19 mai 2011

Livrările stabile de gaze din Rusia reprezintă elementul-cheie al dezvoltării economiei Europei Unite (Vocea Rusiei)



Europa a recunoscut dependenţa de gazele ruseşti


Photo: EPA


Livrările stabile de gaze din Rusia reprezintă elementul-cheie al dezvoltării economiei Europei Unite. Aceasta a fost concluzia trasă la conferinţa internaţională „Dialogul energetic dintre Rusia şi UE”, desfăşurată la Berlin.
Europenii au recunoscut că Moscova a avut dreptate când a spus încă de mult timp că nu există o alternativă a gazului, accesibilă ca preţ şi sigură pentru ecologie, iar cel mai sigur furnizor este Rusia.

Seria de revoluţii din ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, de asemenea, catastrofa din Japonia se pare că au obligat Europa să-şi revizuiască poziţia privind colaborarea cu Rusia în sectorul energetic. La conferinţa de la Berlin, preşedintele Gaz de France, a declarat că pe o perspectivă lungă de timp tocmai gazele ruseşti vor juca un rol important în coşul energetic al regiunii.

Se ştie că în ultimul deceniu Bruxelles-ul, în pofida tuturor apelurilor Moscovei la un dialog constructiv, a încercat să scape de aşa-zisa „dependenţă excesivă” de gazele ruseşti. S-au elaborat trasee alternative (de genul Nabucco, blocat fără speranţă în stadiul de proiect), s-a început procurarea de gaz lichefiat din Qatar, s-au investit multe miliarde în energia alternativă. Au existat şi alte alternative, menţionează Boris Frumkin, expertul Institutului de Economie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe.

„Încă o variantă care a fost avută în vedere a fost prelucrarea şi folosirea de către Europa a rezervelor de gaze de şist deţinute de majoritatea ţărilor europene. Însă şi acest proces este de lungă durată şi scump. Aceste rezerve doar încep a fi exploatate. Cum se va desfăşura extragerea, care sunt ameninţările pentru ecologie încă nu ştie nimeni exact. Aşa că minimum 15 dacă nu 20 de ani, livrările de gaze obişnuite şi parţial de gaze lichefiate vor rămâne singura sursă de aprovizionare a Europei. Şi, fireşte, aici cota Rusiei este ridicată”.

Europa recunoaşte cu sinceritate că s-a speriat de evenimentele din Orientul Mijlociu şi Japonia. Ţările instabile din punct de vedere politic nu pot garanta livrările de resurse energetice, iar energia nucleară este periculoasă, viitorul ei fiind pus sub semnul întrebării. Totodată, Rusia îşi îndeplineşte promisiunile: amplasarea primei ramificaţii a gazoductului Nord Stream a fost finalizată, iar livrările vor începe deja la sfârşitul anului curent. S-au finalizat şi toate acordurile privind proiectul South Stream. Prognoza creşterii consumului de gaz în Europa nu este mai mică de 1% în fiecare an, iar Rusia se pare că va juca încă mult timp rolul principalului furnizor de combustibil.

http://romanian.ruvr.ru/2011/05/19/50542003.html

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: