27 decembrie 2010

În sfârşit, o idee bună !



Comisarul european pentru Industrie, Antonio Tajani, a cerut Uniunii Europene sa-si protejeze sectoarele strategice in fata preluarilor straine, in special de catre China.

UE ar trebui sa stabileasca "o autoritate insarcinata cu examinarea investitiilor straine in Europa", avand ca model Comitetul pentru Investitii Straine din Statele Unite, a declarat Tajani intr-un inverviu pentru cotidianul german de afaceri Handelsblatt, citat de AFP.

"Companiile chineze au mijloacele de a cumpara tot mai multe intreprinderi europene cu tehnologii cheie in sectoare importante", a remarcat Tajani.

"Este o chestiune de investitii, dar in spatele acesteia este o problema de politica strategica, la care Europa ar trebui sa raspunda tot politic", a adaugat oficialul.

O autoritate europeana ar urma sa determine "daca achizitia (n.r. unei societati) europene de catre o societate privata sau publica straina ar reprezenta un pericol", a declarat comisarul.

China a anuntat saptamana trecuta ca ar putea investi in datorii suverane europene pentru a ajuta zona euro sa scape de criza. Un exemplu este achizitionarea constructorului suedez Volvo de catre chinezii de la Geely.

HotNews

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: