30 decembrie 2009

Top 10 - zece filme de orientare conservatoare din ultimul deceniu



Via blogul lui Nile Gardiner de la Telegraph:

Lista cuprinde o serie de zece filme, dintre cele mai bune, care au lansat un mesaj, pornind de la susținerea puternică a trupelor și patriotism, până la apărarea sistemului capitalist și a pieței libere. Acestea toate sunt filme excepționale, din care conservatorii se pot inspira, și care lezează în mod garantat sensibilitățile stângiste, într-un fel sau altul.

Ele nu au fost realizate doar de regizori de orientare conservatoare, ci, în mod ironic, unele dintre cele mai bune au fost realizate de regizori apolitici ori stângiști. Este cazul lui Steven Spielberg cu Saving Private Ryan (Salvați-l pe soldatul Ryan ) și Schindler’s List  (Lista lui Schindler ), al lui Cy Enfield cu  Zulu, și al lui Roland Joffe - The Killing Fields ( Câmpuri de luptă ).

 O temă principală care a stat la baza selecției celor zece filme a fost lupta între bine și rău, și necesitatea ca forțele tiraniei și despotismului să fie înfruntate și învinse.

 1. Master and Commander: The Far Side of the World (Peter Weir, 2003) -  Master and Commander: La capătul Pământului
 - trailer

 Peter Weir adaptează romanul lui Peter O'Brien, după filmele Gallipoli, Dead Poets Society, The Year of Living Dangerously, și Witness. Este nominalizat la 10 Oscaruri, inclusiv pentru cea mai bună imagine. În rolul principal este Russell Crowe, acțiunea are loc în 1805, în timpul luptelor Angliei cu Imperiul Francez al lui Napoleon Bonaparte.

2. Black Hawk Down (Ridley Scott, 2001) - Elicopter la pământ !

Sir Ridley Scott ecranizează  raidul din  Mogadishu din 1993, cînd au murit 19 americani. Filmul a fost lansat doar la câteva luni după 9/11. Bazat pe cartea lui Mark Bowden, va câștiga  Academy Awards for Best Film Editing and Sound, iar Scott a fost nominalizat la categoria "cel mai bun regizor". Împreună cu Zulu, Saving Private Ryan și A Bridge Too Far, poate fi considerat unul din cele mai bune filme de război.

3. The Lord of the Rings Trilogy (Peter Jackson, 2001, 2002, 2003) - Stăpânul inelelor - trilogie

- The Fellowship of the Ring - trailer
- The Two Towers - trailer
- The Return of the King - trailer

J.R.R. Tolkien, autorul cărții  Lord of the Rings, avea vederi conservatoare. Transpunerea în film a luptei între bine și rău din Middle Earth se înscrie perfect în situația de după 9/11 2001.

4. Gladiator (Ridley Scott, 2000) - Gladiatorul

Generalul roman Maximus devine sclav gladiator, și ajunge să dea jos un împărat corupt.
Este un film de o violență extremă, care-i face pe pacifiști și pe stângiștii  fricoși să se precipite spre ieșirea din sală.

5. The Pursuit of Happyness (Gabriele Muccino, 2006) - În căutarea fericirii

Bazat pe  bestseller-ul autobiografic al lui Chris Gardner, și cu Will Smith în rolul principal, este unul dintre cele mai puternice filme cu mesaj pro-piață liberă și al valorii responsabilității individuale. Smith este în rolul unui întreprinzător falit de origine modestă în San Francisco-ul anilor '80, care prin efort susținut devine un jucător la Bursă și deținătorul unei averi. El personifică spiritul can-do al Americii reaganiene a anilor '80, care abandonează statul-providență în favoarea idealului capitalist, pe fondul luptei de a-și educa singur fiul.

6. The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008) - Cavalerul negru
- trailer   

Acțiunea se petrece în Gotham City-ul lui Batman, iar Heath Ledger apare în rol postum, ca personajul negativ  Joker, pentru care va primi  premiul Best Supporting Actor  (cel mai bun actor in rol secundar). La rândul său, The Dark Knight însuși (Batman), jucat perfect de Christian Bale, este decis să învingă forțele răului cu orice preț.

7. The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2009)
- trailer 

Kathryn Bigelow primește trei nominalizări Golden Globe pentru filmul plin de tensiune despre activitatea unei echipe de geniști americani din Irak, care dezamorsează dispozitive explozive. Filmul nu face compromisuri, arată clar diferența dintre Al Qaeda și trupele SUA, fără nuanțe de gri sau șabloane stângiste. Poate fi considerat cel mai bun film conservator al anului, și unul dintre cele mai bune ale deceniului.

8. Hotel Rwanda (Terry George, 2004)

Hotel Rwanda este unul dintre cele mai puternice filme care descriu un genocid. Arată slăbiciunea și ineficiența ONU și a comunității internaționale față de genocidul din Rwanda din 1994. Filmul este bazat pe o situaţie reală, arată ororile crimelor în masă comise de etnicii hutu împotriva celor tutsi, în Rwanda, bilanțul - peste un milion de morți. Personajul real, Paul Rusesabagina, interpretat de  Don Cheadle, este un proprietar de hotel care salvează mai mult de o mie de etnici minoritari tutsi. Filmul este foarte important, având un dublu mesaj: demonstrează neputința și falimentul moral al conducerii ONU față de genocid și deasemenea, limitele multilateralismului, în cele din urmă constituind un argument pentru folosirea forței de către statele democratice spre a opri răul. Este un film care ar trebui mereu și mereu proiectat pentru Kofi Annan, fost secretar general ONU, care era șeful forțelor ONU de menținere a păcii la data genocidului.

9. The Lives of Others (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006) - Viețile altora

The Lives of Others (Das Leben der Anderen)  arată viața din RDG, sub supravegherea Stasi. Acțiunea se petrece în 1984, în Berlinul de Est, unde un ofițer Stasi are misiunea de a supraveghea un scriitor. Filmul a avut impact, mai ales în Germania, și a primit premiul Best Foreign Language Film în  2007, la Oscar.

10. 300 (Zack Snyder, 2007) - Cei 300

Orice film care este primit cu strigăte de indignare de Ahmadinejad & Co, merită menționat. Filmul arată bătălia de la Thermopylae din anul 480 Î.C., când 300 de spartani au ținut în loc o mare armată persană comandată de Xerxes. Filmul folosește tehnologia digitală pentru majoritatea scenelor, și este un succes. Obama ar face bine să se inspire din film, în loc să folosească ideologia sa pacifistă, când vine vorba despre programul nuclear iranian. 

Alte filme importante
 
Fără a epuiza lista, următoarele filme pot completa un top 20:

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe (Andrew Adamson, 2005); Cinderella Man (Ron Howard, 2005); Gran Torino (Clint Eastwood, 2008); Juno (Jason Reitman, 2007); The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004); Rocky Balboa (Sylvester Stallone, 2006); Tears of the Sun (Antoine Fuqua, 2003); United 93 (Paul Greengrass, 2006); We Were Soldiers (Randall Wallace, 2002).

8 comentarii :

F spunea...

Salutare,te invit sa te inscrii in directorul de bloguri 100 Ro,si iti vom promova gratuit blogul.In plus,vei primi un link pretios din partea noastra,care il va ajuta pe Google sa iti gaseasca blogul mult mai usor.
De asemenea,pe 100 Ro ai posibilitatetea de a-ti populariza articolele tale mai vechi,poti sa postezi fara sa ai cont,fara logare,fara e-mail.Doar scrii articolul tau,si il publici instantaneu(vezi la pagina"Scrie un articol").
Toate cele bune.

Riddick spunea...

Mă mai gândesc...

Francesco spunea...

Excelenta ideea cu filmele cu caracter conservator!
La multi ani!

Riddick spunea...

La mulţi ani !

anarchix spunea...

Ma mir ca in clasamentul asta n-a intrat si "National Treasure".

Riddick spunea...

Nu am auzit de filmul ăsta. Eu mă miram că nu au pus "The Cronichles of Riddick", sau "Pitch Black"... ;-)

anarchix spunea...

Sunt doua filme National Treasure cu Nicholas Cage si Jon Voigt.

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: