25 august 2010

Doctoria



O fi, la rândul ei, constituţională ?

Modificare importanta la legea Curtii Constitutionale: Procesele nu vor mai fi intrerupte de ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate. Marile cazuri de coruptie raman fara arma care omora dosarul

de D.Tapalaga, L.Parvu HotNews.ro
Miercuri, 25 august 2010, 17:01 Actualitate | Esenţial

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata intr-un dosar nu va mai intrerupe cursul procesului, cum se intampla pana acum in cazul proceselor de mare coruptie sau in orice alt dosar cu miza mare. Un proiect de lege care modifica organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a trecut ieri, la limita de Senat (69 de voturi pentru), urmand sa mearga la promulgare. In mai 2009, un proiect similar a picat cu 68 de voturi, cu unul mai putin decat necesar. Proiectul de lege abroga o prevedere din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care prevede ca "pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda".
  • HotNews.ro a realizat o sectiune cu marile dosare de coruptie, unde prezentam in detaliu etapele si durata fiecarui proces. Cele mai multe sunt amanate ani de zile prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, care intrerupea cursul procesului
  • Vezi aici un documentar realizat de HotNews.ro: Cazuri de exceptie. Cum scapa Copos de judecata in dosarul Loteria
  • Vezi aici cum a trecut, la limita, proiectul de lege si cine a votat impotriva
Prin proiectul de lege adoptat marti seara de Senat se abroga alineatul 5, art 29 din legea nr 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Alineatul prevedea ca "Pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă." Proiectul de lege a trecut la limita, cu 69 de voturi pentru, o abtinere, si 41 de voturi impotriva.

Din datele afisate pe site-ul Senatului rezulta ca au votat: de la PDL - 45 pentru, 1 impotriva si 1 abtinere , PSD - 35 impotriva , PNL - 11 pentru, 2 impotriva , UDMR - 6 pentru, UNPR - 7 pentru  3 impotriva. Votul impotriva care figureaza in dreptul grupului PDL este al senatorului Georgica Severin, care si-a anuntat chiar marti, in ziua votului, plecarea din partid. Tot din partea PDL s-a inregistrat o abtinere: Iulian Badescu.

Din grupul independentilor, au votat impotriva senatorii Serban Mihailescu (cu dosar de coruptie, suspendat in trecut pe baza exceptiei de neconstitutionalitate), Corneliu Grosu si Sorin Chivu. De la PNL, au votat impotriva senatorii Puiu Hasotti (avocat) si Marius Nicoara.
  • "A fost nevoie de această modificare pentru că jurisprudenţa a arătat că acest drept era folosit în mod abuziv pentru tergiversarea soluţionării unor cauze. O dovadă în plus este că, la nivelul anului precedent, Curtea Constituţională a fost sesizată cu aproximativ 2.000 de excepţii, iar procentul de admitere este total nesemnificativ. Prin adoptarea de către Parlament şi a modificărilor propuse de MJ, după ample consultări cu toţi factorii din sistemul de justiţie, prin ceea ce am numit „Mica Reformă” vom simplifica procedurile şi vom elimina o serie de piedici birocratice sau procedurale ceea ce va conduce, în mod previzibil, la o reducere semnificativă a duratei de soluţionare a unei cauze", a declarat pentru HotNews.ro ministrul justitiei, Catalin Predoiu.
Problema trenarii proceselor din cauza exceptiei de neconstitutionalitate a fost seizata si in ultimul raport al Comisiei Europene pe tema reformelor din justitie, in cadrul asa numitului Mecanism de Cooperare si Verificare, dat publicitatii in iulie 2010: "Procesele rămân de lungă durată si nu au fost pronuntate încă decât putine hotărâri în primă instantă împotriva unor politicieni cunoscuti. Exceptiile de neconstitutionalitate continuă să întârzie judecarea cauzelor de coruptie la nivel înalt, în timp ce un proiect de lege prin care se elimină obligativitatea suspendării procedurilor judiciare atunci când sunt invocate exceptii de neconstitutionalitate asteaptă să fie adoptat în Parlament".

Proiectul de lege a fost depus in Parlament in septembrie 2009, fiind initiat de un grup de parlamentari PDL, asumat de Guvern si sustinut de ministerul justitiei, Catalin Predoiu. La sfârşitul lunii iunie 2010, ministrul justitiei a adresat o scrisoare preşedintelui Senatului,  Mircea Geoană, prin care a solicitat adoptarea de urgenţă a modificărilor propuse.

Un proiect de lege similar a picat anul trecut, la limita.Fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu a initiat pe vremea cand facea parte din Guvernul Tariceanu un proiect de lege care prevedea ca judecatorii sa poata decide daca intrerup sau nu procesul atunci cand avocatii ridica exceptii de neconstitutionalitate. Proiectul a trecuse de Camera Deputatilor, dar a picat la un vot diferenta.

Au votat atunci pentru 68 de deputati. Pentru a trece, proiectul de lege avea nevoie de majoritate calificata, adica de voturile a jumatate plus unu din totalul senatorilor (69 din 137). Marti, 24 august, au votat in favoarea proiectului de lege 69 de senatori. Altfel spus, inca un vot in minus de la independenti sau PNL sau chiar partidul lui Emil Boc, si proiectul PDL ar fi inregistrat un esec.

"Dupa parerea mea, e mai importata decat toata mica reforma in justitie a domnului Boc. Revenim la o stare de normalitate, in care regula de drept urmeaza cele 99% dintre cazuri, in sensul ca aceasta exceptie, in 99% dintre cazuri era folosita in scopul intarierii cauzei, dezavantajand partea care avea dreptate. E un mare pas inainte", a declarat pentru Hotnews.ro Tudor Chiuariu (PNL), fost ministru al justitiei.

Aproape ca nu exista mare dosar de coruptie - Copos, Nastase, Mantog, Pacuraru, Remes, Mitrea etc - in care avocatii sa nu fi invocat cel putin o exceptie de neconstitutionalitate. Odata invocata, judecatorii trimiteau cauza spre solutionare Curtii Constitutionale iar procesul era suspendat. In unele cazuri, suspendarea se prelungea ani de zile, ca in cazul Copos.
  • Vezi aici parcursul proiectului de lege in Parlament 
  • HotNews.ro a realizat o sectiune cu marile dosare de coruptie, parcursul unui dosar fiind prezentat pas cu pas. Majoritatea cazurilor au fost amanate ani de zile prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, care intrerupea cursul procesului. Vezi detalii aici 
  • Ciste si un documentar realizat de HotNews.ro: Cazuri de exceptie. Cum scapa Copos de judecata in dosarul Loteria
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7726750-modificare-importanta-legea-curtii-constitutionale-procesele-nu-vor-mai-intrerupte-ridicarea-exceptiei-neconstitutionalitate-marile-cazuri-coruptie-raman-fara-arma-care-omora-dosarul.htm

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Teoria -i frumoasa.
Practica ne omoara !
Sa vedem daca cu cum se va aplica in practica
Pana atunci raman sceptica

Riddick spunea...

Vorba aia: tă vedem, tă vedem... :)

Crystal Clear spunea...

Nu stiu daca ai vazut ca a aparut Thor la Dan Badea.
Inteleg ca este in Romania pentru putin timp

Te-a salutat

Riddick spunea...

L-am văzut, şi îl salut aici, nu vreau să abuzez de blogul lui Dan Badea.

Crystal Clear spunea...

Corect...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: