11 decembrie 2009

Mandatul lui Traian Băsescu ar putea fi prelungit, dacă voturile nu sunt renumărate pâna la 21 decembrie



Mandatul de presedinte al lui Traian Basescu va fi prelungit de drept dupa 21 decembrie, cand trebuie sa expire perioada de exercitare a functiei, daca procedura de renumarare a voturilor nule, decisa de Curtea Constitutionala, nu va fi incheiata pana la aceasta data, a declarat liderul PD-L, Emil Boc.

El a respins astfel posibilitatea ca Mircea Geoana sa preia, cu titlu interimar, atributiile prezidentiale in calitate de presedinte al Senatului in cazul in care alegerile nu vor fi validate pana la data expirarii mandatului detinut in prezent de Traian Basescu. "Va fi o prelungire de drept a mandatului, rezultata din acest impediment", a afirmat Boc, la postul public de radio.

Liderul PD-L a explicat ca legea nu prevede un termen maxim de validare a rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin, dar ca, in mod normal, acel termen ar trebui legat de 21 decembrie, cand expira mandatul actualului presedinte. "Daca presupunem in varianta cea mai neagra ca nu s-ar reusi parcurgerea intregii proceduri pana in 21 decembrie, mandatul presedintelui continua pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales, asa scrie in Constitutie", a spus Boc.

Articolul 83 din Constitutie stabileste insa ca mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales, iar mandatul sau poate fi prelungit, prin lege organica, numai in caz de razboi sau de catastrofa.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, renumararea voturilor nule de catre Biroul Electoral Central, pentru a se stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata. Conform procesului-verbal al BEC privind rezultatul pentru alegerea presedintelui Romaniei, numarul voturilor nule la al doilea tur de scrutin este de 138.476 voturi, iar diferenta de voturi intre Traian Basescu si Mircea Geoana este de 70.040 voturi.

( Machiavelli.ro )

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: