13 octombrie 2010

Dom' profesor - portret "la minut"



.Simpatic personaj! Când te uiţi la el, ţi se pare că nu se uită la tine. Numai bunul meu amic Traian Ungureanu mai are acest fel derutant de a te privi concomitent în faţă şi-n lateral. Sigur că nu e vina lor, dar te poţi întreba dacă ei văd corect ceea ce, politic, susţin şi dacă nu cumva e un fel de solidaritate – cum să-i zic? – „dioptrială” cu bădiţa Traian, care nici el nu le chiteşte prea bine. Din acest punct de vedere, dacă aş fi Cristian Preda, eu aş urma îndemnul etern valabil al lui Constantin Noica, de a ne apleca asupra caietelor eminesciene de la Biblioteca Academiei (chit că între timp ele au fost editate) şi a le mai descifra o dată, aşa cum au făcut, cu dioptriile lor, un Perpessicius, un Petru Creţia. Ar fi o îndeletnicire mult mai de folos decât să descifrezi ordonanţele de urgenţă ori proiectele guvernului Boc, oricum, logic cel puţin, ilizibile.


Cristian Preda are, spre cinstea lui, un doctorat în ştiinţe sociale la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, cu menţiunea „foarte bine, cu felicitările juriului în unanimitate”. Şi totuşi, văzând prestaţia de-acum a Domniei-Sale, oare de ce îmi vine-n minte taman versul eminescian cu „Ai noştri tineri la Paris...”?


5 comentarii :

niku_elektriku spunea...

acu'i dai credit si lu' grosan ?
a ars cam amatoria

Riddick spunea...

Nikule, doar pentru savoarea textului:

"acest fel derutant de a te privi concomitent în faţă şi-n lateral". :)))

lupul-alb spunea...

salut, mi-au sters animalele contul cu mirceabadeafan si am pierdut blogurile. adresa noua este:
http://antimitocan.blogspot.com/
cu multumiri

Crystal Clear spunea...

Nicushor, iti place sa critici ,nu-i asa ? :)))

Textul este superb !
Distreaza-te si tu putin !
Nu mai fi incruntat :)

Riddick spunea...

@lupul-alb: am pus ANTIMITOCANI în blogroll pe direct ("sărind" filtrul "acest blog conţine...").

:)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: