17 ianuarie 2011

Vocea Rusiei: Vizita lui Medvedev la Tel Aviv, sabotată de MAE israelian



Good point !... adică, ruşii înarmează Siria şi Iranul, şi se aşteaptă să primească fineţuri...

Sindicatele, motor al politicii externe. Un pas înapoi în relaţiile ruso-israeliene

Se pare că sindicatele pot influenţa politica externă, în orice caz a unei ţări. O grevă poate şterge o activitatea diplomatică migăloasă de un deceniu. Compromiterea vizitei preşedintelui rus la Tel-Aviv, prin eforturile MAE israelian, va deplasa relaţiile cu mulţi ani în urmă, consideră analiştii.

De menţionat că în primele zile ale lunii ianuarie, MAE israelian a refuzat să se ocupe de organizarea vizitelor persoanelor oficiale. La ei este grevă, se cere mărirea salariilor. Tel-Aviv şi-a cerut scuze pentru compromiterea vizitei, Moscova a acceptat diplomatic scuzele. Israelul speră că partea rusă va înţelege situaţia, consideră Alex Kogan, redactorul portalului izRus.com. 

„De fapt, această problemă nu are legătură doar cu vizita domnului Medvedev. Greva durează de aproape un an, iar pe zi ce trece situaţia se înrăutăţeşte. În ce priveşte relaţiile cu Rusia, acest lucru reprezintă, fireşte, un pas înapoi. Dar noi sperăm că partea rusă va da dovadă de înţelegere”. 

Înţelegere există. Însă în cazul dat trebuie să avem în vedere o nuanţă. Angajaţii MAE ştiu bine că programul de lucru al şefului statului este alcătuit pe luni de zile înainte, a menţionat în interviul acordat pentru „Vocea Rusiei” Tatiana Karasova, şefa catedrei Israel din cadrul Institutului de Orientalistică. 

„Înşişi israelienii abordează această problemă în mod diferit. Oficialităţile spun că este un fapt revoltător, iar sindicatele nu trebuie să acţioneze în detrimentul intereselor naţionale ale ţării. Pe de altă parte, acesta este un mecanism democratic, iar ei luptă astfel pentru drepturile lor. Iar faptul că această situaţie afectează relaţiile bilaterale este îngrozitor. 

Angajaţii MAE israelian pur şi simplu fac un rău ţării lor. Faptul că anularea vizitei lui Dmitri Medvedev a adus un prejudiciu intereselor naţionale a fost recunoscut şi de premierul Benjamin Netanyahu, ba chiar şi de MAE al Israelului. Iar acest prejudiciu poate afecta nu doar relaţiile bilaterale. Moscova face parte din grupul celor patru mediatori în reglementarea conflictului palestiniano-israelian. Iar rolul ei creşte mai ales de când SUA şi-au redus activitatea în regiune. 

Unele mass-media occidentale, cunoscute pentru „dragostea” deosebită pentru Rusia s-au ocupat, fireşte, de interpretarea respectivei situaţii. Moscova îşi schimbă vectorul politicii sale în Orientul Mijlociu, iar vizita lui Dmitri Medvedev în ţările arabe reprezintă o răzbunare pe Israel pentru compromiterea vizitei. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, consideră această analiză ca fiind „o provocare”. Iar „agerilor” jurnalişti le-a amintit încă o dată că vizita a fost anulată de partea israeliană. În mod tradiţional, Rusia menţine relaţii echitabile cu toţi participanţii la procesul de reglementare a conflictului din Orientul Mijlociu. Aşa că dacă sunt schimbări, cauzele nu trebuie căutate la Moscova.

http://romanian.ruvr.ru/2011/01/17/40043380.html

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: