01 februarie 2010

Doctoria




PD-L îi sperie pe liberali cu uninominalul „pur”. Cum speră democrat-liberalii să rupă alianţa PSD - PNL

Articol în Gândul, de Liliana RUSE, Raul FLOREA | 01 FEBRUARIE 2010

PD-L susţine modificarea legii electorale astfel încât parlamentarii să fie aleşi prin vot direct, după unul sau două tururi de scrutin, însă PSD şi PNL se opun, ceea ce face ca iniţiativa democrat-liberală să aibă mari greutăţi în a fi pusă în practică.

Liderii PD-L sunt constienţi că şansele de a reuşi să modifice legea sunt mici, însă speră ca, prin acest anunţ, să îi sperie pe liberali - previzibile victime - şi să îi determine să nu mai joace exclusiv cu PSD. Democrat-liberalii contează pe faptul că PNL va deveni mai maleabil şi, dacă nu va dori să intre la putere, măcar să fie mai îngăduitor cu legile guvernamentale din Parlament.

PNL susţine că nu se teme de modificarea legii şi are, ca plan de rezervă, participarea pe liste comune cu pesediştii la viitoarele alegeri, în cazul introducerii aşa-numitului uninominal pur.
PSD îşi dăduse, iniţial, acordul pentru modificarea legii. Surse din PD-L au precizat că introducerea uninominalului pur a fost unul dintre punctele convenite după alegerile din 2008, când s-a format alianţa cu PSD. Chiar şi la jumătatea anului trecut, pesediştii dădeau asigurări, în şedinţele coaliţiei, că vor susţine schimbarea legislaţiei, însă s-au răzgândit după rupererea alianţei.

Hrebenciuc: E o mişcare împotriva PNL

Intenţia PD-L a fost devoalată de pesedistul Viorel Hrebenciuc. "Acum două-trei săptămâni, cei de la PD-L ne-au întrebat dacă nu vrem să schimbăm această chestiune (sistemul de redistribuire - n.red.). Ei sunt pentru votul majoritar în două tururi, sistemul francez", a conchis Hrebenciuc. Ieri, liderul pesedist a refuzat să dea detalii despre negocierile cu PD-L, spunând doar că ele au avut loc atât înainte, cât şi după alegeri: "Discuţii au avut loc şi anul trecut, şi acum, după alegeri. Am fost abordat pe acest subiect. În perioada când se discuta despre buget era această discuţie. E absolut neoficial. Ei (cei de la PDL - n.red.), ştiind că eu sunt cel care nu sunt de acord cu această modificare, m-au abordat în acest sens, dar nu a fost o chestiune oficială". Hrebenciuc s-a arătat temător pentru soarta PNL - "ar putea dispărea din Parlament, e o mişcare împotriva lor (liberalilor - n.red.)" - însă a dat asigurări că PSD nu va fi de acord cu modificarea legii.

Blaga: "Am avut discuţii vara trecută. Cine câştigă colegiul trebuie să fie parlamentar"


Secretarul general al PD-L Vasile Blaga a confirmat intenţia partidului său de a modifica legea electorală. "Este un lucru extrem de corect ca, într-un colegiu, cel care câştigă primul trebuie să fie parlamentar", a afirmat Blaga. El a recunoscut şi că acest lucru ar fi în defavoarea PNL: "Da, pentru că, din păcate pentru PNL, două treimi din mandate le-au obţinut de pe locul doi sau trei. Dar nu eu am împărţit colegiile aşa, ci ei şi cu social-democraţii", a adăugat Vasile Blaga. Liderul PD-L a negat însă că ar fi avut discuţii recente cu PSD pe această temă, afirmând că ultimele negocieri au avut loc "în vară".

Crin Antonescu: "Nu ne temem de modificarea legii şi nu facem alianţe cu nimeni"


Preşedintele PNL Crin Antonescu spune că a aflat de la Hrebenciuc, duminică seara, despre discuţiile de modificarea legii. "Discuţiile trebuie purtate nu cu gândul la partide, ci la mecanismul electoral cel mai prielnic pentru modernizarea şi reforma clasei politice. Personal, cred că e de optat pentru sistemul uninominal în formula cu două tururi. Există riscuri pentru PNL, dar pot exista în egală măsură riscuri şi pentru PD-L şi PSD. Nu se ştie ce se întâmplă în doi ani", a declarat Antonescu pentru "Gândul". Preşedintele PNL afirmă că nu se teme de schimbarea legii, pentru că obiectivul PNL este să ajungă la 30 la sută la viitoarele alegeri. "PNL nu este în pericolul de a nu intra în Parlament în niciun fel de variantă a legii şi nici nu este interesat să facă vreo alianţă cu vreunul din cele două partide", mai spune Antonescu.

În schimb, prim-vicele Ludovic Orban a declarat că PNL susţine actuala formă a legii, dar că e pregătit pentru orice: "Noi suntem susţinători ai sistemului uninominal pe care l-am introdus, dintr-un motiv foarte simplu, şi anume că asigură reprezentarea la nivel naţional a voinţei tuturor alegătorilor din România. Suntem pregătiţi ca în orice sistem de alegere PNL, la următoarele alegeri, să câştige alegerile. În anul 2012 orice sistem electoral va avantaja PNL".

5 comentarii :

Despina spunea...

Aici e buba !

Nu sunt foarte optimista ca se va reusi curatirea uninominalului

Riddick spunea...

Poate fi o angajare a raspunderii guvernului. Cade guvernul, anticipate. Oricum, PNL pierde la mutarea asta, legea electorală i-a băgat în parlament de pe locurile 2 şi 3, aşa au luat mai mult de 60% din mandate.

Despina spunea...

Sa zicem ca ajungem la anticipate, dar se fac pe uninominalul vechi, care este o catastrofal.

Foarte grea situatia, parca ne invartim in cerc vicios !!

Cand ma gandesc cat de complicat este totul si la UE, Davos toti vor ca acapareze, sa-si extinda puterea, lumea parca devine mai hapsana .Vad si la astia cu care lucrez eu, se unesc cu alte firme sa-si creasca puterea dar devin colonialisti rau de tot,inumani. Incearca sa ne trateze ca pe scavii lor
Pe bune, nu este inventie.
Numai daca ii ameninti ca-i lasi atunci se trezesc la realitate si se poarta normal.Dar nu este deloc usor.E consum mare nervos
E lupta ca-n jungla

Riddick spunea...

Ehe... vin chestii noi de fiecare dată, trebuie reacţie adaptată la problemă.

Despina spunea...

Asa e.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: