17 februarie 2014

EuroBăse, această goarnă a destatalizării României


Din interviul lui Băsescu pentru B1 TV şi Evenimentul zilei. Reia teza UEistă după care băncile centrale (naţionale) n-ar trebui să fie subordonate guvernelor, ci doar... Băncii Centrale Europene (aici, la minutul 31:00, şi la 33:39 - "BNR face politica proprie şi se corelează cu BCE-ul, nu cu Palatul Victoria"). Este exact ce a făcut USL şi a aprobat CCR. Însă USL n-a teoretizat, cum o face Băsescu, şi ezită cu Uniunea Bancară UE, deşi, evident, nu e contra.

Teză falsă, pe care Ungaria nu o aplică.
Nu vreau ca BNR să ajungă la cheremul Guvernului. A fost criză grea în România in 2009- 2010, și nimeni nu a îndrăznit să spună BNR ce să facă. Teama mea e să nu pice sub control politic BNR. Mai am un argument care mă îngrijorează: România pentru a nu fi decuplată de statele euro a fost printre statele în avangarda aranjamentelor ca ceea ce se stabilește pentru statele euro să fie valabil și pentru cele non-euro. De aceea am declarat la Consiliul European din iulie 2013 că România vrea să facă parte din Uniunea Bancară. Nici până acum nu s-a mișcat ceva important, nu a venit acțiunea BNR și a guvernului care să spună ”Da, vrem să facem parte din Uniunea Bancară”. Măcar notificarea scrisă trebuia făcută.”

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: