04 noiembrie 2009

Când lași șobolani prin casă...



...nu te mira că vor face pagube !


M-a mirat când am auzit că la Ministerul Sănătății, în guvernul Boc 2 este secretar de stat panarama de Streinu-Cercel. Încă și mai mirat sunt când văd știrea că Adrian Videanu (ministrul interimar al Sănătății) i-ar fi refuzat demisia. Sper să nu fie adevărat.

Tot filmul evenimentelor în articolul din Evenimentul zilei - "Demisia lui Streinu-Cercel, aranjată de Bazac-PSD"

Am avut și două postări anterioare pe tema vaccinurilor, aici și aici.

 
Demisia lui Streinu-Cercel, aranjată de Bazac-PSD

Florin Ciornei  Miercuri, 04 Noiembrie 2009


Social-democraţii caută să exploateze electoral gripa porcină, aruncând răspunderea pe seama lui Traian Băsescu. Demisia secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Adrian Streinu-Cercel a fost pregătită în „laboratoarele” PSD în scopuri pur electorale. Prin această demisie, PSD urmăreşte să exploateze în campanie tema gripei porcine şi să pună pe seama lui Traian Băsescu răspunderea pentru gestionarea unei eventuale crize. Totodată, în spatele „tehnocratului” Streinu-Cercel, un grup de oficiali ai MS, apropiaţi ai fostului ministru Ion Bazac, pregăteau o mega-afacere cu vaccinuri, măşti de protecţie şi sub stanţe dezinfectante achiziţionate rapid, pe fondul panicii induse.
Pila lui Bazac
Conform unor surse din PSD, ieri-seară a avut loc o discuţie între Ion Bazac, fostul ministru PSD al sănătăţii, apropiat al lui Mircea Geoană, şi Adrian Streinu-Cercel. Bazac i-ar fi cerut să demisioneze şi i-ar fi dat asigurări că, după revenirea PSD la putere, îşi va recăpăta postul, ba chiar ar putea spera la cel de ministru al sănătăţii. 

Iar Adrian Streinu-Cercel l-ar fi ascultat pe Bazac, cel căruia, de altfel, îi datora postul. E adevărat, Streinu-Cercel a fost numit secretar de stat de ministrul interimar al sănătăţii Adriean Videanu. Dar acesta l-a propus tocmai la su gestia lui Ion Bazac, recunosc surse din PDL.
 
Strategia electorală a PSD pentru Sănătate

Planul electoral al PSD este ca teroarea gripei porcine să se deconteze în procentele lui Traian Băsescu. Prin demisia lui Adrian Streinu-Cercel, a doua zi după ce a fost criticat de şeful statului, se încearcă acreditarea ideii că Traian Băsescu a fost cel care l-a împins la acest gest.

Al doilea pas al strategiei este ca, în următoarele zile, când oricum numărul cazurilor de îmbolnăvire va creşte şi populaţia va intra în panică, răspunderea să fie transferată la şeful statului pe motiv că, în mijlocul crizei gripei porcine, Ministerul Sănătăţii a fost privat de implicarea unui specialist, a unui tehnocrat.
 
În acelaşi timp, conform strategiei PSD, Băsescu va fi acuzat că a împiedicat achiziţionarea de vaccinuri şi materiale pentru protejarea împotriva gripei. Un alt efect urmărit prin exploatarea gripei este ca, în urma panicii dirijate chiar de oficiali ai Ministerului Sănătăţii, controlat încă de PSD, să se obţină demobilizarea elec toratului, o prezenţă mică la urne în zona urbană.

Interesele din spatele tehnocratului


Dincolo de considerentele electorale se găsesc interese de afaceri de multe zeci de milioane de euro, exploatate în atmosfera tulbure a panicii create de gripa porcină.

Un grup de oficiali din Ministerul Sănătăţii, apropiaţi ai fostului ministru Bazac - Alexandru Rafila, Molnar Geza, Amalia Canton şi Adriana Pistol - au pregătit în această perioadă o licitaţie rapidă pentru achiziţionarea a 12 milioane de măşti şi 500 de tone de soluţie dezinfectantă. Pentru aceste achiziţii, Ministerul Sănătăţii pusese la dispoziţie patru milioane de euro.
 
Pe de altă parte, achiziţionarea dozelor de vaccin era o altă afacere, de 100 de milioane dolari. Prin această acţiune se favoriza o singură firmă: Relad Pharma, care distribuia vaccinuri produse de Novartis.

STRATEGIE

Trebuie pregătite toate secţiile de ATI

Numărul cazurilor de gripă nouă continuă să se extindă, numai ieri înregistrându-se încă 26 de cazuri. În total, în România s-au înregistrat, până aseară, 581 de cazuri. Aproape 200 dintre acestea sunt „active”.

Potrivit fostului secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, România ar trebui să fie pregătită să îşi asume între 3.300 şi 6.000 de posibile decese, în varianta unei rate de atac a virusului de sub 0,1% (cea mai optimistă).

Cercel susţine că ar trebui pregătite toate unităţile de terapie intensivă (ATI) din apropierea spitalelor de boli infecţioase pentru a acţiona în cazul extinderii virusului. Printr-un program al Băncii Mondiale, este posibil ca secţiile de reanimare de la nivelul centrelor regionale să primească aparate noi în luna decembrie.

Cât priveşte vaccinul contra gripei noi, acesta se află în curs de avizare la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). „Cel mai probabil, vaccinul va primi autorizaţia de punere pe piaţă spre sfârşitul lui noiembrie. Încercăm şi mai devreme, dar nu garantăm”, ne-a declarat Robert Ancuceanu, vicepreşedinte ANM. Deocamdată, au început vaccinările în masă în ţări precum Marea Britanie, Germania şi Franţa, SUA şi Canada.

  Firmele producătoare de vaccin contra A/H1N1 susţin că nu au adus produsul în ţară şi că nu există cereri din partea diverselor instituţii strategice privind imunizarea mai rapidă a angajaţilor din aceste structuri. 

Vitaminele D şi C, arme în lupta cu virusul

Tot ce pot face românii până la finalizarea vaccinului este să evite aglomeraţiile, să mănânce bine şi să se odihnească suficient. Studii noi arată că vitamina D poate proteja de infecţia cu virusuri gripale A/ H1N1, lucru confirmat de profesorul de farmacologie Ioan Fulga.

Prezenţa vitaminei D în organism poate scădea virulenţa A/ H1N1. „Răspunsul imun al organismului e mai bun. Puteţi folosi suplimente nutritive”, recomandă Ioan Fulga. Vitamina C ajută şi ea, cu condiţia să mâncaţi înainte, întrucât
aceasta atacă stomacul dacă o folosiţi pe termen lung.
Recomandările autorităţilor sunt ca elevii din toate şcolile din ţară să fie supuşi, în fiecare dimi neaţă, triajului epidemiologic, să fie obligaţi să-şi cureţe mâinile cu gel dezinfectant şi să aibă la ei batiste de unică folosinţă.
(Mihaela Năftănăilă)

ANALIZĂ

 
Gripa nouă, pe agenda CSAT

Gripa A/H1N1 a fost, ieri, subiectul unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) convocată de şeful statului. Secretarul de stat demisionar Adrian Streinu-Cercel a fost invitat pentru explicaţii legate de evoluţia gripei noi. Cu o zi înainte, Traian Băsescu îi reproşa lui Streinu-Cercel că face afirmaţii de natură să inducă panică populaţiei.

„M-a alertat declaraţia secretarului de stat Streinu-Cercel, care prăvălea Apocalipsa peste România şi impunea importul imediat de vaccin antigripal. România nu va importa niciun vaccin, avem în acest moment, la Institutul «Cantacuzino », un milion de doze, iar în zece zile putem avea încă un milion.
Doar opt ţări din Europa produc acest vaccin, iar România este una dintre ele”, declara, luni seară, Traian Băsescu. Până la închiderea ediţiei, şedinţa CSAT nu se finalizase.
 
CSAT: „Situaţia gripei e sub control”

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis să fie alocaţi mai mulţi bani pentru achiziţia de echipamente, medicamente, mijloace de protecţie şi vaccinuri pentru combaterea gripei A/H1N1, informează Mediafax. În opinia membrilor Consiliului, situaţia din România este sub control, fiind totodată „net mai bună” decât în alte state din UE. CSAT s-a întrunit, ieri, pentru a analiza situaţia noii gripe şi scenariile de evoluţie a pandemiei.

„Pe teritoriul României se înregistrează un număr de 650 de cazuri de infecţie cu A/H1N1. Toate cazurile au fost tratate cu medicamente antivirale şi au fost izolate prin internare sau la domiciliu. Până în acest moment, nu s-a înregistrat niciun deces ca urmare a infecţiei cu A/H1N1”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

2 comentarii :

Tribuna Basarabiei spunea...

Salut amice!
Blogul "Tribuna Basarabiei" s-a mutat la noua adresa: http://www.tribuna-basarabiei.ro

In limita timpului tau, te rog sa faci modificarea si in lista ta de bloguri.

mulțumesc pentru sprijin!

Riddick spunea...

S-a marcat, fac modificarea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Béla Markó, 2009: "România trebuie regionalizată, fostele regiuni trebuie restructurate şi să li se dea competenţe teritoriale. Nu este suficient să acordăm competenţe mai largi autorităţilor locale, trebuie făcută o nouă regionalizare în care Ardealul să fie o entitate distinctă, la fel şi celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea. Este posibil un al treilea pas, dacă vom ajunge la descentralizare şi regionalizare, împreună cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este şi federalizarea, care pentru unii este ca un postav roşu, dar trebuie să vorbim despre asta şi vedeţi că eu vorbesc cu mare precauţie".

Béla Markó, 2015: "În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm".

 

Postări populare: