22 septembrie 2014

Vocea Rusiei: "Ponta şi-a tăiat singur craca"


Poate nu vor fi consecinţe de decontat la alegerile prezidenţiale, dar eventualul preşedinte Ponta riscă să-şi piardă majoritatea parlamentară pe fondul crizei economiei româneşti, nerezolvată nici cu bani chinezeşti ("chinezii nu s-au lăsat păcăliţi de pro-americanul Ponta").

Însă la fel de bine poate fi încă o mână de ajutor de-a Rusiei dată lui Ponta, care e făcut acum "pro-occidental", după ce de curând era validată vocaţia lui "unionistă" (protestul MAE al Federaţiei Ruse). Mesaje pentru electoratul nehotărât.


Principala problemă a candidatului Ponta

[...] În termeni clari: Ponta a mers la Beijing după bani. Pentru campania prezidențială, vreo 5-15 miliarde de dolari investiții chineze ar fi devenit un atu imbatabil. Care a fost rezultatul vizitei? Rezultatul a fost zero. Desigur, liderii chinezi, care întotdeauna sunt o mostră a eleganței și a politeții, au făcut anumite promisiuni vagi, dar nu s-a materializat nimic concret și spectaculos, nimic din categoria atuurilor care puteau fi prezentate cu mare fast la lansarea candidatului Ponta. Sunt niște investiții de 5-15 miliarde de dolari o problemă pentru China? Nu, nici 50 nu era prea mult. Au știut factorii de decizie de la Beijing despre necesitățile financiare și electorale ale premierului român? Da, căci pe asemenea strategii de colaborare se bazează politica externă a Chinei. Se impune întrebarea: de ce Ponta nu a primit nimic?

Identificarea motivelor acestei decizii necesită o cunoaștere aprofundată a procesului decizional de la Beijing, dar experiența relațiilor Chinei cu țările africane permite lansarea unei ipoteze. Este foarte probabil ca Beijing-ul să se fi convins de inabilitatea lui Victor Ponta și a celor din spatele lui Victor Ponta să facă realpolitik. Politica reală este o artă fină, deși cinică. Balansarea intereselor Marilor Puteri cere un tip deosebit de suplețe mintală și acuitate a simțurilor geopolitice, adică trăsături necaracteristice pentru clasa politică din România. Într-un timp foarte scurt, Ponta s-a transformat dintr-un ”politician de perspectivă” care dădea semne că ar înțelege schimbările tectonice care se petrec în zona geopolitică, într-un personaj instabil care nu înțelege seriozitatea situației în care se află el și țara pe care el intenționează să o conducă. Cel mai probabil, declarațiile lui Ponta referitoare la o nouă bază permanentă a NATO și incidentele cu aeronava lui Rogozin au fost cele două picături care au umplut paharul. Consilierii de campanie aduși de la Washington cu tot cu mesajele pregătite de Departamentul de Stat au fost cireașa de pe tort. Ponta a demonstrat că nu înțelege diferența fină între a balansa interesele Marilor Puteri și a avea un comportament de doamnă ușuratică.

S-a produs o descoperire tragică, dar previzibilă. În Victor Ponta zace un mic Traian Băsescu, care de-abia așteaptă să înflorească după ce va fi transplantat la Cotroceni.

http://romanian.ruvr.ru/2014_09_22/Principala-problema-a-candidatului-Ponta-6591/

3 comentarii :

Riddick spunea...



Tot "Vocea Rusiei":

În această conjunctură este firesc ca ţările din Europa de Est să simtă gravitaţia politică a Moscovei şi Beijingului. În acest areal geopolitic, China şi Rusia acţionează în tandem şi degeaba unii factori de decizie de la Bucureşti încearcă să reproducă schemele din epoca lui Ceauşescu prin tentative de a crea o ”concurenţă” şi ”tensiune” între cele două mari puteri. Asemenea tentative nu fac decât să provoace zâmbete în rândurile decidenţilor ruşi şi chinezi care sincronizează zilnic soluţiile bilaterale pentru probleme mult mai complexe decât ”intrigile de palat” de la Bucureşti. Zona balcanică şi, în general, ”Europa nouă” este una dintre zonele geopolitice în care interesele celor două ţări sunt sinergice şi complementare.

http://romanian.ruvr.ru/2013_07_15/Romania-se-intoarce-spre-Est-4992/

Crystal Clear spunea...

În cazul ăsta chiar ma bucur ca Ponta e tembel şi am scapat de investitori : chinezi sau ruşi...

Poate ajungem singuri la liman, printr-o politică de protecţie a investiţiilor româneşti

Riddick spunea...


Teoretic sună bine, dar nu mai avem sistem bancar naţional care să dea credite în logica necesarului de dezvoltare naţională.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: