11 decembrie 2009

Mandatul lui Traian Băsescu ar putea fi prelungit, dacă voturile nu sunt renumărate pâna la 21 decembrie



Mandatul de presedinte al lui Traian Basescu va fi prelungit de drept dupa 21 decembrie, cand trebuie sa expire perioada de exercitare a functiei, daca procedura de renumarare a voturilor nule, decisa de Curtea Constitutionala, nu va fi incheiata pana la aceasta data, a declarat liderul PD-L, Emil Boc.

El a respins astfel posibilitatea ca Mircea Geoana sa preia, cu titlu interimar, atributiile prezidentiale in calitate de presedinte al Senatului in cazul in care alegerile nu vor fi validate pana la data expirarii mandatului detinut in prezent de Traian Basescu. "Va fi o prelungire de drept a mandatului, rezultata din acest impediment", a afirmat Boc, la postul public de radio.

Liderul PD-L a explicat ca legea nu prevede un termen maxim de validare a rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin, dar ca, in mod normal, acel termen ar trebui legat de 21 decembrie, cand expira mandatul actualului presedinte. "Daca presupunem in varianta cea mai neagra ca nu s-ar reusi parcurgerea intregii proceduri pana in 21 decembrie, mandatul presedintelui continua pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales, asa scrie in Constitutie", a spus Boc.

Articolul 83 din Constitutie stabileste insa ca mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales, iar mandatul sau poate fi prelungit, prin lege organica, numai in caz de razboi sau de catastrofa.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, renumararea voturilor nule de catre Biroul Electoral Central, pentru a se stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata. Conform procesului-verbal al BEC privind rezultatul pentru alegerea presedintelui Romaniei, numarul voturilor nule la al doilea tur de scrutin este de 138.476 voturi, iar diferenta de voturi intre Traian Basescu si Mircea Geoana este de 70.040 voturi.

( Machiavelli.ro )

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Cătălin Predoiu, 2013: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul. 

Cătălin Predoiu, 2013: "Fundaţia Konrad Adenauer este un partener al României. A ajutat mult România, de exemplu, a furnizat experţi pentru elaborarea unor acte normative ale Ministerului Justiţiei. În prezent, derulează un program important de cursuri de guvernare publică, în care sunt implicaţi 120 de experţi în varii domenii. Vom coopta aceşti experţi în aparatul tehnic al Guvernului Alternativă PDL, ca staff de suport al miniştrilor noştri. Suntem un partid de centru dreapta care crede în proiectul european şi valorile europene."

 

Postări populare: