o data la doi ani.
PIN pentru initializare pe care il iau la telefon dupa ce spun o parola si nume de utilizator, apoi inca un PIN, si o alta parola pe care le poti schimba cand vreau

Noi insa am uitat esentialul : votul uninominal curat, in doua tururi,schimbarea Constitutiei, etc

Ne luptam cu remanierea si vrem sa facem partide noi , cu doctrina blurata ca sa uitam ESENTIALUL

Riddick spunea...

Votul online are scopul principal de a permite votarea celor din afara ţării, din zone izolate (aflaţi în excursie sau la muncă), precum şi celor care nu pot pleca de la serviciu sau din casă în ziua votului.

Nu poţi schimba Constituţia cu parlamentul actual.

Crystal Clear spunea...

Si nici votul uninominal?

Riddick spunea...

Nu ai nevoie pentru uninominal de 66% din parlament, doar de majoritate simplă.

Crystal Clear spunea...

Deci prioritati :
1.
Vot uninominal in doua tururi
2.
Noua majoritate parlamentara ( prin anticipate)
3.
schimbarea Constitutiei.

Eu nu inteleg de ce nu vorbim despre aceste lucruri ,iar unii se tot agita pentru tot felul de alte aiureli

Riddick spunea...

Cu anticipatele, e problemă. Nu le poţi face dacă nu vede şi bizonu' o mică îmbunătăşire, altfel ne întoarcem la 2007.

Crystal Clear spunea...

Ok
Atunci macar vot uninominal in doua tururi.

In rest sunt satula de tot felul de tembeli abtiguiti care umbla dupa "albe ca zapada"

Crystal Clear spunea...

Cel mai misto comentariu :


Sebastiana ot Ferentari says:
Wednesday, 1 September 2010 at 5:24 pm

Carpathian Ballad: Updated version

Red Riding Hood: PSD
The Little Match Girl: PNL
The Goat with Three Kids: PDL
Santa Claus: PP

Snow White and the Seven Dwarfs
The Cast:

Snow White: Monica Macovei
Snow White’s Stepmother: Elena Udrea

Sleepy:Valeriu Stoica
Sneezy:Sebastian Lazaroiu
Dopey:Liviu Negoita
Doc: Cristian Preda
Happy: Sever Voinescu
Bashful:Cristian Patrasconiu
Grumpy: Daniel Funeriu

The future will say better!

http://blogary.ro/2010/08/2012-scufita-rosie-mos-craciun-fetita-cu-chibrituri-sau-alba-ca-zapada/

Riddick spunea...

Cu MM se merge la pierdere, orice partid ar fi.

Crystal Clear spunea...

Bineinteles.
N-are nici un pic de carisma,habar n-are de politica, nu poate antrena masele..
Te si sperii cand o vezi !

I s-a facut doar reclama ca sa ne pacaleasca si fie propulsata mai sus.
La fel cum au facut si cu CP si SV

Au pacalit tot felul de 'telectuali morti de foame


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: