24 octombrie 2012

"Surpriza" lui Ilici

"Pentru mine, ca hidroenergetician, chiar a constituit o mare surpriză că s-a ajuns la insolvenţă pentru Hidroelectrica. Eu am fost adversarul spargerii sistemului energetic naţional. S-au creat societăţi comerciale distincte – hidro, termo, nuclear – ăştia ar trebui să lucreze integrat", a spus Iliescu.
El a arătat că administrarea separată a diferitelor sisteme – hidro, termo, nuclear - a părut ca o sursă de incoerenţă.

"De aci căpuşarea, deci un nărav nenorocit. S-au dat tot felul de avantaje unor agenţi economici să ia energie ieftină - băieţii deştepţi, cum erau numiţi - de la hidro. Păi nu avea voie hidro să vândă enegie de sine stătător. Energia trebuia vândută unitar de sistemul energetic naţional şi făcută o politică energetică unitară într-un sistem integrat", a subliniat Iliescu.

(MEDIAFAX)
Hidroelectrica s-a înfiinţat în 2000, PSD a luat puterea în 2001, ar fi putut remedia spargerea sistemului energetic. 
Infiintata in anul 2000, Hidroelectrica a reusit sa se impuna pe Piata de Energie din Romania datorita experientei, credibilitatii si flexibilitatii sale, fiind in prezent principalul producator si furnizor de energie din Romania cat si principalul furnizor de servicii tehnologice de sistem. [...]
(Hidroelectrica - Profil)
Nici acum nu-i târziu pentru regrupare, dar s-ar putea să latre Comisia Europeană (I'll give them the middle finger).
"Spargerea sistemului energetic national pe categorii de producatori termo, hidro, nuclear, nu poate duce la o piata concurentiala pentru ca nu poti sa ai un pret la vanzarea energiei electrice pe piata concurentiala care pretul hidro sa concureze cu pretul la Termolectrica si cu pretul la Nuclearelectrica.

Deci in Romania niciodata nu se poate dezvolta o piata concurentiala a energiei electrice. De ce? Pentru ca intotdeauna costul la energia termo este mai mare decat Nuclearelectrica si decat Hidroelectrica, de aceea trebuia regandit sistemul astfel incat sa avem 2-3 companii integrate sa cuprinda atat energie hidro, termo si nuclear ca sa poti sa dezvolti o piata concurentiala", a declarat Chitoiu.


(Business24)

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: