20 octombrie 2009

Inside man



Planul Gazprom de asociere a României la South Stream aproape că era gata în octombrie trecut, când ministrul de finanţe PNL declarase sprijinul României "şi" pentru South Stream, nu doar pentru Nabucco. Dar cu instalarea guvernului Boc la Bucureşti şi mai nou, a guvernului Borisov la Sofia, planurile lui Ivan au intrat în avarie.

Au nu cumva "trezirea din adormire" a agentului Kraut Iohannis ar trebui să furnizeze acel inside man necesar Moscovei ? La o adică, chiar dacă s-ar realege Traian Băsescu - eventualitate aproape sigură - clica transnaţională să-şi instaleze omul la Palatul Victoria, ca să asigure semnătura necesară & other stuff.

Un articol din ziarul Ziua:
Rusia ne vrea pe ţeavă

-- Ceea ce parea de neconceput cu putin timp inainte s-ar putea chiar sa se intample. Este vorba despre participarea Romaniei la conducta de gaze South Stream, un proiect al rusilor de la Gazprom. Romania a aparat pana acum vehement proiectul paralel Nabucco, vazut ca o pavaza impotriva monopolului rusesc. Dar Rusia o curteaza sa intre in South Stream, iar Bucu­restii, mai nou, n-ar zice nu.

Rusii vor sa aprovizioneze Europa cu gaze ocolind Ucraina. Din acest motiv au pus la cale o conducta ce ar pleca de la Novorosiisk, pe litoralul Marii Negre, traseul urmand fundul marii, pana in Bulgaria, iar apoi prin Serbia spre Europa Centrala. Romania, in schimb, este actionara la proiectul Nabucco, al Uniunii Europene. Aceasta conducta ar alimenta Europa independent de Rusia, sursa fiind gazul din Azerbaidjan si Turkmenistan. Nabucco ar trece prin Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria.


Concurenta dintre cele doua proiecte a fost puternic politizata. S-a spus ca rusii, in afara de izolarea Ucrainei, ar dori sa-si termine primii conducta, pentru a face inutil proiectul concurent Nabucco.

La inceputul anului, Putin a admis posibilitatea ca Romania sa participe la South Stream. Declaratia a fost asa de surprinzatoare, incat multi analisti nu s-au sfiit sa o eticheteze drept o gluma proasta. Basescu, suspicios, a fost de parere ca declaratia urmareste sa puna presiune pe bulgari, pentru ca rusii sa obtina conditii mai bune de la acestia, iar Romania nu ar trebui sa intre in astfel de jocuri. Dar declaratiile privind posibila participare a Romaniei au continuat, fie din partea sefilor Gazprom, Miller si Medvedev, fie a vicepresedintelui Dumei de Stat, Iazev.

Saptamana trecuta, prin articolul "Intorsatura romaneasca: teava de rezerva pentru South Stream", ziarul moscovit "Pravda" arunca bomba: Romania este singura optiune a Rusiei pentru traseul conductei South Stream. Comentatorul rus arata ca noul guvern de la Sofia a suspendat participarea tarii la South Stream. In plus, premierul bulgar anunta investigarea cazurilor de coruptie legate de contractele pentru conducta, iar ministrul Finantelor spune ca nu sunt bani pentru a se continua proiectul. Asadar, Rusia are nevoie de un alt partener si a pus ochii pe Romania. "Pravda" nu vede niciun obstacol politic in colaborarea cu Romania si citeaza din ziarul ZIUA din 9.09.2009 argumente ce demonstreaza reconcilierea treptata dintre Romania si Rusia. Procesul a inceput inca din anul 2008, prin nerecunoasterea de catre Romania a independentei Kosovo. Colegul de la "Pravda" scrie ca in relatiile romano-ruse exista problema R. Moldova, a carei "independenta si integritate" ar fi aparate de Rusia, pe cand romanii vorbesc despre doua state romanesti si pun la cale unirea. Totusi, se grabeste sa adauge ca acest posibil diferend nu trebuie exagerat si ca se poate lucra cu romanii, care, spre deosebire de baltici sau polonezi, nu fac "plangeri istorice nesfarsite" la adresa Rusiei. Credem ca Romania trebuie sa participe la oricare dintre cele doua proiecte pentru a-si asigura securitatea energetica. Dar Nabucco bate pasul pe loc din lipsa de finantare. Germania nu prea ar da bani pentru ca se aprovizioneaza cu gaz din conductele nordice si nici nu i-ar supara pe rusi. Italia este partener cu Gazprom la South Stream, Spania si Franta se aprovizioneaza cu gaz nord-african si Marea Britanie cu gaz din Marea Nordului. Iar daca occidentalii vor sa-si puna musai de gat funia Gazprom nu putem sa-i pazim de ei insisi.

(articol de George Scarlat)

Articolul din Pravda.Ru :

7 comentarii :

Demnitar Demagog spunea...

„o autostradă suspendată în Bucureşti”. „Pe cuvântul meu c-o fac în doi ani”. Ghiciti cine a facut aceasta declaratie bombastica? mai multe pe demnitar.blogspot.com

dupa ultimul sondaj traian basescu va fi presedinte din primul tur, cu 70% din voturi.

Asteptam comentariile Dumneavoastra. demnitar.blogspot.com

Anonim spunea...

Fiind resurse epuizabile eu cred ca e mai intelept a mai construi una ori doua centrale atomo-electrice si a se trece la sistemele de incalzire si preparare a hranei cu curent electric ieftin.

Anonim spunea...

Fiind surse de enegie epuizabile ,
ma refer la petrol si gaze,cred ca
ar fi mai intelept a construi inca
una ori doua centrale atomo-electri
ce si a trece la sistemele de incal
zire si preparare a hranei pe cure
nt electric ieftin.

Riddick spunea...

@Cetaţean : interesant link-ul, voi reveni. Nu ştiu daca cu 70% şi din primul tur, dar se realege sigur. Îl ajută mult şi circul ăsta cu agentul Iohannis. Treaba cu autostrăzile a zis-o Oprescu.

@Anonim : Foarte adevarat, citisem anul trecut undeva, costul curentului (lunar, inclusiv încalzirea electrică + boiler) la o garsonieră din Paris era undeva în jur de 60 de euro.

Anonim spunea...

noi chiar nu mai avem gaz natural deloc? stiam ca ca sunt in zona bacaului cateva depozite destul de mari, de ce nu sunt exploatate? ca sub marea neagra suge patriciu cu pipeta tot petrolul si gazele pt el si scarbele lui neamuri...

Riddick spunea...

Se pune ordine şi cu lipitorile astea, niţică rabdare. Nu cunosc amanunte cu zacamintele din zona Bacău.

Alexa spunea...

Baieti, va contrazic ! :) Petrolul este regenerabil si despre depozite stiu tot. Pun la noapte pe blog si va rog sa cititi !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: