23 iulie 2013

Ilie Şerbănescu: Dacă statul a scăzut la doar 7%, de ce nu duduim de prosperitate?Tot biata bucăţică reprezentată de stat, acum de numai 7%, să fie de vină pentru toate relele din economie?! Si cum dracu’ reducerea şi mai pronunţată a acestei ponderi deja derizorii ar putea fi calea capabilă să aducă mântuirea pe care ne-o tot propovăduieşte FMI?!

Jurnalul Naţional:

Mai mult ca sigur fără să vrea, experţii FMI, ducând la paroxism încercarea de a demonstra justeţea abordărilor prescrise României, au ajuns, în ultimul raport de ţară, să obţină exact efectul contrar: să pună în evidenţă tocmai eşecul acestor abordări, eşec rezultând din netemeinicia lor.

Dincolo de temele dragi FMI, mereu şi mereu flaşnetate – precum reuşita menţinerii sub control a deficitului bugetar şi nereuşita întârzierii aşa-ziselor reforme structurale (rezumate de fapt de FMI la o scoatere din joc a statului din economie), experţii instituţiei pun pe tapet ceea ce pare a fi, după părerea lor, cheia problemei: statul are încă o poziţie prea importantă în economie şi, să cităm, „prea mare raportat la situaţia din alte ţări est-europene”. Care sunt aceste poziţii? 10% în ocuparea forţei de muncă şi 7% în valoarea adăugată din economie (adică în PIB). Aoleo! Iată, potrivit FMI, cu ce statul român sperie Vestul! Cu nişte poziţii absolut derizorii în economia din România. Si pe care FMI le compară, nu întâmplător, cu poziţiile statului din Europa de Est şi nu cu cele din Occident, unde statul a păstrat poziţii puternice, chiar de control, în timp ce a vândut altora balivernele despre eficienţa scoaterii statului din joc, pentru a le răpi de fapt economia în lipsa oricărei apărări naţionale.

Si apoi, dacă demodatul, hulitul şi ineficientul stat a ajuns în economie la numai 7% din PIB, cum se face totuşi că trăim tot prost, precum atunci când statul era atot-stăpânitor?! Si cum se face că nu trăim fermecător în condiţiile în care minunatul, mult cântatul şi performantul sistem privat a ajuns să preia mult peste 90%?! Iar România a rămas subdezvoltată şi poziţia ei este tot codaşă în Europa?! Tot biata bucăţică reprezentată de stat, acum de numai 7%, să fie de vină pentru toate relele din economie?! Si cum dracu’ reducerea şi mai pronunţată a acestei ponderi deja derizorii ar putea fi calea capabilă să aducă mântuirea pe care ne-o tot propovăduieşte FMI?!

De fapt, FMI intră în capcana propriilor baliverne. FMI a ajuns să reclame statului român restructurări (precum creşterea productivităţii) care nici nu depind de acesta din urmă, ci preponderent de sectorul privat. FMI nici nu se gândeşte să analizeze cât din neperformanţa întreprinderilor de stat este realmente management prost, cât prăduire din partea unor firme private şi cât protecţie socială sau a economiei! FMI continuă, într-un mod aproape idiot, să apese pe pedala lipsei de performanţă a statului! De fapt într-un mod insidios, pentru a-l vulnerabiliza faţă de capitalul străin al cărui agent de vânzări FMI este. Întrebarea este simplă: în măsura în care de 20 de ani a avut loc un transfer uriaş de resurse şi activităţi economice de sub administrarea celui mai prost manager (statul) către cel mai bun manager (sistemul privat), cum se face că nu duduim în prosperitate?!

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Ştefan Vlaston, 2013: "Pentru România, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, ţări cu un comportament economic iraţional, în care pomenile electorale sunt principalul mod de a câştiga alegerile, nu calitatea oamenilor, programelor şi proiectelor, este categoric util un jandarm european, care să evite ca ţări din UE să intre în capcana în care a intrat Grecia, ca urmare a acţiunilor unor conducători iresponsabili sau criminali de-a dreptul. Chiar evoluţia spre SUE, Statele Unite ale Europei, cu cedări de suveranitate, este benefică pentru România."

Ştefan Vlaston, 2015: "Toate astea s-au întâmplat pentru că n-au existat reguli clare şi pentru împrumuturi, şi pentru limita până la care merg suveranitatea şi independenţa economică. Este momentul adevărului. Avem nevoie de un nou proiect, un nou tratat, pentru constituirea Statelor Unite ale Europei (SUE). Cu reguli clare, cu avantaje clare pentru cei care aderă la proiect, cu responsabilităţi clare ale guvernelor, cu limitări de suveranitate pntru cei care aderă la Uniune. Fără independenţă economică, dacă independenţa înseamnă să iei bani împrumut, după care să nu-i mai restitui. Un guvern SUE unic, cu prerogative clar delimitate. Un buget al SUE comun, folosit după nevoi, de fiecare ţară, sub control SUE. Ponderea în instituţiile de control să fie dată de nivelul contribuţiei la bugetul comun, altfel ne întoarcem la evenimente precum cele de azi din Grecia."

Postări populare (nu P.P.E. !):