29 august 2009

"Aftonbladet" minte !







LIBEL = CALOMNIE - în engleză


Ziarul suedez Aftonbladet a publicat un articol în care afirmă că Israelul prelevează organe de la palestinieni ucişi în confruntări cu armata - ba chiar ar răpi şi ucide palestinieni pentru organe - organe care apoi sunt folosite în transplanturi ilegale.

Articolul a declanşat un imens scandal diplomatic. Redactorul-şef nu aduce probe, dar susţine că a aprobat apariţia articolului pentru că această afacere "ridică întrebări pertinente". Se referea la un caz din 1992.

Cerându-li-se dovezi clare, cei de la Aftonbladet susţin că sunt atacaţi de "maşina de propagandă evreiască".

Fratele unui palestinian ucis în West Bank dezminte că acesta ar fi avut organe lipsă - cazul relatat de Aftonbladet.

Ministrul de externe suedez, Carl Bildt, refuză să critice articolul, susţinând că guvernul trebuie să apere libertatea presei.

Acelaşi guvern, totuşi, a închis site-urile care difuzau caricaturile cu profetul Mohamed, în 2006.
Clipul arată ca în trecut, evreii erau persecutaţi şi ucişi în urma calomniilor că ar folosi sânge de la copii creştini sacrificaţi, pentru ritualuri religioase. Termenul în engleză este blood libel - calomnia sângelui.

Recenta calomnie apăruta în Aftonbladet, a fost iniţial difuzată de ziarul oficial al Autorităţii Palestiniene, Al-Hayat Al-Jadida, în decembrie 2001.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: