22 septembrie 2014

Vocea Rusiei: "Ponta şi-a tăiat singur craca"


Poate nu vor fi consecinţe de decontat la alegerile prezidenţiale, dar eventualul preşedinte Ponta riscă să-şi piardă majoritatea parlamentară pe fondul crizei economiei româneşti, nerezolvată nici cu bani chinezeşti ("chinezii nu s-au lăsat păcăliţi de pro-americanul Ponta").

Însă la fel de bine poate fi încă o mână de ajutor de-a Rusiei dată lui Ponta, care e făcut acum "pro-occidental", după ce de curând era validată vocaţia lui "unionistă" (protestul MAE al Federaţiei Ruse). Mesaje pentru electoratul nehotărât.


Principala problemă a candidatului Ponta

[...] În termeni clari: Ponta a mers la Beijing după bani. Pentru campania prezidențială, vreo 5-15 miliarde de dolari investiții chineze ar fi devenit un atu imbatabil. Care a fost rezultatul vizitei? Rezultatul a fost zero. Desigur, liderii chinezi, care întotdeauna sunt o mostră a eleganței și a politeții, au făcut anumite promisiuni vagi, dar nu s-a materializat nimic concret și spectaculos, nimic din categoria atuurilor care puteau fi prezentate cu mare fast la lansarea candidatului Ponta. Sunt niște investiții de 5-15 miliarde de dolari o problemă pentru China? Nu, nici 50 nu era prea mult. Au știut factorii de decizie de la Beijing despre necesitățile financiare și electorale ale premierului român? Da, căci pe asemenea strategii de colaborare se bazează politica externă a Chinei. Se impune întrebarea: de ce Ponta nu a primit nimic?

Identificarea motivelor acestei decizii necesită o cunoaștere aprofundată a procesului decizional de la Beijing, dar experiența relațiilor Chinei cu țările africane permite lansarea unei ipoteze. Este foarte probabil ca Beijing-ul să se fi convins de inabilitatea lui Victor Ponta și a celor din spatele lui Victor Ponta să facă realpolitik. Politica reală este o artă fină, deși cinică. Balansarea intereselor Marilor Puteri cere un tip deosebit de suplețe mintală și acuitate a simțurilor geopolitice, adică trăsături necaracteristice pentru clasa politică din România. Într-un timp foarte scurt, Ponta s-a transformat dintr-un ”politician de perspectivă” care dădea semne că ar înțelege schimbările tectonice care se petrec în zona geopolitică, într-un personaj instabil care nu înțelege seriozitatea situației în care se află el și țara pe care el intenționează să o conducă. Cel mai probabil, declarațiile lui Ponta referitoare la o nouă bază permanentă a NATO și incidentele cu aeronava lui Rogozin au fost cele două picături care au umplut paharul. Consilierii de campanie aduși de la Washington cu tot cu mesajele pregătite de Departamentul de Stat au fost cireașa de pe tort. Ponta a demonstrat că nu înțelege diferența fină între a balansa interesele Marilor Puteri și a avea un comportament de doamnă ușuratică.

S-a produs o descoperire tragică, dar previzibilă. În Victor Ponta zace un mic Traian Băsescu, care de-abia așteaptă să înflorească după ce va fi transplantat la Cotroceni.

http://romanian.ruvr.ru/2014_09_22/Principala-problema-a-candidatului-Ponta-6591/

3 comentarii :

Riddick spunea...



Tot "Vocea Rusiei":

În această conjunctură este firesc ca ţările din Europa de Est să simtă gravitaţia politică a Moscovei şi Beijingului. În acest areal geopolitic, China şi Rusia acţionează în tandem şi degeaba unii factori de decizie de la Bucureşti încearcă să reproducă schemele din epoca lui Ceauşescu prin tentative de a crea o ”concurenţă” şi ”tensiune” între cele două mari puteri. Asemenea tentative nu fac decât să provoace zâmbete în rândurile decidenţilor ruşi şi chinezi care sincronizează zilnic soluţiile bilaterale pentru probleme mult mai complexe decât ”intrigile de palat” de la Bucureşti. Zona balcanică şi, în general, ”Europa nouă” este una dintre zonele geopolitice în care interesele celor două ţări sunt sinergice şi complementare.

http://romanian.ruvr.ru/2013_07_15/Romania-se-intoarce-spre-Est-4992/

Crystal Clear spunea...

În cazul ăsta chiar ma bucur ca Ponta e tembel şi am scapat de investitori : chinezi sau ruşi...

Poate ajungem singuri la liman, printr-o politică de protecţie a investiţiilor româneşti

Riddick spunea...


Teoretic sună bine, dar nu mai avem sistem bancar naţional care să dea credite în logica necesarului de dezvoltare naţională.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: