04 septembrie 2017

pastila R (5)

Am ajuns să recunosc foarte repede genul de indivizi cu care "înţelegi imediat că nu te vei înţelege". Şi de fiecare dată când i-am ocolit sau m-am debarasat de ei, mi-a mers bine.

Mă întreb cât mai ţine la public cioaca asta cu "nu ne lasă băsiştii", după două rânduri de alegeri câştigate de forţe "antibăsiste", şi la cinci ani jumate de când a fost dat jos "ultimul guvern băsist" (repus cu Cioloş, 2015-2016). Dar chiar ţinta desemnată este falsă: "băsismul" a fost un eufemism, spre a deturna atenţia de la amestecul extern şi a da vina pe ceva "disposable".

O definiţie a nebuniei, după Einstein: "Este o nebunie să faci mereu şi mereu acelaşi lucru şi să te aştepţi la rezultate diferite". Românii se străduiesc să se încadreze în ea, votând mereu şi mereu şi mereu aceleaşi partide ("remorcile" PMP, USR, UnPR, ALDE, doar n-or fi ele partide "noi"...).

Statul Paralel nu poate exista fără complicitatea majorităţii parlamentare (reale). Dacă n-ar fi complicitate, ar porni la demolarea lui instituţional şi legislativ, cu oricâte lătrături de la ambasade şi haite oengiste. Pe ideea "dacă tot ne urâţi, apăi să vă dăm noi un motiv mai puternic".

Dacă ar avea puţin respect de sine (măcar ceva mai mult decât cel pentru alegători...), partidele nici n-ar trebui să pomenească de vreo consultare a Comisiei de la Veneţia, nu să vină într-un târziu cu răzgândirea - că nu mai cer avizul pentru vreun proiect de lege. "Ce nu există prevăzut în legislaţie şi-n Constituţie, NU EXISTĂ, şi PUNCT!".

Nimeni nu pune în discuţie categoria parazitară a "revoluţionarilor", care primesc lunar pe de-a moaca echivalentul unui salariu, iar unii chiar dublul lui (cei "cu merite excepţionale"). Sunt câteva zeci de mii şi majoritatea clientelă PSD. Am avut prilejul să discut cu unii, şi fără nicio excepţie rânjeau cinic, conştienţi de avantajele nemeritate şi de apartenenţa la o "clasă de mijloc" de-a Stăpânirii.

Cu atâtea eliberări anticipate din penitenciare, mă aştept la o schemă din care să reiasă că unul dintre anticipaţi a săvârşit "ceva grav, de prima pagină şi cu litere mari", tocmai fiindcă "PSD i-a dat prilejul". La o adică şi-n decembrie '89 s-au fabricat "terorişti"...

"Noile" redevenţe pentru extragerea de petrol şi gaze din zăcăminte offshore riscă să rămână tot cele vechi (mici). Facilităţi acordate (şi) de actuala guvernare unor firme străine, deşi cantităţile extrase depăşesc cu mult nevoile noastre interne, chiar eliminând importurile. Deci se vede clar al cui este interesul.

Prima dată, "s-a întâmplat...". A doua oară, "este coincidenţă". Dar a treia oară este acţiune ostilă.

Mă întreb dacă politicienii RO îşi imaginează cum ar fi "senzaţia" stând în faţa unei stive de saci umpluţi cu nisip şi având dinainte un grup de militari dintre care unul citeşte tare ceva de pe o foaie iar ceilalţi încarcă şi iau linia de ochire. Réfléchissez...

Dacă tot s-ar revizui Constituţia, ar trebui introdusă o prevedere care să-i impună preşedintelui desemnarea premierului exclusiv dintre propunerile (numele) înaintate de partidele parlamentare şi fără posibilitatea de a le refuza în bloc. Doar dacă într-un termen dat n-ar fi vreuna, să-i aparţină "iniţiativa". Însă tot republica parlamentară este soluţia corectă.

Cu actuala majoritate l-aş prefera ca premier pe Darius Vâlcov, strategul din umbră al PSD-ului. "Penal", după criteriile Binomului (deci, "unfit for the job", cică...). Dar cu tot prenumele ciudat care trimite la un împărat persan, l-ar califica atitudinea lui constantă anti-FMI, manifestată chiar şi când era ministru.

Parcă văd o surpriză de toamnă. La parlament, o moşmoandă gen Tehnocraţia 2015. Nici n-au cum altfel, sondajele nu le dau nicio speranţă iohanniştilor şi austerizanţilor ca să iasă la anticipate. Şi Dragnea ăsta care ne ia de proşti, "Tudose nu mai răspunde la comenzi", cică (deocamdată e doar pe surse, ştirea). Pâi bă, după ce nici pe Grindeanu "nu l-ai văzut", vii tot cu cioaca asta ieftină?!

Protestul "magistraţilor" împotriva noilor legi ale justiţiei nu este unul bazat pe un sistem de valori (pozitive) care ar fi ameninţat. Nu, doar arată cât de ramificată este ciuma care sufocă România şi care acum se autodeconspiră, cu orice risc. Ghilimelele apar fiindcă există anomalia legal-constituţională care include procurorii în rândul magistraţilor.

Tot felul de conferinţe au început pe la Bucureşti, cu mesajul principal "necesitatea apariţiei dividendelor economice ale bunei cooperări a României cu partenerii euroatlantici". Pâi astea trebuiau deja să fi apărut şi să fi fost simţite la buzunar, după 13 ani de la intrarea în NATO şi 10 de la intrarea în UE. Pathetic...

UE vrea să blocheze sau măcar să îngreuneze finanţarea partidelor neconvenabile (eurosceptice, "extremiste", naţionaliste) şi pune întruna aceeaşi placă - "primesc bani ruseşti". Însă când vine vorba despre scoaterea la lumină a finanţărilor ong-urilor (cum vor guvernele din Ungaria şi Polonia şi la noi Pleşoianu) nu se mai poate, "reglementările ar încălca valorile europene".

Azi se votează în "parlamentul european" instituţia Procurorul European. Deşi sunt şi state-membre UE care nu vor să mai aibă încă o belea pe capul lor (şi deci "ies din jurisdicţie"), România guvernată de PSD-ALDE şi-a dat acordul încă din primăvară pentru aşa ceva. O chestie mult mai puţin subtilă decât reconfirmarea lui Kovesi de către guvernul tehnocrat, instalat (şi) pe voturile PSD-ALDE.

"Jurnalistul" Mălin Bot zice că şi-a luat-o peste bot (şi la ficat) de la unii dintre însoţitorii lui Dragnea. Dar noi toţi ştim că şi-a căutat-o, intrând în "zona de proximitate" a grupului Dragnea. În prezent ar fi şomer după concedierea de la "ziarul" România liberă, nu reiese c-ar fi angajat  pe undeva cu carte de muncă (ori liber-profesionist, ceva...). Un agent provocator aproape clasic.

Ce-nseamnă, dom'le, să nu-ţi iei toate măsurile (to cover all the bases, cum ar zice angloamericanu'). Unde-i vremea aia când Isărescu era re-reales cu numai zece voturi contra în parlament, pe vot secret? Şi-acum... ROBORU' loveşte poporu'. Şi ce, gândeai că intri cu bine-n iarnă cu oamenii altora, găsiţi la ANRE?!

Oare legea partidelor din Spania prevede interdicţia partidelor separatiste (şi deci, a parlamentelor regionale separatiste)? Se va găsi cineva care să o aplice sau să o completeze în acest sens?

"Ambasadorul României" în SUA (George Maior) face jocuri care-i depăşesc mandatul şi care au devenit publice iar PSD (direct vizat de acţiunile lui Maior) nu face niciun demers pentru revocarea lui. Bun, Kraut Iohannis semnează (sau nu) revocarea, dar guvernul (prin MAE) ar trebui să o iniţieze.

O parte din "clasa de mijloc" (considerată aşa doar în comparaţie cu majoritatea care trage mâţa de coadă) a ajuns să fie compusă din căpşunari care trimit bani acasă şi din foşti proprietari de terenuri pe care le-au vândut (străinilor ori "imobiliarilor"). A doua categorie este în creştere însă îşi pierde în mod accelerat statutul pe măsură ce consumul seacă vremelnica agoniseală.

Mă, al dracu' Coldea ăsta, "ce minte diabolică a avut el şi cum s-au subordonat atâţia la ilegalităţile pe care le-a ordonat". Aşa-i acum narativul, că nu prea mai poţi acuza "regimul băsist". Astea-s bullshituri, să nu vadă bizonu' mai departe, adevăraţii trăgători externi de sfori din spatele marionetelor.

MApN nu mai are bani. Pâi câţi bani înghit "misiunile externe" (mai are şi MAI din astea) prin Irak, Afganistan, "Kosovo"? Ce interese are România p-acolo, şi de atâţia ani?!

Dar era evident! Şi chiar Digi l-a dat în vileag (involuntar, desigur) pe starul guvernării tehnocrate, Gabriel Biriş: "avocat specializat în taxe şi impozite". Adică, consilier pentru evazionism şi optimizări fiscale. Să n-o mai lungesc: ajunsese un lătrău lobbyst al big businessului să fie considerat o referinţă în chestiuni privitoare la dările salariaţilor!

Oi fi io mai retrograd, aşea, da' nu-mi dau seama cum poate fi numit "progres" specularea pe bursă a energiei, de fac unii bani "din tastatură" cumpărând şi revânzând online, din birou. Nu tu cabluri, transformatoare - nimic! De crezi sincer că "piaţa liberă" (arătând astfel) va coborî preţurile, înseamnă că ai probleme serioase...

Una câte una, promisiunile electorale PSD-ALDE sunt fie abandonate, fie amânate, fie "modificate". Nu însă şi promisiunile către Factorul Extern, pentru alea "este" bani.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Motto-urile pe care le pun sub headerul blogului. Cele mai recente din listă sunt cele din partea de sus. Din formulări se pot deduce (retroactiv) "momentul şi subiectul tratat".

(septembrie-octombrie 2017)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: