28 decembrie 2009

Ministrul Elena Udrea cere drept la replică în cazul articolelor tendenţioase din presa străină



Este vorba despre: articolul din EUobserver ( Controversial minister to oversee EU funds in Romania ), articolul agenţiei UPI  ( Controversial Romania pick alarms EU ) şi articolul din Sunday Times  ( Yes, minister, you have a big portfolio ).

Până la momentul postării, "minunata" mass-media românească nu a catadicsit să îl redea integral, publicând fragmente şi interpretari proprii ale mesajului original.

Câteva observaţii: articolul din EUobserver a fost scris de Valentina Pop, foarte posibil aceeaşi persoană care a mai scris la Cotidianul; agenţia UPI face parte din holdingul News World Communications, proprietate a lui Sun Myung Moon, coreean, "pastorul-şef" al Bisericii Unificării ; iar Sunday Times este proprietatea controversatului magnat media Rupert Murdock .

În continuare redau integral articolul cu cererea de drept la replică al ministrului Elena Udrea apărut la Atom News:

Noul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a solicitat, astăzi, dreptul la replică, ca urmare a apariţiei  unor articole apărute în presa internaţională, care au făcut referire la numirea sa la conducerea unui minister ce gestionează fonduri europene destinate dezvoltării regionale a ţării noastre, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cerere de drept la replică :

“Cele trei articole la care fac referire sunt: “Controversial minister to oversee EU funds in Romania”, publicat in 22.12.2009 in EUobserver; “Controversial Romania pick alarms EU”, publicat in 23.12.2009 de agentia UPI; “Yes, minister, you have a big portfolio” publicat in 27.12.2009 de The Sunday Times.

Articolele au cel puţin un punct comun, şi anume declaraţii ale Alinei Mungiu-Pippidi, prin care aceasta apreciază drept scandaloasă desemnarea mea ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului. Tot doamna Mungiu-Pippidi face afirmaţii calomnioase legate de afacerile soţului meu şi, în acest context, de relaţia mea cu preşedintele României.

Este regretabil ca domnia sa, din poziţia pe care o deţine, să transforme o vendetă personală în subiect al unor ştiri ce afectează nu doar imaginea mea, ci şi a României la nivel internaţional. Pe această cale, îi cer doamnei Mungiu-Pippidi să nu abdice de la standardele academice care au consacrat-o, să lase la o parte resentimentele pe care le are faţă de mine şi, atunci când face aprecieri la adresa activităţii mele publice, să se raporteze la fapte reale, nu la zvonuri fără niciun suport.

Precizez că soţul meu nu a avut niciun fel de avantaje pe seama funcţiilor publice pe care le-am deţinut şi că nu a avut niciodată acces privilegiat la fonduri publice, în ciuda afirmaţiilor din articolele amintite.

Referitor la acuzaţiile formulate la adresa mea de comisia alcătuită din parlamentari ai opoziţiei, este deja de notorietate că procurorii au infirmat respectivele acuzaţii, dispunând neînceperea urmăririi mele penale. Subliniez şi că niciodată nu am fost acuzată de fapte de corupţie, aşa cum eronat se afirmă în articolele menţionate mai sus. Nici chiar comisia Orban nu a făcut astfel de acuzaţii.

În ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene, cu bună credinţă şi cu profesionalism am făcut deja acest exerciţiu în calitate de ministru al turismului. Am reuşit o rată bună de contractare şi de absorbţie în domeniul major de intervenţie 5.3 din Programul Operaţional Regional ”Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Ministerul Turismului fiind organism intermediar de implementare a programelor pe acest domeniu.

De asemenea, menţionez că nu am pozat niciodată în lenjerie intimă şi am fost surprinsă să constat că presa română a preluat astfel de informaţii, deşi se ştie foarte clar că este vorba de o minciună.

Având în vedere cele de mai sus, solicit tuturor redacţiilor româneşti care au preluat informaţii eronate din presa internaţională să le corecteze şi să publice punctul meu de vedere.

Nu visez un tratament preferenţial din partea presei române, doresc doar echidistanţă şi obiectivitate în relatarea aspectelor legate de acţiunile mele care vizează interesul public. Cer, aşadar, presei române, să fie la fel de exigentă cu ea însăşi pe cât este de exigentă cu ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

Vă informez pe această cale că m-am adresat cu un drept la replică  redacţiilor EUobserver, UPI şi The Sunday Times”, semnează Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

6 comentarii :

Anonim spunea...

articole incondeiate de SRL Patriciu & sons...

Riddick spunea...

Nu doar ei, mai sunt destui nenorociţi de-afară care ar vrea sa-şi facă mendrele prin România şi nu le merge.

monica spunea...

Frate,nu ti-e clar?Noi nu ne simtim bine daca nu dam cu fleanca.
Am mai scris si la A.Mitache pe blog,daca Udrea semana cu Auravasile,sinistra de la psd ,n-ar fi fost probleme.Asa....

Riddick spunea...

Se văd frustrările lui Dosia-Mungiu... ;-)

Nistor spunea...

Elena Udrea are tot dreptul sa vrea un contradiscurs la articolul din The Times!

Riddick spunea...

Mă tem că nu ar avea vreo relevanţă replica pe extern, par articole comandate pentru "piaţa" românească.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: