16 februarie 2017

Diagnostic corect, clasificare eronată


Cum să consideri "de dreapta" făcături precum PnŢCD, PnL, AC/PAC, CDR, PD/L, UDMR, PMP, USR, M10, Noua Republică, etc., să le clasifici ca aparţinând unei categorii pe care şi-o asumă doar "verbal"? Şi şi-atunci, doar cu jumătate de gură: "centru-dreapta"; surogatul care a umplut "nişa" în lipsa unor partide conservatoare (patriotice, eurosceptice). Adică, la stânga Dreptei (generice, ea nefiind încă reprezentată). Iar direcţia este dată de Reţeaua Soros; ca şi la PSD(-ALDE), de altfel. Care mimând, satisfac "cererea" pentru un astfel de partid. Schema pare a rula pe termen nedefinit, "în buclă temporală". Forţele vii din societate sunt neorganizate şi lasă impresia de abandon.


Contributors (Pledoarie pentru dezintegrarea "dreptei"):

Cred că „stânga” câștigă constant alegerile din România datorită faptului că se adresează unor grupuri sociale evitate de „dreapta” (conservatorii religioși, naționaliștii moderați și aproape tot ce înseamnă rural). E vina PSD că „dreapta”, nu doar cea politică, ci și cea intelectuală, strâmbă din nas față de asocierea cu anumite grupuri sociale și teme „sensibile”?
Nu-i o critică a unuia de dreapta, cum ar putea să apară aşa ceva la Contributors?! Preocuparea este doar pentru perpetuarea şi "adaptarea" imposturii, nu pentru soluţia reală:
Există o frică în elita intelectuală românească față de naționalism, lucru de înțeles după național-comunismul lui Ceaușescu și PRM-ul anilor 90. Totuși, acest culoar ideologic este de dreapta. Dacă nu îl ocupă cineva rezonabil, îl va ocupa cineva iresponsabil sau un prieten al PSD cu discurs strident și care va discredita ideea de patriotism luând și voturi din bazinul electoral al „dreptei”; doi iepuri dintr-o lovitură.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: