02 februarie 2010

Papion vrea reformă "serioasă". No shit ?!




"Sanieee, cu zurgălăăăăiii...vine reforma peste noi !"

Tupeul acestui individ este din ce în ce mai enervant. După ce România a pierdut oportunitatea unei modernizări accelerate în mandatul 2004-2008 din cauza lui şi a clicii PSDNL, acum Tăriceanu pozează în aşa-zis reformator pe la PNL, altul fiind Cataramă-Elvila, care cică s-ar pregăti să candideze la funcţia de preşedinte PNL. Acum face mişto în plenul parlamentului, pe tema modernizării şi reformării statului şi a clasei politice.

Mediafax :


Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a propus, marţi, în plen, referindu-se la reformarea statului, ridicarea imunităţii şefului statului şi a introducerii avizului Parlamentului pentru numirile făcute de preşedintele ţării.

"Aţi spus că vă gândiţi la modernizarea clasei politice, stau şi mă întreb dacă în accepţiunea dumneavoastră reforma clasei politice înseamnă trecerea şi racolarea parlamentarilor de la alte partide de către PDL şi crearea partidului prezidenţial, cred că acesta este modelul pe care îl vedem până acum şi din partea PNL aveţi un «Nu» categoric acestui model de reformă a clasei politice", a susţinut Tăriceanu.

Fostul premier le-a propus parlamentarilor, dar şi reprezentanţilor puterii, să se gândească serios la "necesitatea ridicării imunităţii preşedintelui României"


"Nu în ultimul rând ar trebui să ne gândim la necesitatea ridicării imunităţii prezidenţiale, care face un caz singular în rândul instituţiilor publice din România", a subliniat Tăriceanu.

El i-a transmis lui Emil Boc că are "obligaţia" de a se gândi la o reformă serioasă a instituţiilor.

"Reformarea republicii şi a instituţiilor ar însemna în primul rând un Parlament mai eficient şi mai credibil, o adevărată tribună de dezbatere politică publică, în care primul-ministru să vină cel puţin o dată pe săptămână în Parlament să-şi prezinte principalele acţiuni şi direcţii pe care le-a urmat Guvernul, să răspundă la întrebărilor opoziţiei, mult mai incomode decât cele ale moderatorilor de la televiziunile prietene la care am observat că vă duceţi în mod frecvent în ultima perioadă. V-aş propune să reflectaţi asupra următorului mod de funcţionare a Parlamentului: jumătate din timpul alocat dezbaterilor să fie utilizat pentru proiectele de lege înaintate de Guvern, o pătrime din timpul dedicat dezbaterilor să fie alocat iniţiativelor parlamentarilor din care o zi obligatoriu pentru opoziţie, şi un sfert din timpul dezbaterilor parlamentare să fie dedicat funcţiei de control şi evaluare a politicilor publice", a menţionat Tăriceanu.

El i-a spus premierului că "un Parlament diminuat la 300 de parlamentari nu înseamnă modernizarea instituţiilor statului", iar "un Parlament mai puţin reprezentativ, un Parlament mai slab nu înseamnă o republică mai puternică şi mai democratică, ci din contră".

"Vă rog foarte mult, lăsaţi populismele acestea deoparte. Veniţi cu propuneri care sunt de o gravitate fără seamă şi care pe dumneavoastră, ca pretins specialist în chestiuni constituţionale, ar trebui să vă sensibilizeze şi să vă cutremure în acelaşi timp. Când vorbim despre modernizarea statului ar trebui să ne gândim serios la modul în care stabilim rolurile Guvernului, ale primului-ministru şi ale preşedintelui în ceea ce înseamnă ramura executivă. Trebuie să ne gândim care sunt modalităţile prin care exercităm un control la nivelul instituţiei prezidenţiale", a mai spus Tăriceanu.

El le-a propus parlamentarilor să reflecteze în mod serios ca "numirile pe care le face preşedintele României să facă obiectul unor dezbateri, iar persoanele să fie audiate în Parlament în prealabil de comisiile de specialitate care să emită un aviz".

"Mi-aş dori foarte mult de la preşedintele României care vine şi prezintă în Parlament mesaje să nu întoarcă spatele după aceea Parlamentului şi să plece, ci să urmeze o dezbatere serioasă şi de fond. Iată câteva teme serioase de dezbatere în reformarea statului, şi nu sloganurile politice pe care le-am ascultat pentru a nu ştiu a câta oară şi care pe mine mă fac extrem de temător cu privire la viitorul democraţiei în România. Pentru modul în care arătaţi că gândiţi modernizarea României, să nu cumva să vă aşteptaţi la cel mai mic sprijin din partea PNL la nivelul Parlamentului. Vom da o luptă extrem de serioasă pe aceste subiecte, pentru că după o lungă perioadă de dictatură comunistă am crezut că România a intrat în rândul ţărilor democrate, moderne", a mai spus liberalul.

9 comentarii :

niku_elektriku spunea...

"acesta este modelul pe care îl vedem până acum şi din partea PNL"

cred ca asta e esentza discursului !

fitzi mai autocritici tovarasi !

(pacat ca transcrierea, sau exprimarea individului, e aberanta. ar fi trebuit sa'si faca o autocritica strasnica, da' n'ai cu cine...)

Riddick spunea...

"să nu cumva să vă aşteptaţi la cel mai mic sprijin din partea PNL la nivelul Parlamentului".

Daaa, ce nădejde mai aveam...

amanda13 spunea...

ca de obicei tariceanu se abereaza cu gratie de vipera-n calduri. se pare ca a cam uitat ce antipatic este.

Despina spunea...

test

Despina spunea...

Cateodata mi se face lehamite
Nu mai suport cabotinii
Astept sa-mi revina

Riddick spunea...

@amanda13: Mai degrabă cred că se adresează publicului PNL, l-a criticat Antonescu că s-a dus la Cotroceni(recent)ca să "pupe papucul sultanului".

@Despina: De la început (desemnare 2004) am avut dubii.

Despina spunea...

In 2004 eram mai credula.
M-a enervat doar Isarescu care a crescut cursul de revenire brusc pe la 43-44 lei/eur chiar cand s-a terminat mandatul PSD
Nici acum n-am inteles de ce.

Despre Tariceanu am inceput sa am dubii la 1-1-2007 cand a facut revelion separat de Basescu
Eu asteptam sa ne dezvoltam cu ajutorul fondurilor de la UE si Tariceanu incepea cearta si nici vorba de dezvoltare.
De atunci am simtit ca o apasare toate multinationalele care intrau la noi si care acaparau economia
De intreprinzatori privati nici nu se mai vorbea
Acum se mai vorbeste ceva mai mult pentru ca tipa ei.Daca nu dezvoltam firmele mici si mijlocii n-avem nici o sansa sa avem un capitalism sanatos

Despina spunea...

A innebubit goagalul-nu-mi mai recunoste calculatorul imi cere parola la fiecare comentariu

Riddick spunea...

Aveam dubii în sensul că nu bagă destulă viteză, nicidecum că o ia pe contrasens. :)

Probabil că măsura luată de Isărescu fusese amânată electoral. Guvernarea Tăriceanu nu a favorizat întreprinzătorii români decăt conjunctural.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: