14 decembrie 2012

Ilie Şerbănescu: "Băncile ne cămătăresc pe toţi cu miliarde"



Ilie Șerbănescu: Isărescu e vinovat. Guvernatorul, acuzat în scandalul fraudelor bancare

Economistul Ilie Şerbănescu a lansat un atac virulent la adresa guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, pe care îl consideră unul dintre principalii vinovaţi pentru scandalurile de fraudă bancară care au ieşit la iveală în ultima perioadă. Într-o declaraţie acordată în exclusivitate pentru Q Magazine, Ilie Şerbănescu susţine că Mugur Isărescu este principalul responsabil pentru că “ţine doar cu băncile” şi pentru că dosarele de fraudă sunt “mizilic” pe lângă acţiunile băncilor care le generează profituri imense pe spinarea clienţilor.

Economistul arată că atât “tunurile date de unii cu gulerele albe” cât şi “tunurile băncilor” sunt plătite, într-un final, tot de români, pentru că BNR permite companiilor financiare să facă tot ceea ce doresc. “Astfel de tunuri sunt posibile pentru că Mugur Isărescu ţine exclusiv cu băncile, nu şi cu clienţii, ca entitate globală. El nu este interesat decât de ce vor băncile, nu şi de ce vrea populaţia. Dar aceste fraude, că sunt de 50 de milioane, că sunt de 85 de milioane de euro, sunt nimic. Nişte bandiţi cu gulerele albe care au furat. Care ne-au furat, pe noi, depunătorii, pe cei care creditează. Pentru că băncile îşi vor recupera pierderea, deşi ar trebui să treacă în contul acţionarilor, nu al clienţilor, aşa cum trec totul de altfel. Vă spun, acest tun este un mizilic! Băncile ne cămătăresc pe toţi cu miliarde. Practică marje de dobânzi imense. Diferenţa între dobânzile percepute la credite şi dobânzile cu care onorează depunerile sunt de 6-9%, justificate prin acel risc de ţară în proporţie de jumătate. Adică, ele se pretind bănci româneşti, pentru că sunt înscrise la noi. Dacă tu vii în România şi îmi percepi dobândă de risc, păi du-te-n…. Du-te la tine în ţară, nu trebuie să vii la mine acasă. Băncile practică comisioane înspăimântătoare. Şi sunt nişte invenţii: pe fumărit, pe analiză. Văd că se laudă unii la televizor că dau credite fără comisioane de analiză. Păi e treaba ta, ca bancă, dacă vrei să faci analiza. Mie îmi dai sau nu creditul!”, a precizat pentru Q Magazine Ilie Şerbănescu.

2 comentarii :

arhz spunea...

interesant punct de vedere

Riddick spunea...

Nu vrea el să spună mai multe acum. Procese de calomnie, chestii...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: