20 mai 2009

Alegeri prezidentiale in Moldova



Astazi, la Chisinau, se va incerca votarea de catre parlament a noului presedinte. Cum opozitia are ,,votul de aur' ', si doreste alegeri anticipate, nu a nominalizat un candidat propriu, insa comunistii au doi candidati proprii (legea spune ca trebuie minim doi candidati). Se spera intr-o defectiune din randurile opozitiei. Ultima scrisorica iesita pe sub usa ambasadei Austriei din Romania a produs si ea reactii, precum si afirmatia lui Traian Basescu privind tratatul de frontiera cu Moldova. Rusia va pune problema atitudinii Romaniei fata de Moldova la summitul U.E.- Rusia care va incepe maine, la Habarovsk. Cum in ce calitate ? Hai, ca sunteti obraznici ! Cum puteti intreba asa ceva ?! Pe la noi, tonomatele care reprosau tacerea presedintelui in timpul revoltei de la Chisinau se repliaza rapid si vad acum ori provocari, ori - ati ghicit ! - declaratii electorale in recentele declaratii prezidentiale. Difera nuantele, cel putin Ivan zice pe fata ce are de zis...

2 comentarii :

luminita spunea...

Riddick,
ma bucura abordarea acestui subiect.
Mie basescu mi-a dat de inteles de mai demult ca are in vedere problemele reale ale Moldovei, adica cele economice , sociale si chiar politice.
Nu-i este indiferenta situatia acestei tari si nu o trateaza cu superficialitate sau folosind subtilitati de genul telefonului rosu cu Moscova precum Iliescu.
Si mie mi se pare vital alegerea unui presedinte necomunist .
Ma tem ca nu se va putea deocamdata.
Iar Rusia ar trebui sa lase Moldova in pace , si asa nu a ajutat-o cu nimic , a stors-o de resurse si a saracit-o inclusiv mental.
Am pus un film la o postare a lui viq de pe mountThor cu subiectul Basarabia , in film profesorul intervievat face precizarea ca Gorbaciov ii spusese in '90 lui Iliescu ca acum este momentul unirii celor doua tari romanesti , fara varsare de sange.
Iliescu si Roman nu au vrut , se gandeau la ciolanul lor de ros , apoi au aparut diversiunile de genul Targu Mures , care au fost menite sa induca populatiei ideea ca daca Basarabia se va intoarce la sanul patriei muma ungurii vor lua Transilvania.
Atunci era momentul ,efuziunea de la Podul de flori daduse glas si ghes romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Ratarea s-a produs atunci , consecintele se vad .
Sunt multe de spus ....ma opresc aici.

Riddick spunea...

luminita, de vreo cativa ani circula ,,planul Belkovski'',se cauta o aparenta ,,democratica ''secesiunii Transnistriei:
http://ro.altermedia.info/politica/se-pregtete-dezmembrarea-moldovei-cine-ce-ia_5094.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: