14 iunie 2009

Sistemul electoral




Autoritatea Electorala Permanenta (A.E.P.) a intocmit un raport privind alegerile parlamentare, unde sunt analizate diferite sisteme de vot si modul in care ele ar configura structura Parlamentului. S-au facut mai multe simulari. In primul caz, ''castigatorul ia totul'' (un singur tur de scrutin fara redistribuire, tip Marea Britanie) , PDL ar avea 138 deputati/ 58 senatori, PSD+PC ar avea 117/55, PNL 37/15, iar UDMR 23/9.

La un sistem uninominal in doua tururi, situatia ar fi urmatoarea : la Camera Deputatilor, turul doi, in competitie ar ramane de la PDL-272, de la PSD-244, de la PNL-82, de la UDMR-28, si inca 4 independenti ; la Senat ar ramane in competitie , de la PDL-118, de la PSD-106, de la PNL-35, de la UDMR-13, si inca un ecologist si un independent.

Pe sistemul actual, dupa votul din 30 noiembrie, s-a obtinut urmatoarea structura : PDL-166 parlamentari (-30), PSD-163(+9), PNL-93(+41), UDMR-31(-1). Numerele din paranteze arata diferenta +/- fata de sistemul majoritar cu un singur tur.

In continuare redau pasaje din stirea Realitatea.net referitoare la raportul AEP :

"deşi introducerea votului uninominal a fost mobilul modificării sistemului electoral, rezultatele au relevat că doar 21% dintre senatori şi 26% dintre deputaţi au intrat in Parlament prin vot direct (întrunind peste 50% din sufragiile exprimate), în vreme ce restul candidaţilor au beneficiat de un sistem de redistribuire". "Un caz paradoxal a fost cel al candidatului UDMR, Iosif Koto, care a obţinut un mandat cu doar 2% din voturile exprimate în colegiul său. În vreme ce candidatul PSD Lucian Băluţ, plasat pe locul întâi în colegiul din Constanţa în care a candidat cu 49,6% din voturi, nu a obţinut un mandat".

''Pe de altă parte, AEP reclamă neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea nr. 35/2008, care introduce votul uninominal, chiar dacă CCR a respins contestaţiile formulate în acest sens ale PRM. Obiecţia AEP se referă la pragul electoral alternativ introdus la parlamentare, care presupune câştigarea a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi a 3 colegii uninominale pentru Senat. Candidaţii în cauză, din partea partidelor politice, alianţelor politice sau electorale sau a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, trebuie să se situeze pe primul loc, în ordinea numărului de voturi valabil exprimate.''

"Prin stabilirea unui prag electoral valabil atât pentru partidele politice, cât şi pentru alianţele politice sau electorale, Legea nr. 35/2008 nu asigură egalitatea competiţiei electorale, fapt contrar literei şi spiritului dispoziţiilor articolului 8 din Constituţia României. Acest text consacră, în cadrul pluralismului politic din societatea românească - conceput ca o garanţie a democraţiei noastre constituţionale, principiul egalităţii de şanse a tuturor partidelor politice''.

''O altă problemă ridicată în raportul AEP vizează alegerile parţiale, care "pot determina modificarea substanţială a configuraţiei politice a fiecărei Camere rezultate din alegerile generale". "Menţionăm că reglementarea lacunară a alegerilor parţiale reprezintă o atingere adusă mandatului Parlamentului aşa cum este prevăzut de prevederile art. 63 alin. (1) din Constituţia României.(...)Alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător. Ar rezulta astfel că, şi în cazul anulării alegerilor dintr-o circumscripţie electorală de către o instanţă judecătorească, posibilitate care rezultă din lacunele legii, în noul scrutin cel mai bine clasat candidat urmează a fi declarat câştigător".

''Mai mult, AEP subliniază că "pentru desemnarea câştigătorilor alegerilor parţiale nu este folosit sistemul proporţional prevăzut pentru alegerile generale, ci un sistem electoral majoritar cu un singur tur de scrutin". "Luând în considerare faptul că legea nu precizează cine poate participa la alegerile parţiale rezultă că la alegerile parţiale pot participa şi formaţiuni politice care la alegerile generale nu au îndeplinit pragul electoral", susţin oficialii Agenţiei care sugerează ca la alegerile parţiale să participe doar formaţiunile care la alegerile generale au depăşit pragul electoral.''

Acest raport va ajunge in atentia parlamentului, in vederea unei viitoare modificari a legii electorale. Desi nu a fost validat, referendumul pentru votul uninominal din 2007 a aratat clar optiunea cetatenilor romani pentru un vot uninominal reprezentativ. Ceea ce s-a aplicat la alegerile din toamna a fost un sistem de vot alterat, care a suprareprezentat un anumit partid. Desi a putut guverna ''cu 20 %'' sustinere parlamentara, nu este firesc sa se prelungeasca anomalia si in ceea ce priveste reprezentarea cetateanului in parlament.

10 comentarii :

Liviu spunea...

AEP nu e institutia aceea a carei membra chefuia in seara alegerilor cu stabarimea PDl in frunte cu Traian Basescu? :)

Riddick spunea...

@Liviu : Aceea este institutia, insa persoana respectiva nu este magistrat. Toate partidele si-au desemnat membri in AEP, nu doar PDL.

atreides spunea...

Anomalie este in creierii tai atrofiati, bai comunistule.

Riddick spunea...

@atreides : Ah, parca ma unge pe suflet cand mai apare cate unul ca tine, Ciucurica !

atreides spunea...

Da, existenta unui imbecil ca tine e un deliciu, hahaha!

Riddick spunea...

@atreides : ma, da' agitat mai esti...

Marius Mina spunea...

Pian se va ajunge sa se adopte ce vrea Basescu pentru el, nu va mai fi nici Boc prim ministru si nici taxu Basea ,presedinte.

Deocamdata ne povesteste despre recesiune, de parca toti am fi prosti ca Pogea si Eba.

Riddick spunea...

@Marius Mina : Nici nu cred ca se va adopta cu actualul parlament, doar 20 si ceva la suta luand peste 50% in colegii. Pe de alta parte, ca sa nu mai fie Boc prim-ministru trebuie umblat la Presedintie. Chestia cu recesiunea inseamna ca vine nasulie mare...

Marius Mina spunea...

De parca nici tu nici eu nu stiam ca Romania e in cacat de ceva vreme.Astia chiar au impresia ca toti romanii au IQ ul lui Emil Boc?


Cat despre nasulie, nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi spre toamna...
Si aici e belea, cretinoidul asta face ce i se spune ppina va distruge tot ce-a mai ramas din tara tuturor posibilitatilor. deja aproval ratingul ia scazut sub 45% in mai putin de 6 luni. Sa- se spele cu el pe cap aia de-au votat cu el....
Le transmit din inima:
Keep the change motherf...ers

Riddick spunea...

Vine si mai nasol criza, ''the worst depression is coming'' :
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=58233356


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: