17 februarie 2014

EuroBăse, această goarnă a destatalizării României


Din interviul lui Băsescu pentru B1 TV şi Evenimentul zilei. Reia teza UEistă după care băncile centrale (naţionale) n-ar trebui să fie subordonate guvernelor, ci doar... Băncii Centrale Europene (aici, la minutul 31:00, şi la 33:39 - "BNR face politica proprie şi se corelează cu BCE-ul, nu cu Palatul Victoria"). Este exact ce a făcut USL şi a aprobat CCR. Însă USL n-a teoretizat, cum o face Băsescu, şi ezită cu Uniunea Bancară UE, deşi, evident, nu e contra.

Teză falsă, pe care Ungaria nu o aplică.
Nu vreau ca BNR să ajungă la cheremul Guvernului. A fost criză grea în România in 2009- 2010, și nimeni nu a îndrăznit să spună BNR ce să facă. Teama mea e să nu pice sub control politic BNR. Mai am un argument care mă îngrijorează: România pentru a nu fi decuplată de statele euro a fost printre statele în avangarda aranjamentelor ca ceea ce se stabilește pentru statele euro să fie valabil și pentru cele non-euro. De aceea am declarat la Consiliul European din iulie 2013 că România vrea să facă parte din Uniunea Bancară. Nici până acum nu s-a mișcat ceva important, nu a venit acțiunea BNR și a guvernului care să spună ”Da, vrem să facem parte din Uniunea Bancară”. Măcar notificarea scrisă trebuia făcută.”

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: