17 decembrie 2010

Traian Băsescu: România nu doreşte să fie victima colaterală pentru tot ceea ce nu merge azi în Uniune



Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, la Bruxelles în marja lucrărilor Consiliului European de iarnă o declaraţie privind aderarea României la spaţiul Schengen, în care a arătat că ţara noastră nu doreşte să fie "victima colaterală pentru tot ceea ce nu merge azi în Uniune".

"România a respectat regulile acestui club din momentul aderării la Uniune, acum patru ani. Nu aş vrea să cred că am greşit prin această abordare constructivă şi că beneficiile în Uniune se obţin doar prin abordări confruntaţionale. România nu doreşte să fie victima colaterală pentru tot ceea ce nu merge bine azi în Uniune", a afirmat şeful statului.

El şi-a exprimat deplina convingere că aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011 va fi atât în beneficiul ţării noastre, cât şi al întregii Uniuni.
"Aderarea la Schengen nu reprezintă un cadou oferit României, ci o responsabilitate crescută pentru statul român. Este, pe de altă parte, expresia cerinţei perfect îndreptăţite de a fi trataţi ca un stat membru cu drepturi depline al Uniunii. Ne-am îndeplinit obligaţiile şi acest fapt trebuie recunoscut în mod corect şi trebuie să aibă în practică consecinţe logice şi legale", a spus Băsescu.

El a subliniat că înţelege faptul că există o serie de sensibilităţi politice pe acest subiect, dar trebuie să se lucreze împreună pentru a se găsi rezolvări rezonabile şi corecte. Preşedintele a completat că ţara noastră este dispusă să continue colaborarea în domeniu cu statele membre şi după aderarea la Schengen, dar România nu este de acord cu o monitorizare post-aderare. "Ne-am săturat de monitorizări", a spus Băsescu.

Preşedintele a reiterat că România şi-a făcut temele pentru aderarea la Schengen şi că rapoartele tuturor misiunilor de evaluare arată acest lucru. "Am muncit extrem de mult pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la spaţiul Schengen: am investit mai mult de un miliard de euro în cursul procesului de pregătire - jumătate din investiţii bani comunitari precum Facilitatea Schengen", a spus Traian Băsescu.

El a infirmat totodată unele afirmaţii potrivit cărora aderarea României la Schengen ar vulnerabiliza soliditatea frontierelor externe ale UE.

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Am pus gresit comentariul,mai jos

Riddick spunea...

Să deschidă linkul aici, cine vrea să citească:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=319474422047848224&postID=6543671908169475683&isPopup=true

:))) Nicio problemă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: