17 octombrie 2020

Mi se pare cea mai clară şi concisă explicaţie completă


Dar să nu fi fost o altă tiribombă Ciolacu-Iohannis, ca alegerile să fie tot la termen (termenul... "stabilit" - 6 decembrie). Iar PSD să fie făcut să apară drept partid panicat, în căutare de chichiţe pentru "prelungirea meciului". Treaba a pornit, depinde acum de cât de repede se mişcă CCR cu soluţionarea sesizărilor şi dacă Iohannis forţează Constituţia şi legile, nepromulgând la termen. Oricum, va fi circ: între timp vor continua procedurile de validare a candidaturilor şi listelor de candidaţi, de completare a birourilor secţiilor de votare, etc. 

Ingrid Mocanu

Despre durata mandatului Parlamentului și posibila dată a alegerilor:
Văd că tot mai multă lume, inclusiv maestrul Cristoiu, a căzut în capcana întinsă de presa ”deontoloagă”. Sigur, Ion Cristoiu nu e jurist și nu are nicio vină.
Textul din Constituție (art. 63 alin. 1 și 2) are următorul cuprins: 
”(1) Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenta, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaților și pentru Senat se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului”.
Așadar, mandatul Parlamentului SE PRELUNGEȘTE DE DREPT în situațiile excepționale enumerate la alin. 1. Se poate prelungi, așadar, cât timp durează aceste situații, un an, doi, chiar mai mult (de altfel, e de așteptat ca un război să dureze mai mult de 3 luni).
În ipoteza de la alin. 2 se reglementează o situație de normalitate, în sensul că se poate fixa data alegerilor în maxim 3 luni de la expirarea mandatului, INDEPENDENT de existența vreunei situații de excepție.
Noua lege, pentru care judecătorii CCR au fost efectiv călcați în picioare de la cel mai înalt nivel, prevede că această dată, mai devreme sau mai târziu, va fi stabilită anul acesta de Parlament.
Deci NU, nu discutăm despre alin. 1, ci despre alin. 2, dragilor.
PS - nu am nimic cu Maestrul, doar semnalez că se află în eroare de interpretare a unui text al Legii Fundamentale, poate cu bună credință 

7 comentarii :

Anonim spunea...

Deoarece tot vorbeai la MY ANGRY RANTS despre , cat de bine dadea in anii '50 sa porti shapca si nu palarie , zic { privind cat de atent pot eu in trecut } , TOTI , SAU APROAPE TOTI MEMBRII CC al PCR PURTAU PALARIE sau daca-ti place mai mult :PALARII . Pana si Nici-O Lae umbla in majoritatea cazurilor cu palarie .Sa-nteleg ca te-ai prins in sfarsit de faptul ca , TOTI conducatorii Romaniei de dupa 1947 erau niste burjui/ burghezi in devenire carora inca nu le dadusera de cap " Anna-Luka si cu Dej " ? S-a demodat palaria c-altminteri si azi , ar fi purtata macar semn al statutului intelectual si social al individului ce-i sub acea palarie . Brancovenii n-au fost aparati de catre mahalale deoarece , nimeni nu a aflat daca astia au bagat apa si canal si daca au pietruit macar acele mahalale nu mai vorbesc despre arteziene , borduri si fireste , panselute .Totusi , chiar daca printre cei ce-ar fi iesit s a dea cu pietre si cu bulgari in turcii care... nici nu erau prea multi s-ar fi aflat inclusiv #rezist de-atunci , s-ar fi gandit de doua ori inainte de-a guitza in fatza MILITARILOR care-l escortau la Stambul pe Brancoveanu Constantin si tot neamul lui iar pe chestia asta sunt gata sa pariez pe insusi...Ion Iliescu .P.S. ca tot vorbisi despre " mahalalele " ce n-au iesit sa-si apere , sa-si sprijine si sa-si protejeze DOMNUL SI STAPANUL te-ntreb : GARDA LUI MIHAI VITEAZUL , UNDE ERA ATUNCI CAND UNGURII L-AU SPINTECAT ??? Era intr-un cort { nici macar unul de tip militar , d e tip COVID 19 } , cum mortii ma-sii n-au auzit aia nimic din ce se petrecea acolo ? Vezi deci ca , astia cu arme { ARMATA } astia-s amestecati intotdeauna in tradari si nu masa de prosti de la care se asteapta doar jertfa si...credinta in patrie domn si , alte asemenea rahaturi !

Anonim spunea...

La DUDA ZILEI . Lista PSD cred ca iar va fi votata de catre multi dintre romanii care l-au votat din aceleasi motive pe dr.ul Sorin Oprescu la PGMB . Acelasi este motivul pentru care-i vor trimite in Parlament : dorinta de-a fi intr-un fel alaturi de inteligena ,alaturi de capetele luminate caci , s-au saturat zicese de genul celor ale lui Grindeanu , Tudose sau...Dancila .Daniel Zamfir...chiar ma miram care s a fie motivul pentru care Oana Stancu -ZAMFIR al tot are ca invitat la A3 : dorinta de-a pleca amandoi spre casa .Ce ma mai mira este DE CE , cretinii astia , tradatorii astia patibulari din PSD , nu l-au votat pe asta in loc sa-l voteze pe Marcel Ciolacu deoarece , asta se vede si fara binoclu ca , acesta era infinit mai potrivit pentru sefia partidului decat vita asta cretina de Ciolacu ?! Ai vreo explicatie cat de cat plauzibila , dumneata sau altcineva , in afara de aceea ca tipul provine din USL { OMU' LU'PONTA deci si indirect ,inca d e pe-atunci al lui Dan Voiculescu } sau ca nevasta-sa este pe cai mari la A3 ?

Riddick spunea...



Cu Mihai Viteazul "am aflat" dintr-un clip al lui Călin Georgescu (un şmecher de-l tot scot unii din cutie, din când în când): avea o gardă de 18 inşi. "Machidoni" (aromâni dar cred că mai degrabă sârbi, poate chiar de-ai lui Baba Novac). În ziua aia le dăduse liber şi-i înlocuise cu români-români care n-au făcut nimic. Se pare totuşi că încercase unu' să dea alarma DUPĂ, şi l-ar fi omorât. Nu "ungurii" (or fi fost şi de-ăia), în grupul ăla erau mercenari valoni. Francofoni (francezi!) din Flandra, "viitoarea Belgie", printre care şi Jacques Beaury, cel care a dat primul lovitura mortală. Iar ordinul era dat de generalul Basta, italian. Desigur ordinul era de şi mai de sus, poate chiar de la împăratul Rudolf II de Habsburg (cum vedem în filmul "cu Amza Pellea").

PSD este infiltrat SISTEMATIC de inşi "cu misiunea asta", e prea târziu pentru a se mai face ceva, nici la nivel de filială: o dizolvă prin ordin de la centru, şi gata: apoi îi reînscriu numai pe ăia care-s de-ai lor. Nu mai contează că scade partidul, ei exact asta au în misiune, până a-l termina de tot.

Anonim spunea...

Frate , eu asa am invatat : UNGURII si PSD sant vinovati de toate nenorocirile care s -au abatut asupra acestei tari !Despre PSD vorbeste insusi Klaus Werner Johannis deci , chiar nu-i loc de-ntors . Nu prea vorbeste el despre unguri si PNL in rest...le zice bine .

Riddick spunea...

"Aşa-i. Aşa-i."

Anonim spunea...

Calin Georgescu ...asta s-a nascut pe Marte cumva ? Chiar nu reusesc sa gasesc nimic mai consistent despre " viata si opera " lui . Sti chestia : NE ESTI IN WIKIPEDIA... NU EXISTI !Chiar imi pare aiurea , mai ales daca tipul asa cum spui dumneata , a " lucrat " peste douazeci de ani la ONU . Cine l-a plasat acolo si oricum , inainte d e ONU...pe unde-a mai dat cu sapa ?

Riddick spunea...

N-am găsit prea multe despre el. E drept că n-am mai căutat, recent. Dar "e de-al ălora".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: