07 martie 2010
Moş Trabuc băgat la înaintare
Meleşcanu - asul din mânecă al „operaţiunii suspendarea“?
Scris de George Roncea în Curentul
Se pregătesc poziţiile pentru reluarea atacului la Traian Băsescu
O aparent surprinzătoare ştire - intenţia lui Teodor Meleşcanu de a obţine un scaun la Curtea Constituţională scoate la iveală o parte a ghemului de interese ce privesc obţinerea controlului instituţional de către coloneii/arhitecţii vechii grupări a celor 322. Anul acesta se pare că reîncepe balamucul. Miza poziţionării lui Teodor Meleşcanu la Curtea Constituţională are bătaie lungă. Pierderea Cotroceniului, la alegerile recente, de către Coaliţia PSD-PNL-UDMR-PRM-PC plus grupul politic al celor 16 minorităţi, plus troica mogulilor cu enorme probleme penale - Vîntu, Patriciu, Voiculescu, nu înseamnă că aceasta şi-a epuizat resursele şi energia conglomeratului politico-financiar-securistic ce vizează de atåţia ani (şi) obţinerea redutei Cotroceniului.
Vechea marotă a lui Mircea Geoană, aspiraţia aşezării pe scaunul Cotroceniului, ar putea fi reactualizată de noul/vechiul proiect politic al suspendării preşedintelui Traian Băsescu, ventilat deja prin catacombele politice dåmboviţene. Curtea Constituţională reprezintă o pårghie esenţială a unei mişcări de trupe ce ar avea ca ţintă ocuparea aliniamentului Cotroceni şi răsturnarea celui portretizat acum drept „tiranul bolnav“ - Traian Băsescu. Zilele trecute, Meleşcanu a anunţat tam-nesam că doreşte să ocupe un loc de judecător la Curtea Constituţională, că tot expiră unele mandate. Meleşcanu, „un gunoi în Armani“ - pentru a cita din clasici, a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din Bucureşti (1959-1964) şi apoi cursuri postuniversitare de relaţii internaţionale la Universitatea din Bucureşti (1964-1966).
„Infanteristul“ Meleşcanu
În perioada facultăţii, în 1961, şi-a satisfăcut stagiul militar la Şcoala Militară de Ofiţeri de Rezervă din Botoşani, încheindu-şi perioada cu gradul de sublocotenent (în retragere), arma infanterie.
În anul 1966, sublocotentul devine diplomat în Ministerul Afacerilor Externe promovând până la rangul de ambasador şi urcând în ierarhie până la treapta de ministru de Externe în guvernul Nicolae Văcăroiu în perioada 1992-1996. Cariera sa politică evoluează, ajungând senator în 1996, ales pe listele PDSR. În 1997, fondează aşa-numitul partid al coloneilor, Alianţa pentru România, alături de pedeseriştii Mircea Coşea, Iosif Boda, Marian Enache şi mai ales cu suportul celebrului israelian româno-parizian Adrian Costea, tovarăşul eternului şi fascinantului Ion Iliescu. În 2002, APR se topeşte în Partidul Naţional Liberal, iar Meleşcanu obţine poziţia de prim-vicepreşedinte al PNL. În 2004, este ales pe listele Alianţei D.A. senator de Prahova, judeţul de obârşie al averii lui Dinu Patriciu, şi în 2007 este numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale în guvernul Tăriceanu. Pentru o lună, în perioada 15 ianuarie - 29 februarie 2008, a fost şi ministru interimar al Justiţiei, după ce Norica Nicolai a ratat obţinerea fotoliului din cauză de dosar cu bube.
Aspiraţia actuală a lui Meleşcanu cel fără de bube la Curtea Constituţională, unde se cere un minim de 18 ani de activitate în domeniul juridic, ar fi justificată, susţine acesta, de activitatea sa multilaterală de cadru, universitar de data asta. El predă ca profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Catedra de relaţii internaţionale, şi, de asemenea, ţine cursuri de masterat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Mai este totodată şi membru în diverse comiţii şi comitete - organizaţii de rezervişti mai mult sau mai puţin acoperiţi, cum ar fi ADIRI - Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, sau IRSI - Institutul Român de Studii Internaţionale.
Conspiratul liberal Meleşcanu
Cam asta ar fi cariera oficială a lui Teodor Meleşcanu. Partea mai puţin oficială a carierei lui Meleşcanu este completată de surse diverse, cum ar fi fostul ofiţer al Centrului de Informaţii Externe al Securităţii, Liviu Turcu, refugiat în Statele Unite, care în urmă cu mai mulţi ani menţiona prezenţa unui număr de 11 oameni politici cu vizibilitate pe o listă interesantă, a cadrelor conspirate a fostului aparat al Securităţii. Turcu a fost şef al serviciului operativ al DSS pe grupul de spaţii SUA/Canada şi Europa de Vest, - respectiv Germania, Austria şi Elveţia, iar după ce „a ales libertatea“ a fost condamnat la moarte, în iulie 1989, de autorităţile comuniste. Ca mulţi dintre foştii ofiţeri de informaţii care şi-au ales refugiul în Statele Unite, Liviu Turcu a ajuns un colaborator preţios al comunităţii de informaţii americane.
Lista publicată de Turcu - a celor 11 politicieni romåni aflaţi în fondul informativ al unor unităţi din fostul Departament al Securităţii Statului, cuprindea nume de răsunet, pe lângă Teodor Meleşcanu. Colegii săi de listă erau Adrian Năstase, Mircea Coşea, Mircea Paşcu, Radu Vasile, Eugen Dijmărescu, Alin Teodorescu, Viorel Hrebenciuc, Şerban Mihăilescu, Ilie Sårbu şi Gelu Voican Voiculescu. Câţiva dintre cei aflaţi pe lista lui Turcu au fost confirmaţi public - cum ar fi Mircea Coşea şi Şerban Mihăilescu, despre care CNSAS a precizat că au fost ofiţeri acoperiţi. Pe Radu Vasile l-a dat în gât Emil Costantinescu. Alin Teodorescu a confirmat şi el relaţiile cu Aparatul, uitând să precizeze calitatea sa de lucrător pe ogorul a două instituţii de breaslă, dintre care una era dintr-o ţară comunistă vecină (nu şi prietenă).
În ce-l priveşte pe Meleşcanu, chiar actualul său coleg său de gaşcă - Cozmin Guşă, a susţinut că a fost ofiţer acoperit al fostei Securităţi înainte de 1989. „Cei care vor să afle adevărul ar trebui să studieze ce făcea, în 1989, Meleşcanu, la Viena, foarte aproape de locul în care a fost sinucis Marin Ceauşescu“, a afirmat Guşă despre actualul candidat la scaunul Curţii Constituţionale.
Meleşcanu, potrivit listei lui Liviu Turcu, apărea în scriptele a nu mai puţin de trei unităţi ale Securităţii: U.M. 0195, U.M. 0625 şi U.M. 0544, fosta 0920.
U.M. 0195 era fosta unitate de contrainformaţii externe care îi supraveghea pe ofiţerii din spionajul extern, mai precis pe ofiţerii DIE (Direcţiei de Informaţii Externe). U.M. 0625 a fost unitatea care se ocupa de contraspionaj pe teritoriul Romåniei. U.M. 0544 - înainte de fuga lui Pacepa, avea indicativul 0920, tot din activul DIE, şi trimitea ofiţeri romåni pentru a spiona în străinătate, sau cadre deplin conspirate care se ocupau de operaţiuni de comerţ exterior.
Traseul estic al liberalului Meleşcanu
N-ar fi o problemă majoră vechiul pedigree al lui Meleşcanu. Dacă omul a lucrat pentru statul român, înainte de 1989, servind patria în felul său, să-i fie de bine. Problema ar fi reconversia unora dintre cadrele vechiului regim de pe la noi care au primit, după 1989, lumina (mai ales) de la Răsărit şi care s-au aşezat disciplinaţi, milităreşte, în siajul unor politicieni şi oameni de afaceri proeminenţi pentru care banul greu a venit în conturi via Est. Filiera moldo-rusă a fost bătătorită intens de Teodor Meleşcanu, iar urmele trecerii sale prin spaţiul de limbă rusă, nu foarte îndepărtate, au stârnit, în 2007, un scandal public, datorită lui Mugur Ciuvică, cel care a dat în vileag documente scurse de la SRI, instituţie care ar fi monitorizat contactele realizate de acesta pe filiera cu pricina.
În perioada 23-27 septembrie 2006, o delegaţie a PNL, condusă de Teodor Meleşcanu, a efectuat o vizită în Republica Moldova, iar în acea vizită PNL a semnat un protocol de colaborare cu Alianţa Moldova Noastră (AMN) din Republica Moldova. După numai cåteva zile, Serafim Urechean, liderul AMN, s-a deplasat la Moscova şi a extins acordul printr-un act de strånsă colaborare cu Edinaia Rossia, partidul lui Putin.
Legăturile dintre PNL, Alianţa Moldova Noastră (AMN) şi partidul lui Vladimir Putin, Edinaia Rossia, au fost deconspirate în urma scandalului provocat de Mugur Ciuvică pe marginea unor documente ale SRI prin care se proba existenţa unui corp secret, „Grupul de evidenţă“, care monitorizează acţiunile politicienilor şi afaceriştilor romåni în zona Răsăritului Romånesc şi a fostei URSS.
Atåt reprezentanţii PNL, cåt şi cei ai AMN au ascuns iniţial această legătură. Ea a devenit însă evidentă după ce au apărut date oficiale pe site-ul partidului Edinaia Rossia, unde se menţiona acordul şi declaraţia comună a lui Serafim Urechean cu Constantin Kosaciov, preşedintele Comisiei prezidiului Edinaia Rossia pentru relaţii economice şi, totodată, preşedinte al Comitetului de Politică Externă al Dumei de stat.
Ulterior, la o reuniune a Alianţei Liberal-Democraţilor Europeni, şeful PNL, premierul de atunci al Romåniei, Călin Popescu Tăriceanu, s-a întålnit personal cu liderul AMN, Serafim Urechean. Contactele via Chişinău dintre penelişti şi ruşi au căpătat o coloratură încă mai simpatică odată cu vizita la Palatul Victoria, la fratele Tăriceanu, în toiul Referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu, a celebrului Kondiakov, mare maestru al masoneriei ruse şi, totodată, mare meşter şi tartore al serviciilor ruseşti. Toate aceste legături de amor romåno-rus au fost anterior consolidate, desigur, pe filiera PSD, filiera „de afaceri“ continuată cu sfinţenie de PNL. Actualul conglomerat politic PSD - PNL are rădăcini serioase, înfipte adânc în solul rodinei ruseşti. În perioada guvernării PSD, la alegerile din 2004, liderul Blocului Moldova Democrată, Serafim Urechean, l-a susţinut public pe candidatul Rusiei în Ucraina, Viktor Ianukovici, devenit acum preşedinte al Ucrainei. Rusia şi-a scos acum pårleala după Revoluţia Oranj. La råndul lor, americanii vor să-i pårlească cu Scutul. Scutul lui Traian, mai ceva ca valul lui Traian.
Rusia, dragostea mea...
La vremea Revoluţiei Oranj, în 2004, şeful campaniei lui Ianukovici, „eminenţa cenuşie“ a Kremlinului şi måna dreaptă a lui Putin, Gleb Pavlovsky, a fost şi coordonatorul echipei ruseşti de campanie a moldovenilor lui Serafim Urechean. Urechean a avut parte şi de o „acoperire oficială“ dinspre PSD care i-a trimis un pesedist din Iaşi ce a fost desemnat şef de campanie „la vedere“: Cezar Caluschi, partener de afaceri cu Bogdan Solcanu, fiul senatorului PSD Ioan Solcanu, fidelul lui Ion Iliescu.
Se poate spune că Meleşcanu este un insider şi un pion important al fostei grupări a celor 322, recomandat de o carieră mai mult decât interesantă. Practic, altul mai bun decât domnia sa, cu excelentele sale recomandări pe linie de activităţi cu caracter subversiv, pentru scaunul Curţii Constituţionale, nici nu se poate găsi. Dacă va şi obţine acest scaun înseamnă că ne aşteaptă cu adevărat o vară fierbinte, poate chiar mai fierbinte decât vara lui 2007.
http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010030840814/Actualitate/Melescanu-asul-din-maneca-al-operatiunii-suspendarea.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Iulian Capsali , pe (noul) său cont Facebook : Un amestec de slugărnicie și arivism, tipic pentru politicianul român, penibilul pesedist ...
-
Europarlamentarul PDL/PPE Iosif Matula a cerut în Parlamentul European reglementări pentru condamnarea "campaniilor de presă la com...
-
"Obiectivul meu nu mai este legat de procentele PDL-ului în 2012, obiectivul meu este ieşirea României din criză şi trecerea pe creşter...
-
Lech Kaczynski a rostit un discurs televizat, pe 17 martie 2008, în legătură cu negocierea şi ratificarea tratatului de la Lisabona: ...
-
This is why Huxley and Orwell and Icke were able to “predict” what is going on now: there was never any prediction involved. We were living...
-
Focus Energetic Datoria totală a României, adică banii pe care îi au de dat înapoi atât firmele, cât şi statul, a ajuns la 99 m...
-
O analiză pe siteul Transitions Online : Politics by Other Means by Marius Dragomir 14 December 2009 As the presidential electio...
-
Când pleci la negocieri cu condiţia de "premier independent" ori "din partea PnL", mai bine stai frumos la sed...
-
Înlocuiţi cuvântul "preşedinte" cu "premier". Şi Lupu cu Negoiţă. Pe siteul UNIMEDIA : Vladimir Voronin: Gat...
-
Marea Spovedanie (I) 11 mai 2014 D upă postarea din 9 mai am primit multe mesaje, și pro, și contra.Cel mai frecvent a fost "re...
11 comentarii :
La prima vedere Melescanu nu pare atat de veninos.Dar dupa ce descoperi cine este te ingrozesti.
Chiar nu se poate face nimic cu astfel de personaje ,dovedite ca fac imens de rau ,ca ne pot distruge intreaga viata intr-o clipa?
Te-ai uitat pe asta?
http://www.logec.ro/2010/03/07/cine-conduce-chile-si-cine-conduce-romania-scurta-comparatie/
S-a făcut greşeala că nu s-au înaintat în instanţă peştii mari, pe cazuri de spionaj şi tradare, nu doar plevuşcă gen Stamen Stancev. Şi chiar aşa, ca tămbălău mediatic a ieşit... Başca că mai au complici prin instanţe şi prin Parlament. Plus "galeria" din exterior.
Văzusem titlul, dar mă uit acum...
Mda... articolul are dreptate parţial. Mai ales în cazul Vlădescu. care ar trebui zburat urgent, este o catastrofă nu numai mediatică.
BĂNUIESC CĂ A FOST PIONUL ACCEPTAT CA "GAJ" PENTRU O COLABORARE PRECONIZATĂ CU "ARIPA TĂRICEANU".
Si vizita lui Geona la Moscova intre cele 2 tururi de scrutin.
Deja este prea mult .
Asa ceva nu se lasa sa treneze .Trebuie opriti pentru ca le creste puterea.
Nu sunt dovezi, ne este frica de ei?
Din exterior cine sa-i apere ?
Rusii,doar.
Cunosc o cucoana ,care are relatii de prietenie din trecut cu Melescanu.Ajutata de relatia asta tipa a recuperat prin legea 10 tot felul de terenuri, mosii, etc de a ajuns multimilionara in euro.
Alti ,fara relatii n-au recuperat nimic
A fost o mizerie toata tevatura asta.
La unguri nu s-au putut recupera decat 60000 eur/persoana.Atat
Mi se pare mult mai corect.
Pana la urma niciunul din cei care au primit banii n-a muncit pentru ei.
Au fost platiti tot de la buget ,din vanzarea de fabrici, etc.
Si eu m-am gandit exact la asta,cu Tariceanu
Încrengăturile ăstora nu se ramifică numai spre Moscova.
Nici Al Capone n-a fost dovedit decât pentru evaziune fiscală, deci trebuie lucrat realist. Campania de lobby şi protest "Opriţi codurile !" de anul trecut (şi care este înca activă, parcă au si site), este un exemplu ca li se da nas din afară.
N-aş vrea să numesc cine.
La unguri n-a fost corect. Adică daca un hoţ fura un bun, iar păgubaşul moare, moştenitorii acestuia nu trebuie să intre în posesia lui după ce hoţul este prins ?
Ref Legea 10
Eu nu contest principiul.Nici vorba.
Problema este ca banii s-au platit de la buget ,unii au luat milioane de euro iar altii nimic.
Daca nu deschideai proces n-aveai nici o sansa sa iei ceva.
Asa avem noi niste cereri de compensare pentru proprietatile din Basarabia-n-am primit nici un raspuns nici acum.
In sfarsit...
Tot noi suntem de vină, ca am votat majoritar FSN în 1990, FDSN/PRM/PUNR în 1992, PDSR în 2000, care au dat legile prin care au intrat în deplină proprietate beneficiarii naţionalizării şi cooperativizarii.
Acum procesele câştigate duc la aşa ceva.
Am o ruda îndepărtată (decedată), care a lasat câte ceva în urmă, după refugiile din 1940 şi 1944 din Basarabia.
Cererile de compensare se puteau face de catre rude pana la gradul 4 sau 5 de rudenie (si la noi toti cei refugiati sunt decedati)
Eu am gasit acte prin arhive, si la Chisinau si la Ismail si la Craiova.Mi-a luat o groaza de timp.
O sa vad cum mai evolueaza lucrurile.Compensatiile am inteles ca ar veni jumatate de la buget jumatate de la UE
Ar trebui sa deschid proces cu avocati ,care costa si nu stiu daca merita.
In sfarsit
Noape buna
Mult succes! Noapte bună.
Trimiteți un comentariu