16 decembrie 2009

TRU: "Democraţia n-are diaspora"



Scris pe blogul lui Traian Ungureanu de la RFE

E adevărat că votul diasporei a decis victoria lui Traian Băsescu? Primul răspuns e tot o întrebare. O întrebare în cascadă: ei şi? dacă lucurile stau aşa, care e problema? sînt românii din afara României mai puţin români? dar românii din afara României care au votat cu Mircea Geaonă? ei cum sînt? mai mult sau mai puţin români? mai români, mai puţin sau la fel de români ca românii care au votat cu Băsescu?

Discuţia e complet idioată iar răspunsurile sînt treaba PSD şi a politicienilor PSD care au deschis discuţia: Adrian Năstase (care a revenit cu scuze dar n-a ezitat să lanseze tema) şi Dan Nica, fost Ministru de Interne şi actual Asistent Principal la Catedra de Prostănăcie Comparată condusă de Prof. Dr. Mircea Geoană.

Am urmărit ce s-a întîmplat la multe din secţiile de vot din afara României. Am discutat cu prieteni români aflaţi, temporar sau de un car de ani, la Paris, New York şi Londra. Am văzut cozile de la secţiile de votare din Chişinău. N-am găsit nimic suspect. N-am remarcat nimic neobişnuit, în afara gestului emoţionant de mobilizare în turul II. Da, procentajul de participare a fost de 2 pînă la 8 ori mai mare faţă de nivelul înregistrat în turul I. Ce spune asta? Exact ce a spus şi în România: alegătorii au decis să decidă. Şi s-au opus revenirii marii reţele care se pregătea să captureze România din spatele paravanului pe care era pictat Mircea Geoană. E asta o vină? După Năsatse, Nica şi ceilalţi, este. Aşa cum, după aceiaşi teoreticieni ai democraţiei, votul în favoarea lui Geoană ar fi fost în regulă.

Aici în această pretenţie anti-democratică e de găsit esenţa unui partid care a transmis permanent, pe toată durata campaniei şi încă de la începutul primului mandat al lui Traian Băsescu, una şi aceaşi prostie: Traian Băsescu nu trebuie să cîştige, Traian Băsescu nu are voie să cîştige, a vota cu Traian Băsescu nu e democratic şi legal. Nu ne aflăm în faţa unei noutăţi. Post-comuniştii filocomunişti ai lui Iliescu,Geoană şi Năsatse au folosit această nemernicie de la bun început. Ideea „votul pentru Băsescu nu e democratic” e continuatoarea ideii „votul pentru liberali şi ţărănişti nu e democratic” pe care oamenii lui Iliescu au împrăştiat-o din 1990, de la primele alegeri libere încoace.

Într-adevăr, alegătorii care au blocat PSD au dreptate: trupa lui Iliescu nu s-a schimbat. Gîndeşte la fel ca acum 20 de ani, tocmai pentru că nu poate gîndi democratic. Pur şi simplu, n-are cum. PSD a pornit la drum, în 1989, pentru a specula mecanismele democraţiei, nu pentru a le respecta. În mod fundamental, pentru PSD, democraţia poate fi utilă dar nu suverană.

Mulţumesc alegătorilor moldoveni. Vreau să cred că am cîştigat cu votul lor. Şi nu mi-e ruşine să o spun! 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Cătălin Predoiu, 2013: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul. 

Cătălin Predoiu, 2013: "Fundaţia Konrad Adenauer este un partener al României. A ajutat mult România, de exemplu, a furnizat experţi pentru elaborarea unor acte normative ale Ministerului Justiţiei. În prezent, derulează un program important de cursuri de guvernare publică, în care sunt implicaţi 120 de experţi în varii domenii. Vom coopta aceşti experţi în aparatul tehnic al Guvernului Alternativă PDL, ca staff de suport al miniştrilor noştri. Suntem un partid de centru dreapta care crede în proiectul european şi valorile europene."

 

Postări populare: