03 februarie 2010

Vocea comunităţii locale



Am gasit AICI o scrisoare deschisă adresată principalelor autorităţi din statul român, semnată de organizaţii, instituţii, sindicate şi primari din zona Roşia Montană. Uneori este nevoie să fie ascultată şi vocea comunităţii locale:


32 de organizatii si lideri locali sustin proiectul Rosia Montana

21 organizatii, institutii, sindicate si 11 primari sprijina, intr-o scrisoare deschisa, proiectul Rosia Montana si resping tentativele de intoxicare a opiniei publice de catre organizatii care nu reprezinta zona si nu cunosc situatia reala.

Iata mai jos textul integral al scrisorii:
Comunitatea locala saluta demersul guvernului de a porni proiectul Rosia Montana si respinge protestele nelegitime ale organizatiilor si persoanelor care nu locuiesc in zona si nu reprezinta comunitatea

Presedintelui Romaniei, Traian Basescu
Primului Ministru, Emil Boc
Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely
Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu
Guvernului Romaniei
Parlamentului Romaniei

Stimati guvernanti, va scriem pentru a va cere inca o data sprijinul in demararea proiectului minier propus in zona noastra de catre compania Rosia Montana Gold Corporation.

Inceputul anului 2010 a adus cea mai mare bucurie comunitatilor miniere din judetul Alba: vestea ca proiectul minier de la Rosia Montana a fost inclus in programul de guvernare si ca se va relua evaluarea acestuia. Bucuria comunitatii a fost insa stirbita din cauza protestelor unor organizatii si a unor oameni care nu cunosc zona noastra, proiectul minier propus la Rosia Montana si ce inseamna mineritul pentru locuitorii din patrulaterul aurifer.

Probabil sunteti la curent cu situatia sociala disperata in care se afla fostele localitati miniere din Romania: somaj, depopularea zonei cauzata de saracie, lipsa de investitii si finantari, absenta alternativelor economice.

In aceasta situatie se afla si comuna Rosia Montana, judetul Alba, din Muntii Apuseni. O comuna despre care se vorbeste extraordinar de mult in presa sau in interventiile politice. Dar, din pacate, dintre cei care se pronunta in aceasta problema, ingrijorator de putini stiu macar unde se afla localitatea noastra pe harta si inca mai putini i-au calcat pragul.

Noi, semnatarii acestei scrisori, ne exprimam dezacordul fata de cei care se opun in mod nejustificat si absurd bunastarii unor oameni care in prezent traiesc la limita saraciei. Locuitorii din comunele invecinate Rosiei Montane si, mai ales cei din Rosia se confrunta cu o rata a somajului greu de egalat in Romania. Mineritul este singura salvare a comunitatilor miniere de aici, din Alba. Aceste locuri nu au infrastructura sau fonduri ca sa dezvolte activitati precum turismul, iar obiectivele turistice nu pot fi puse in valoare fara bani. Investitiile au lipsit pana acum, dar lucrurile se pot schimba: suntem convinsi ca sta in puterea noastra, a adevaratilor reprezentanti ai comunitatilor din judetul Alba, sa cerem pornirea investitiei private de la Rosia Montana, pentru prosperitatea zonei, a judetului, a tarii, pentru locuri de munca si un viitor mai bun.


Nu vom accepta niciodata ca organizatii precum Fundatia Soros, Clubul de Cicloturism Napoca, Asociatia Romana pentru Protectia Liliecilor, Asociatia Rhododendron, Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa si altele de aceasta natura sa se exprime in numele comunitatii din judetul Alba si, mai grav, sa hotarasca destinul locuitorilor din Rosia Montana. Aceste organizatii care au o pozitie vehementa impotriva investitiei miniere de la Rosia Montana, nu au nici un temei pentru a fi vocea comunitatii, nici sa vorbeasca in numele unei comunitati cu care nu au vreo legatura. Multi dintre ei nu au calcat in Rosia Montana vreodata, caci daca ar fi facut-o, ar fi vazut nivelul de trai umilitor al comunitatii locale, apele rosii si mediul afectat de mineritul facut neresponsabil atatea secole, si lipsa de sanse la un viitor mai bun al intregii zone. O persoana extrem de vocala precum este si doamna Stephanie Roth nu a fost si nu va fi niciodata bine primita in Rosia Montana caci nu apartine locului, iar orice demers al acesteia de a se opune ca locuitorii din Rosia sa aiba un trai mai bun este imoral si nedrept. Iar un for venerabil precum Academia Romana este inacceptabil sa foloseasca in afirmatiile pe care le face impotriva acestui proiect minier, minciuni si denaturari ale realitatii si sa creada ca oamenii din Rosia Montana si imprejurimi pot trai din culesul fructelor de padure si impletitul cosurilor de nuiele, asa cum ne-au indemnat. Asta a fost pentru noi solutia propusa de Academie. Cum poate un presedinte ca domnul Ionel Haiduc sa vorbeasca in numele tuturor academicienilor si sa pateze renumele Academiei in acest mod? Nu ne mira nimic la domnul Ionel Haiduc, pentru ca domnia sa a participat la Rosia Montana la deschiderea Centrului de Informare al Fundatiei Soros, ba chiar a imprimat numele Academiei Romane alaturi de cel al Fundatiei Soros pe placa inaugurala. Cum poate fi atunci Academia Romana un for neutru in luarea unor decizii referitoare la proiectul minier?

Rosia Montana inseamna minerit si nimic altceva. Noi nu ne dorim decat ca mineritul, ocupatia traditionala a acestei asezari, sa continue. Avem cu totii nevoie de un minerit responsabil si modern, intr-un mediu curat. Si cu totii, cei care mai suntem inca aici pentru ca nu ne-am pierdut speranta, ne dorim respectarea dreptului nostru fundamental la un trai decent.

In 2008, Agentia Nationala de Dezvoltare a Zonelor Miniere impreuna cu reprezentantii comunitatii din Rosia Montana a elaborat un Plan de Dezvoltare Durabila a comunei. In acest document se subliniaza faptul ca localnicii isi doresc atat continuarea activitatii in mina, cat si, in paralel, dezvoltarea potentialului turistic al localitatii. Iar acest lucru este perfect posibil si va contribui in mod semnificativ la dezvoltarea durabila a unei comunitati. Este un demers care s-a materializat cu succes la mina de aur Ovacik, din Turcia, pe care reprezentanti ai comunitatii si autoritati locale din zona au vizitat-o. Consilierii locali ai comunei au vazut acest lucru cu proprii lor ochi si la mina Martha, din orasul Waihi, Noua Zeelanda.

Lipsa de decizie de pana acum a autoritatilor statului a dus la blocarea totala a comunitatii. Somajul a atins cota alarmanta de peste 80%, iar oamenii sunt in pragul disperarii. Este imperativ ca Guvernul Romaniei sa ia o decizie acum. Situatia trebuie deblocata urgent.

Nu putem asista nepasatori la disparitia unei comunitati care altadata isi traia gloria datorita mineritului. Vrem sa reinvie traditia mineritului la Rosia Montana, iar locuitorii judetului Alba sa se bucure de roadele unei investitii pe termen lung, care in mod sigur va atrage si alte proiecte in zona. Suntem convinsi ca la Rosia Montana soarele este pregatit sa rasara si nu vom lasa niciun nor sa umbreasca sansa de stralucire a unei comunitati.

Si pentru acest lucru va cerem sprijinul dumneavoastra, dragi guvernanti, in voi este speranta noastra la un viitor si un trai decent, aici acasa pentru noi si copiii nostri.

ONG Pro Dreptatea
ONG Pro Rosia Montana

Sustin proiectul Rosia Montana cei care au inteles situatia dramatica in care se afla comunitatea de la Rosia Montana si care ne sunt cu adevarat prieteni.
- Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana
- Ioan Tiberiu Ratiu, primarul orasului Abrud
- Ioan Calin Andres, primarul orasului Campeni
- Gheorghe Bora, primarul orasului Baia de Aries
- Cornel Napau, primarul comunei Bucium
- Radu Marcel Tuhut, primarul comunei Ciuruleasa
- Silviu Ponoran, primarul orasului Zlatna
- Aron Zaharie, primarul comunei Almasu Mare
- Augustin Iosif Dragut, primarul orasului Ocna Mures
- Florin Cazacu, primarul orasului Brad
- Adrian Flaviu Maga, primarul comunei Popesti
- Cristian Albu, presedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului‟ Rosia Montana
- Cornel Resiga, directorul Colegiului National "Avram Iancu‟ Campeni
- Roxana Bodea, director adjunct, Colegiul National "Avram Iancu‟ Campeni
- Magdalena Stan, director Grupul Scolar "Horea, Closca si Crisan” Abrud
- Constanta Anca, director adjunct Grupul Scolar "Horea, Closca si Crisan” Abrud
- Asociatia Patronala Muntii Apuseni, presedinte Adrian Dumitru Bendea
- Asociatia Culturala Maghiara din Abrud, presedinte Lorand Kopenetz
- Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana, coordonator Mariana Szekely
- Comunitatea de rromi din Rosia Montana, lider Dumitru Pantir
- Centrul de Resurse pentru Tineri Apuseni, membru in consiliul de administratie Marius Todor
- LEADERS Romania, director executiv Alexandru Gorun
- Millenium Center Arad, presedinte Stefan Florian
- Ofensiva Tinerilor Arad, consultant Daniel Nita
- Asociatia "Apuseni Dogs & Cats”, presedinte Mateiu Augusta
- Unitatea de Suport pentru Integrare, reprezentant Sergiu Mihut
- Asociatia Pensionarilor "Ioan Buteanu”, presedinte Marian Ioan
- Asociatia Sportiva "Montana”, presedinte Tiberiu Tantos
- Asociatia Pescarilor Sportivi, reprezentant Cristian Jurca
- Asociatia Edu Caleidoscop Abrud, reprezentant prof. Liliana Mursa
- Scoala Generala "Simion Balint” Rosia Montana, director prof. Eugen Bobar
- Centrul Focal pentru Monitorizarea si Conservarea Biodiversitatii Cluj - presedinte Sergiu Mihut

Rosia Montana, 18 ianuarie 2010

9 comentarii :

Despina spunea...

Saracii oameni !
De ce trebuie sa hotarasca altii pentru ei?

Contractul trebuie sa asigure un nivel tehnologic fara poluare
Atat si nmic mai mult.

Mi-a placut "Asociatia pentru protectia liliecilor" :) :)
Este comic :) :)

Riddick spunea...

Este pe agenda mondialiştilor de stânga. Ca şi aiureala cu câinii vagabonzi care cică trebuie lasaţi liberi pe străzi.

Liliecii sunt vulnerabili, se zice că trăiesc în zone nepoluate, totuşi am văzut noaptea zburând lilieci (cam din martie-aprilie până pe la începutul lui noiembrie, prin zone centrale din Bucureşti - se adăpostesc prin poduri, crapături în ziduri, etc).

Despina spunea...

Ce inseamna sa tai frunza la caini !
:) :)

Anonim spunea...

totusi mai e ceva aur in mina aia care sa sa fie extras economicos?

Riddick spunea...

Se pare că ar mai fi, sute de tone, dar concentraţie mică, trebuiesc prelucrate cantităţi enorme de minereu.

niku_elektriku spunea...

da, bre, si la mine'n titan tre sa vie aia de la protectzia liliecilor, pen' ca de cum da caldura nu mai pot scoate capu' afara pe geam, sau din zona "sigura" a balconului, ca risc suta la suta sa iau un liliek d'asta in freza !
n'am mai vazut un gindac dă bucatarie, un shobolan, ceva, da' am lilieci cit pentru tot castelu' lu' drakula.
------------
riddick tata, ca tu esti in tema, nu ziceau astia ca soros are actziuni si la RMGC ?
nu mai intzeleg ni'ca !

Riddick spunea...

O fi având acţiuni, dar nu are controlul (>50%).

Despina spunea...

S-a facut vanzare publica de actiuni,?

Riddick spunea...

Nu, Soros are acţiuni la o firmă minoritară din acţionariatul RMGC, scrie pe blogul lui Dan Şelaru - "România obiectivă".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: